Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Actualul Guvern da dovada de un amatorism cras promulgind noua strategie fiscala"

Parlamentarii braileni sint, in majoritate, de parere ca noua strategie fiscala adoptata de guvern va da rezultate pozitive in viitorul apropiat. De asemenea, cei mai multi sint de parere ca TVA nu va suferi nici o majorare, in pofida declaratiei de zilele trecute a primului ministru, care a aruncat o umbra de indoiala asupra acestui lucru. Totusi, sint si voci care sint de parere ca majorarea TVA-ului este imposibil de evitat si ca actualul Guvern da dovada de un amatorism cras, promulgind aceasta strategie fiscala. Un exemplu in acest sens este deputatul PSD Alin Teodorescu, care considera ca actualul Guvern a inceput prost si continua tot prost guvernarea: "Asa cum am tot spus, inca de acum 9 luni, cota unica de impozitare de 16% a micsorat drastic incasarile la buget si peste asta vin acum si obligatiile financiare fata de participarea la fondurile de aderare UE. Asa ca pina acum au marit deja vreo 19 taxe ca sa aiba de unde acoperi. Totusi, ei spera sa nu fie nevoiti sa mareasca si TVA-ul, dar sincer, nu cred ca vor reusi sa il mentina la acest nivel. Mai mult, cu ce au facut acum, au pus in pericol si bugetul de stat pe 2007, 2008 si 2009, adica anii de dupa integrare, cind trebuie sa achitam si cofinantarea la proiectele implementate din bani europeni. Parerea mea e ca e de un amatorism rar intilnit ce fac ei acum... Au inceput prost si continua prost. Sa vedem ce fac in continuare".
Spre deosebire de Teodorescu, colegul acestuia de partid, deputatul Mihai Tudose crede ca ar trebui sa fim multumiti ca actualul Guvern are cel putin o strategie, indiferent de cum e ea. Acesta atrage insa atentia ca bila alba pe care ar fi cistigat-o guvernul si noul ministru al Finantelor cu aceasta strategie, a fost desfiintata in totalitate de declaratia premierului Tariceanu, privind posibilitatea unei eventuale majorari a TVA: "Macar avem o strategie acum, care pare sa tina cont de Romania reala si nu numai de cea «portocalie». Si ar fi fost totul bine si nu s-ar fi luat nimeni de ei daca nu venea ca bomboana pe coliva primul ministru, sa spuna ca totusi exista posibilitatea maririi TVA. Asta dupa ce trei zile au tot declarat ca asa ceva nu se va intimpla in mod sigur, vine Tariceanu in ultima clipa si spune ca nu-i asa. Asta nu explica decit cum se face politica economica in guvernul nostru. Ceva de genul «programam ca ne ducem la fotbal, dar in momentul respectiv zicem ca ne doare burtica si nu mai jucam». Repet, macar strategie exista, dar s-o lase in numele lui Dumnezeu asa, nu sa o tot schimbe dupa cum vrea Tariceanu. Cel putin noul ministru a aratat ca stie despre ce vorbeste, dar s-o lase asa".

In nici un caz nu se pune problema maririi TVA

De cealalta parte a baricadei se afla senatorul PNL Dan Sabau, care sustine ca noua strategie fiscala adoptata de Guvern este exact lucrul de care Romania avea nevoie. Acesta s-a declarat, de asemenea, ferm convins ca nu exista absolut nici o posibilitate ca valoarea TVA sa creasca: "In nici un caz nu se pune problema maririi TVA. De asemenea, cautam solutii pentru suplimentarea fondurilor din sanatate. Stim ca criza din Sanatate se datoreaza lipsei de fonduri si incercam pe toate caile posibile sa o rezolvam. Eu cred ca odata cu aceasta strategie fiscala sintem pe calea realizarii unui pas important care tine de ceea ce si-a propus Alianta pentru primul an de guvernare. Consider ca aceasta strategie va da roade".
La fel de increzator in succesul noii strategii fiscale s-a aratat si deputatul PNL Gabriel Sandu. Acesta a exclus categoric posibilitatea maririi TVA, ba mai mult, ne-a declarat ca, personal, a sustinut o eventuala micsorare a acestei taxe: "Eu am fost cel care a propus sa blocam majorarea tuturor taxelor, daca s-ar putea. Am propus, de asemenea, a se lua in considerare si micsorarea TVA. Oricum, indiferent de ce se va intimpla, in nici un caz nu va fi vorba de marirea TVA, pentru ca mi se pare anormal sa ii impovaram tot pe cei care platesc. In mod sigur nu se va mari. Iar in ceea ce priveste strategia, cred ca este o strategie buna, iar noi, ca si liberali, trebuie sa facem totul pentru relaxarea fiscala, nu pentru marirea taxelor". La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu, a tinut sa precizeze ca priotatea Guvernului este de a scoate la iveala economia subterana, si ca nou adoptata strategie este un pas in aceasta directie: "Parlamentarii PD nu au fost si nici nu o sa fie de acord cu marirea TVA, in schimb sint de acord cu marirea accizelor la alcool si tigari, mai ales ca vrem sa il facem pe presedinte sa se lase de fumat. Dar parlamentarii PD nu vor sustine niciodata marirea TVA. Important e ca economia subterana sa iasa intr-o masura cit mai mare la suprafata, ca sa nu mai avem pierderile astea la buget, si cred ca strategia adoptata de Guvern e un pas in aceasta directie".
In ceea ce il priveste pe senatorul PSD Aurel Simionescu, acesta nu a putut fi contactat telefonic in cursul zilei de ieri.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii