Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Adaposturi pentru saracii Brailei

Temperaturile siberiene din ultimele zile afecteaza grav starea de sanatate a populatiei. Daca pentru bolnavii cronici sau cei cu probleme cardio-respiratorii medicii recomanda respectarea stricta a tratamentului si evitarea frigului, pentru persoanele care nu au un adapost deasupra capului gerul cumplit poate provoca situatii alarmante. Pina in acest moment, la Braila nu a murit inca nimeni de frig, potrivit statisticilor, dar pentru prevenirea unor astfel de cazuri se impun masuri de siguranta. In acest sens, conducerea Directiei de Sanatate Publica a transmis, ieri, tuturor unitatilor spitalicesti un comunicat prin care se recomanda luarea unor masuri pentru a depasi situatia creata de gerul cumplit care s-a abatut asupra intregii tari. La recomandarea Ministerului Sanatatii de a se crea in spitalele judetene spatii special amenajate, destinate persoanelor fara adapost, pe plan local, toate unitatile spitalicesti si-au manifestat disponibilitatea de a contribui la depasirea cu bine a acestei perioade, care poate afecta grav starea de sanatate a populatiei.
Dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, ne-a informat ca de ieri, la Spitalul Judetean de Urgenta Braila s-au organizat camere speciale pentru a acorda asistenta medicala pe o perioada mai lunga persoanelor fara adapost.
"In Braila nu s-au inregistrat decese cauzate de frig, dar nici o persoana care bate la usa spitalelor nu trebuie lasata fara adapost. Pot sta si pe holuri, la caldura, dar si in camerele speciale de la Spitalul Judetean atit in locatia de pe Soseaua Buzaului, cit si in cea din Hipodrom.
Adapostul Social al Primariei, de pe strada Vapoarelor, gazduieste 60 de persoane care nu au locuinta si care nu sint bolnave, dar acolo stau doar noaptea si nu se da mincare. In spitale se acorda asistenta medicala celor fara adapost pe o perioada mai lunga, cit dureaza frigul", ne-a spus dr. Lucica Scutaru.

Toate spitalele Brailei au creat spatii speciale pentru persoanele fara adapost

Dr. Stefan Mihailescu, directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta ne-a asigurat, ieri, ca unitatea pe care o conduce este pregatita pentru a face fata situatiei pe care o traverseaza persoanele fara adapost din Braila.
"S-a amenajat un salon la corpul A al Spitalului (pe Soseaua Buzaului - n.r.) si unul la corpul B in Hipodrom la sectia de boli interne si, respectiv la medicina interna. S-a luat decizia ca toate camerele de internari sa stringa zilnic, pina la orele 16.30 situatiile, vor nominaliza cazurile si le vom transmite Directiei de Sanatate Publica", a precizat dr. Stefan Mihailescu.
La Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" asistenta medicala si cazarea persoanelor fara adapost se face in saloanele de tranzit, unul pentru barbati si altul pentru femei. Dr. Mariana Iosif, purtatorul de cuvint al unitatii spitalicesti, ne-a informat ca unitatea asigura masa si cazare pe toata perioada geroasa, cit si asistenta medicala.
Pentru Spitalul de Pneumologie (TBC) din Braila punerea in aplicare a deciziei privind gazduirea persoanelor fara adapost nu necesita masuri speciale, dupa cum ne-a informat dr. Lavinia Petre, directorul unitatii.
"Noi primim toti bolnavii si nu e nevoie de camere speciale. Aici vin persoane bolnave de tuberculoza, de bronsita cronica etc. pe care le internam in saloanele destinate afectiunilor respective. Asiguram spatii pentru persoanele bolnave si fara adapost si acordam asistenta medicala, cit si cazare".
De aceeasi parere este si dr. Mioara Salcudean, directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, care ne-a asigurat ca unitatea pe care o conduce este pregatita sa acorde primul ajutor femeilor gravide sau mamelor cu nou-nascuti.
"Noi avem spatiu: amenajam doua saloane pentru persoanele fara adapost si acordam asistenta medicala. Orice spital este obligat sa acorde primul ajutor", a precizat dr. Mioara Salcudean.
Pentru Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) efectele gerului cumplit din ultimele zile s-au reflectat in numarul crescut de solicitari din partea bolnavilor cardio-vasculari. In 24 de ore, intre 180 si 200 de braileni apeleaza Ambulanta pentru acordarea primului ajutor.
Printre acestia sint si boschetari, persoane fara adapost, care sint transportate de urgenta in unitatile spitalicesti.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii