Mergi la conţinutul principal

Actrita albaneza Ema Andrea a oferit o lectie de actorie

Miercuri seara, in cadrul Festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila" au avut loc patru recitaluri memorabile, fiecare de alta factura, astfel ca au fost spectacole pentru toate gusturile.
De la ora 18.00, in sala Mare s-a jucat comedia "Marlene", regizata de Catalina Buzoianu. In sala arhiplina s-a aplaudat la scena deschisa, prestatia Emiliei Popescu fiind foarte apreciata. Criticul Doina Papp a spus ca Emilia Popescu este o mare artista pentru ca a reusit sa faca un spectacol atit de bun, care a fost reluat dupa doi ani de pauza. ""Marlene" se adreseaza unui public larg. Este o montare onesta, care a scos in fata actorul. Pentru tineri nu a fost o partitura spectaculoasa, insa a reusit sa prinda publicul. Nu cred ca trebuie sa cultivam o limitare a genurilor teatrale. Consider ca trebuie sa existe o mai mare varietate de genuri care sa permita accesul tuturor la teatru. A fost un recital actoricesc reusit, chiar daca unii circotasi ar avea ceva de comentat", a explicat criticul Liviu Groza.

"Sint din Albania" - punctul de rezistenta al serii de miercuri

De la ora 20.30, in sala Studio brailenii au avut parte de un alt recital actoricesc de marca sustinut de actrita albaneza Ema Andrea in spectacolul "Sint din Albania", regizat de Stefan Capaliku. Spectacolul prezinta povestea unei tinere albaneze invitata sa participe la o conferinta undeva in UE si careia ii este declansata criza de identitate din cauza comportamentului celor care ar fi trebuit sa o trateze de la egal la egal, dar nu o fac. Prestatia Emei Andrea, care a primit flori si a doua zi de la actorul Costel Burlacu pentru jocul sau, a fost considerata punctul de rezistenta al serii. Criticii au spus ca aceasta performanta actoriceasca a convins pe toata lumea mai ales pentru ca ea a tinut cont de public. "Cind am pus primul pas in scena am simtit ospitalitate si caldura, am stiut ca voi comunica bine cu spectatorii si as fi vrut ca spectacolul sa continue. Acest sentiment il am destul de rar si este grozav. Ieri seara mi-am iubit profesia datorita publicului", a explicat actrita Ema Andrea. Regizorul Stefan Capaliku a spus ca aceasta este una dintre putinele monodrame montate in Albania, ca punerea in scena a necesitat foarte multa munca, dar ca, in final, rezultatul a fost foarte bun. "Cred ca ar fi fost imposibil sa gasesc in Albania o alta actrita mai buna. In ce priveste textul si problematica lui, cred ca este universala problema identitatii, ca toate tarile foste comuniste se lovesc de asa ceva in procesul integrarii in Uniunea Europeana. Raspunsul la intrebari de genul Cine sint eu? sau Cum ma vad ceilalti? ajuta oamenii sa evolueze", a spus Stefan Capaliku. Dramaturgul moldovean Dumitru Crudu a apreciat ca "Sint din Albania" a fost o drama plina de surprize, dinamica. "Am fost impresionat de faptul ca spectacolul vorbeste franc despre relatia albanezilor cu Occidentul si cred ca aceasta atitudine este benefica si pentru dramaturgia carpato-danubiano-pontica. Este impresionant ca spectacolul are umor, nu este patetic si se salveaza prin dinamism. Cred ca este o mare reusita si vreau sa-i multumesc Doinei Papp ca a adus in festival acest spectacol", a spus Dumitru Crudu. Piesa albaneza a fost apreciata si de tineri, care au spus ca le-a placut si tema, chiar daca nu li se adresa direct si ca jocul a fost foarte interesant. Dramaturgul Doru Motoc a laudat, la rindul sau, evolutia actritei albaneze, si a evidentiat faptul ca spectacolul a cucerit spectatorii si ca a fost sedus de modul in care, cu economie de mijloace, dar cu o actrita extraordinara, spectacolul a reusit sa comunice o ideatie cu totul speciala.

"Am facut o dramatizare la care sa se rida la Cehov"

Tot in aceasta seara s-a mai desfasurat, de la ora 21.00, in sala "Darclee" a Centrului Cultural spectacolul Adei Milea. Sala aproape plina a rezonat la versurile si cintecele interpretate de Ada Milea si Compania - Bogdan Burlacianu, Romulus Chiciuc si Adrian Cristescu, in "Quijote". Textul lui Cervantes a fost esentializat de Ada Milea, pus pe muzica, si s-a obtinut ceva cu totul special, un alt fel de Cervantes. Spectacolul a fost prezentat in limba engleza, insa acest aspect nu a constituit un impediment pentru ca totul sa fie inteles. Ada Milea a fost lasata greu sa plece din sala, spectatorii solicitind in multe rinduri bis-uri. Dupa ce s-a terminat spectacolul programat, artista a interpretat si citeva dintre cele mai cunoscute melodii ale ei.
Un spectacol foarte bun, un recital cu totul special a avut loc in sala Studio de la 22.30. Actorul Nicolae Urs a jucat "Momiia", scenariul bazindu-se pe una dintre prozele scurte ale lui Cehov. Evolutia lui Nicolae Urs a impresionat spectatorii. "Acest spectacol este al doilea "copil" al meu dupa Cehov. Ideea de a pune in scena textele scurte ale lui Cehov mi-a venit cu ceva timp in urma, insa dorinta de a avea un spectacol in care sa comunic direct cu spectatorul o aveam inca de cind am terminat institutul. Timp de 25 de ani asa ceva nu a fost posibil, insa acum, acest demers al meu vrea sa vina in sprijinul tinerilor care fac in mod frecvent asa ceva. Pe de alta parte, am vrut ca aceasta dramatizare sa-l arate pe Cehov asa cum si-ar fi dorit autorul, am facut o dramatizare la care sa se rida la Cehov", a explicat actorul Nicolae Urs.

Agenda festivalului

Tinerii braileni sint atit de dornici sa vada teatru de calitate, incit au ajuns sa faca lucruri necugetate. Pentru a intra la spectacolul "Plastilina" al lui Radu Afrim, ei au falsificat legitimatii ale voluntarilor pentru a intra la spectacol. Din acest motiv, in seara cu pricina au ramas multi in afara salii de spectacol si a fost ceva scandal.

Ospitalitatea brailenilor va ajunge de pomina pina in Timisoara. Un membru al delegatiei teatrului din Timisoara a iesit la o plimbare in vechiul oras pentru a admira casele vechi pe care le mai are inca Braila. In timp ce admira o astfel de cladire, a iesit proprietarul si au stat putin de vorba. In final, timisoreanul l-a intrebat pe proprietar la ce restaurant ar putea minca o ciorba de peste buna, iar acesta l-a invitat chiar la el acasa peste o ora. Timisoreanul a fost ospatat nu numai cu ciorba de peste foarte gustoasa, ci si cu peste pregatit in diferite feluri, fapt care l-a incintat peste masura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro