Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aderarea României la Schengen va avea loc, în proporţie de 99 la sută, în 2011

"Pot să spun însă că România este într-adevăr pregătită să adere la Schengen în 2011. Toţi experţii o spun şi toate rapoartele au confirmat acest lucru", a declarat Traian Igaş.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că, din discuţiile şi întrevederile avute până în acest moment, inclusiv la nivel european, poate afirma cu o precizie de 99 la sută că aderarea României la Schengen va avea loc în 2011.
"Este o decizie politică, ştim, dar există o apreciere generală pentru eforturile depuse de România", a mai spus Igaş.
Demnitarul a adăugat că se va duce la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, unde are programate discuţii cu miniştrii ungar şi polonez de Interne, cel dintâi fiind preşedinte al Consiliului, iar cel de-al doilea urmând să preia mandatul.
Igaş a afirmat că a ţinut în mod constant legătura cu cei doi şi că, în urma unor convorbiri telefonice, a stabilit o întrevedere cu aceştia la Luxemburg pentru "a schimba unele impresii". El a subliniat că România beneficiază de sprijinul miniştrilor din cele două ţări în procesul de aderare la Schengen.
Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times, apreciază că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară "nu există acum".
"Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european. "Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat însă speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri.
"Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. "Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare", a adăugat Traian Băsescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii