Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Activitate suspendată la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap

De luna viitoare, aproximativ 500 de persoane cu handicap nu se mai pot prezenta la Comisia de Evaluare întrucât aceasta a rămas, din nou, fără preşedinte. Dr. Ionescu Vasile, cel care a înlocuit-o pe dr. Andreicuţ, în ultimele 3 luni, vrea să colaboreze în baza unui contract de prestări servicii, întrucât are şi cabinet particular, însă în acest sens trebuie făcute demersuri la Ministerul Muncii. Ieri, Simona Cimpoae, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Brăila, de care aparţine comisia, a cerut ajutor în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean. Problema este că la comisia în cauză nu este nici vicepreşedinte. "Din data de 26 octombrie, comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap are activitatea suspendată, s-a trimis o informare la CJ. În momentul în care am discutat cu domnul. dr. Ionescu şi a fost aprobată actuala componenţă a comisiei, discuţiile au vizat colaborarea în baza unui contract de prestări servicii. Dumnealui a fost de acord, ulterior Ministerul Muncii a eliberat avizul favorabil, prevăzut de legea 448/2006. Medicul a acceptat atunci încheierea unui contract individual de muncă pe o perioadă de 3 luni de zile, pentru a debloca situaţia. Am organizat concurs, nu s-a prezentat nimeni, am reluat procedura pentru organizarea concursului, este organizat în perioada 17-23 noiembrie. Dr. Ionescu şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora în continuare, dar în baza unui contract de prestări servicii şi nu a unui contract individual de muncă deoarece ar fi şi un conflict de interese, d-lui are şi un cabinet medical individual. Atunci s-ar încălca alte prevederi legale. Am făcut toate demersurile către Ministerul Muncii astfel încât să fie posibilă eliberarea unui aviz provizoriu până la ocuparea postului prin concurs. Am realizat corespondenţă cu toţi parlamentarii brăileni pentru a susţine acest demers, practic este şi o lacună legislativă, deoarece această comisie nu are acum vicepreşedinte. Dacă se întâmplă ceva cu preşedintele, aşa cum s-a întâmplat în iunie cu d-na dr. Andreicuţ, comisia nu poate funcţiona", a declarat director Simona Cimpoae.
Preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, a spus că este o problemă delicată căreia nu i se găseşte rezolvare, pentru că nu acceptă nimeni să intre în această structură. "Vom reveni, vom insista, vom căuta, vom face apel la parlamentari, la minister, să ne dea un tip de derogare, astfel încât să putem gestiona firesc şi corect această temă, care acum ridică mari probleme la nivel judeţean".
Contactat telefonic, directorul DGASPC Brăila ne-a declarat că, pentru luna octombrie, cât timp a fost preşedintele comisiei, s-au făcut demersuri pentru ca toate persoanele cu dizabilităţi să treacă pe la comisie şi să aibă actele semnate. Rămâne însă problema pentru luna noiembrie, fiind vorba efectiv de 466 de persoane cu handicap, cărora le expiră certificatele şi sunt programate să vină la comisie. Certificatul a fost eliberat în noiembrie anul trecut, astfel că, după un an, este necesară prezenţa la comisie. Ei se pot prezenta la comisia de evaluare, însă preşedintele comisiei este cel care pune parafa. Simona Cimpoae speră însă ca demersurile făcute de instituţie să aibă efectul scontat iar situaţia să se rezolve în cel mult două săptămâni.

Procurorii anticorupţie au dat peste cap activitatea comisiei

Reamintim că după "vizita" DNA la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, din ziua de 16 iunie, care a dus la reţinerea şi arestarea preventivă a trei medici, dr. Ana Boală, dr. Rodica Ţone şi dr. Cristinel Andreicuţ, sute de persoane au fost puse în imposibilitatea de a-şi obţine actele pentru a fi încadrate în grad de handicap şi a primi indemnizaţiile. Asta pentru că dr. Cristinel Andreicuţ, care era şi preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, a fost trimisă în spatele gratiilor, după ce, iniţial, a fost arestată la domiciliu. Mai mult, pe lângă faptul că fiind arestată, dr. Andreicuţ nu şi-a mai putut desfăşura activitatea la comisia aflată în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, celălalt medic, Luluţa Timoşiu, membră a aceleiaşi comisii, ar fi decis să plece. În aceste condiţii, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a rămas fără angajaţii de bază. Ulterior, cele trei doctoriţe au scăpat de arest şi sunt cercetate sub control judiciar. Nu s-a dispus încă trimiterea în judecată.
În data de 7 iulie 2015, proiectul privind completarea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a fost adoptat, în unanimitate, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Brăila. Astfel, dr. Vasile Ionescu a fost numit oficial ca preşedinte al comisiei, în locul medicului Cristinel Andreicuţ. Minunea nu a durat însă prea mult.

 
Categorie articol: 

Comentarii