Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aderarea la Schengen a României va întâmpina greutăţi formidabile

* a avertizat comisarul european Leonard Orban

Aderarea la spaţiul Schengen va întâmpina nişte greutăţi formidabile şi, dincolo de criteriile normale de aderare vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral, a averizat comisarul european Leonard Orban, la Realitatea TV.
"Eu vreau să avertizez încă de acum că aderarea la spaţiul Schengen va întâmpina nişte greutăţi formidabile şi, dincolo de criteriile normale cerute de aderarea la spaţiul Schengen, vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral", a punctat comisarul român, vorbind despre modul în care "deficitul de imagine" al României are efecte negative inclusiv la nivel instituţional.

"Decizia privind aderarea trebuie luată în unanimitate şi orice fel de problemă, legată de infracţionalitate, legată de prezenţa românilor în diferite state membre şi aşa mai departe, trebuie să fie rezolvată înainte de aderarea la spaţiul Schengen", a continuat Leonard Orban.

O serie de state europene, printre care şi Olanda, au susţinut de curând ideea ca aderarea la spaţiul Schengen a României să fie legată de progresele pe care ţara noastră le face în domeniul Justiţiei. Aceste state şi-au exprimat preocuparea că România nu face eforturi suficiente pentru a combate criminalitatea şi pentru a securiza graniţa de Est.
România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen.

România este evaluată, începând din 2009, timp de doi ani, pe parcursul a şapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre şi SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii