Mergi la conţinutul principal

Acuzaţii grave. Metoda «pile şi relaţii» la CJ Brăila

• consilierul judeţean PNL Brăila Ovidiu Nechita a acuzat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ că se încearcă “plantarea” unei persoane anume pe un post de auditor în cadrul instituţiei • deşi nu a indicat niciun nume, liberalul a susţinut că a aflat, pe surse, că acest post a fost promis de conducerea instituţiei pentru două persoane, precum şi faptul că locul va fi ocupat în cele din urmă de un jurist • Chiriac nu a dorit să comenteze acuzaţiile liberalului la şedinţă, însă a cerut un punct de vedere de la Roxana Costea, şefa Biroului Resurse Umane, care a punctat că postul la care a făcut referire Nechita este unul vacant şi că nu are legătură cu proiectul aflat în dezbatere

 

Situaţie tensionată la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean din luna decembrie 2018, când consilierii au dezbătut un proiect privind modificarea statului de funcţii al aparatului de specialitate propriu. Consilierul PNL Ovidiu Nechita a acuzat că se încearcă angajarea unei persoane pe un post de auditor şi că deşi va avea loc un concurs la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) Bucureşti, el deja a aflat cine va fi câştigătorul. Acesta nu a indicat nume, însă a punctat că a aflat pe surse că s-a promis poziţia pentru două persoane şi că ştie în mod cert că în urma concursului câştigătorul selectat va fi un jurist deşi postul nu impune acest lucru. Nechita nu se află la primele acuzaţii de acest gen, avertizări pentru care şeful CJ Brăila Francisk Chiriac a avut grijă să îl numească “Mama Omida” în trecut, în cadrul mai multor comentarii ironice.

“Domnule preşedinte, am crezut că în urma discuţiilor pe care le-am mai avut în decursul perioadei de un an şi jumătate aţi înţeles că sunt «Maica Omida» şi că vin şi vă spun dinainte demersurile pe care le veţi face. Dar şi că am dreptate şi că acestea într-adevăr se întâmplă. Vă puneţi în funcţie oamenii pe care îi doriţi dumneavoastră. Aici vorbim iarăşi despre un alt post cu dedicaţie. Voiam să vă întreb: nu aţi terminat totuşi cu datoriile la partid?! Am înţeles, le-aţi dat posturi celor care au umflat baloane, care au făcut fel şi fel... Acum aţi trecut la o treaptă superioară din ce am observat. Şi am să vă explic de ce fac aceste afirmaţii. La poziţia 9, pe statul de funcţii, pe care noi astăzi o să îl votăm, aţi uitat să ne treceţi numele şi prenumele persoanei. O să vă las pe dumneavoastră să îl spuneţi, pentru că eu pot să vă spun care va fi CV-ul acestui personaj. Este un prieten foarte apropiat de-al dumneavoastră. Nu ştiu de ce vă miră. Cu altă ocazie ocazie aţi schimbat din organigramă, prin votul nostru, postul de asistent în superior. Pentru că asta se doreşte. «Calităţile» acestea le are cel pe care vreţi să îl puneţi. Aţi prins aici şi studiile pe care le are. Pentru că le ştiţi. Deci postul se pliază exact pe ce doriţi dumneavoastră, nu pe ce spune legea”, a declarat Nechita, revoltat.

Deşi a recunoscut că se va da un concurs la ANFP Bucureşti pentru orice post scos la concurs de CJ Brăila, liberalul s-a arătat sceptic privind faptul că oamenii care sunt în cele din urmă angajaţi nu provin din laboratoarele de partid.

“Aţi pus iarăşi oamenii de casă în comisiile de concurs. Degeaba spuneţi că acest concurs este făcut la ANFP, pentru că da, într-adevăr el este făcut acolo, dar pleacă trei persoane de aici. Pleacă şi cu aceeaşi maşină. Nu e niciun fel de problemă. Acum ce să spun, nu cred eu că îi dau subiectul, dar asta rămâne de văzut. Persoana respectivă are şi o vechime minimă de 7 ani de zile. Nu pot să vă spun decât atât: indiferent de câţi vor candida, chiar dacă pe fişa acelui candidat care va trebui să câştige concursul va scrie economist sau că are studii în administraţie, nu domnule, el va fi un jurist! Câştigătorul acestui post va fi un jurist. Veţi vedea! Nu contează, indiferent câte personalităţi de aici ar participa dacă doresc să se angajeze, tot juristul acela va câştiga! Nu pot să vă spun numele acum, pentru că am fost sfătuit să nu mai dau nume şi probabil că «bolul» acela al meu a îngheţat şi nu pot să văd numele. Dar o să vă spun după aceea. Dar domnule preşedinte, să vedeţi la care dintre ei mă refer, pentru că am aflat că aţi promis postul la doi inşi. Vedeţi acum cui i-l daţi!”, a continuat PNL-istul.

Dinspre tabăra PSD, consilierul Carmen Bănică l-a îndemnat pe Nechita să spună măcar iniţialele persoanei la care face referire, însă acesta a refuzat.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac nu a dorit să comenteze acuzaţiile PNL-istului, însă i-a cerut un punct de vedere şefei Biroului Resurse Umane, Roxana Costea care era în sală.

“Spuneţi ce are în vedere acest proiect de hotărâre şi când s-au dat concursurile care au condus la modificarea statului de funcţii. Că domnul consilier văd că vorbeşte de altceva”, i-a transmis Chiriac lui Costea.

Şefa Biroului Resurse Umane a explicat că deşi Nechita a invocat poziţia nr. 9 din statul de funcţii (unde figurează un post vacant de auditor clasa I, superior, cu studii superioare) subiectul nu face obiectul proiectului de hotărâre. Mai mult aceasta a insistat pe ideea că postul oricum este unul VACANT, fără a specifica însă dacă se organizează sau nu un concurs.

“Proiectul de hotărâre presupune modificarea a trei funcţii publice. Modificarea în grad. Pentru că am avut trei funcţionari publici care au promovat în grad. Atât presupune acest proiect de hotărâre”, a explicat Costea.

 

Ce posturi s-au modificat la CJ Brăila

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, toate modificările intervenite în structura funcţiilor publice au fost ca urmare a promovării în grad profesional a funcţionarilor publici. Astfel: la Compartimentul Audit Intern, funcţia publică de execuţie - auditor, clasa I, grad profesional principal, s-a transformat în funcţie publică de execuţie - auditor, clasa I, grad profesional superior; la Compartimentul Relaţii publice şi secretariat ATOP din cadrul Direcţiei Administraţie publică, contencios, funcţia publică de execuţie - consilier, clasa I, grad profesional principal, s-a transformat în funcţie publică de execuţie consilier, clasa I, grad profesional superior; iar la Compartimentul Strategii din cadrul Direcţiei Strategii de dezvoltare, funcţia publică de execuţie - inspector, clasa I, grad profesional principal, s-a transformat în funcţie publică de execuţie - inspector, clasa I, grad profesional superior.

Potrivit aceluiaşi proiect Consiliul Judeţean are în total 146 de funcţii ocupate din totalul de 165 disponibile. Printre cele 19 posturi vacante se numără şi cel amintit de Nechita, de auditor.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 29 voturi “pentru” o abţinere din partea liberalului Ovidiu Nechita şi un vot “împotrivă” din partea PND-istului Cătălin Iordache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro