Mergi la conţinutul principal

Activitatea Tribunalului Brăila după vacanţa judecătorească, în stare de alertă

la nivelul instanţelor se vor adopta, în vederea protejării sănătăţii angajaţilor, publicului şi a prevenirii răspândirii COVID-19, mai multe măsuri de protecţie • în sălile de şedinţă, se va recomanda completurilor de judecată să nu permită publicului să ocupe primul rând de bănci, şi pe cât posibil, să se păstreze distanţa de protecţie între persoanele din sală • în interiorul sediilor instanţelor, purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie, aceasta acoperind atât gura cât şi nasul

 

Vacanţa judecătorească a luat sfârşit, iar magistraţii revin la muncă. Reîncep, astfel, emoţiile inculpaţilor judecaţi în diferite dosare. Totuşi, fiind încă stare de alertă din cauza epidemiei Covid - 19, la nivelul instanţelor brăilene se iau măsuri de protecţie. În sălile de şedinţă se va recomanda să nu se permită publicului să ocupe primul rând de bănci, şi pe cât posibil, să se păstreze distanţa de protecţie între persoanele din sală.

Potrivit comunicatului transmis de Tribunalul Brăila, având în vedere prelungirea stării de alertă, începând cu data de 1 septembrie, Tribunalul Brăila şi instanţele din circumscripţia teritorială vor adopta, în vederea protejării sănătăţii angajaţilor, publicului şi a prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19, măsuri de protecţie prevăzute de Ordinul nr.16 din 13.05.2020,  actualizat în data de 26.08.2020.

Astfel, programul de lucru cu publicul (arhivă şi registratură), din cadrul Tribunalului Brăila va fi de luni până joi, în intervalul orar 9.30 –11.30. “Se recomandă ca depunerea de cereri sau înscrisuri la dosarul cauzei şi transmiterea lor către părţi să fie făcută prin poştă sau prin mijloace de comunicare electronică, pe cât posibil, nu în timpul şedinţei de judecată. La compartimentele care desfăşoară activităţi cu publicul (registratură, arhivă), accesul publicului se realizează potrivit unei programări prealabile realizate online sau telefonic, cu respectarea regulilor de distanţare socială şi doar în măsura în care persoanele nu au posibilitatea de a consulta dosare ori evidenţe în format electronic. Şedinţele de judecată vor începe, de regulă, la ora 9.00. Cererile adresate arhivei şi registraturii vor fi transmise cu precădere pe cale electronică (prin e-mail sau fax), poştă sau servicii de curierat, iar răspunsul compartimentului va fi, de regulă, scanat şi transmis solicitantului pe cale electronică”, transmit reprezentanţii Tribunalului Brăila.

Pe de altă parte, publicul va fi îndrumat să consulte dosarele instanţelor în formă electronică, prin intermediul paginii de internet a instanţei. În relaţia instanţelor cu profesioniştii dreptului (avocaţi, consilieri juridici, executori judecătoreşti şi practicieni în insolvenţă), cu instituţiile publice şi cu justiţiabilii, se recomandă ca transmiterea înscrisurilor să se facă în principal prin mijloace electronice de comunicare. “Pentru respectarea distanţei minime obligatorii de protecţie de 1,5 metri între persoane, va putea fi limitat numărul de persoane care se află în acelaşi timp într-o încăpere. În sălile de şedinţă, se va recomanda completurilor de judecată să nu permită publicului să ocupe primul rând de bănci, şi pe cât posibil, să păstreze câte un scaun liber între persoanele aşezate în sală ori câte un rând liber între două rânduri ocupate, astfel încât să fie respectată distanţa minimă obligatorie de protecţie de 1,5 metri între persoane. Preşedintele completului de judecată va dispune întocmirea listei de şedinţă prin gruparea cauzelor pe intervale orare, urmărindu-se limitarea numărului de persoane prezente concomitent în sala de şedinţă şi valorificarea eficientă a intervalelor orare stabilite, astfel încât să se asigure respectarea regulilor de distanţare socială”, au mai stabilit reprezentanţii instanţei.

 

Masca este obligatorie

 

În comunicatul transmis de Tribunalul Brăila, se precizează că, în interiorul sediilor instanţelor, purtarea măştii de protecţie facială de către toate persoanele din afara instituţiei, inclusiv de către avocaţi, va fi obligatorie, atât în afara cât şi înăuntrul sălilor de judecată. Dispozitivele de jandarmi care asigură paza vor refuza să permită accesul în sediul instanţei persoanelor care nu poartă mască de protecţie facială. “Completurile de judecată nu vor permite accesul sau, după caz, vor înlătura din sala de judecată persoanele care nu poartă mască de protecţie facială. Posturile de acces în instanţă operate de jandarmi, precum şi grefierii în timpul şedinţelor de judecată, vor fi dotaţi cu un număr redus de măşti de protecţie facială, pe care le vor pune la dispoziţia persoanelor care nu deţin astfel de măşti, în situaţii excepţionale”, transmite instanţa.

Accesul justiţiabililor, avocaţilor, reprezentanţilor, experţilor, interpreţilor şi publicului în sediul instanţei pentru participarea la şedinţele de judecată va fi permis cu 20 minute înainte de ora la care este anunţată cauza.

Dispozitivele de jandarmi vor proceda la aplicarea acestei dispoziţii, prin verificarea listei de şedinţă de la fiecare sală de judecată. Completurile de judecată, dispozitivele de jandarmi, grefierii care lucrează cu publicul şi Birourile de Informare şi Relaţii Publice vor face solicitări publicului pentru transmiterea actelor de procedură în formă electronică a dosarelor şi pentru evitarea prezenţei neesenţiale în sălile de şedinţă, arhive, registraturi, şi, în general, în sediile instanţelor.

Se va refuza accesul în sediul instanţei persoanelor care prezintă simptome de infectare cu coronavirus (SARS-CoV-2).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro