Mergi la conţinutul principal

Actiunile Fondului Proprietatea vor fi distribuite prin intermediul CEC

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost desemnata cistigatoarea licitatiei pentru derularea operatiunilor comerciale ale Fondului Proprietatea, institutia de credit devansind ofertele celorlalte sase banci participante.
"Am purtat discutii cu sapte banci - CEC, BRD - Groupe Societe Generale, ABN AMRO, HVB Bank Romania, National Bank of Greece, Raiffeisen Bank si Citibank. Am discutat o suma finala, iar criteriile de alegere a bancii au fost complexe. Am selectat cea mai buna oferta. ABN AMRO s-a retras. In faza finala au ramas BRD si CEC. Contractul cu CEC va fi semnat in cursul saptaminii viitoare", a declarat agentiei MEDIAFAX Nicolae Ivan, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.
Prin reteaua CEC vor fi distribuite actiunile Fondului Proprietatea catre titularii titlurilor de despagubire.
"Va exista un cont central al Fondului Proprietatea la aceasta banca prin care vor fi realizate toate operatiunile fondului. Tranzactiile care se vor derula in 2006 prin acest cont vor insuma circa 500 milioane de euro", a estimat Ivan.
La inceputul saptaminii urmatoare va fi selectata firma de avocati romani cu care Fondul va lucra, iar pina vinerea viitoare va fi publicat in presa internationala anuntul pentru cererea de oferta in scopul selectiei consultantului international.
Consultantul va fi desemnat in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului.
"Vom alege un consultant international sau care se afla in consortiu cu o entitate internationala. Cerinta este ca acesta sa aiba experienta la constituirea unui fond de citeva sute de milioane de euro. La inceputul lunii martie speram sa primim ofertele. Procesul include doua faze, respectiv cererile de expresie de interes si, ulterior, trimiterea caietului de sarcini", a adaugat Ivan.
Fondul a fost constituit sub forma unui organism de plasament colectiv, ca entitate destinata platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman, si va fi administrat de catre o societate de profil cu reputatie internationala, desemnata prin licitatie publica internationala.
Licitatia va fi organizata de catre consultantul international, acesta urmind sa stabileasca si procedura de organizare a licitatiei.
Pina la data transferului administrarii, Fondul Proprietatea va fi gestionat de Ministerul Finantelor Publice, prin Consiliul de Supraveghere.
Ivan a aratat ca, pina la finele lunii mai sau inceputul lunii iunie, trebuie sa existe un contract incheiat cu societatea de administrare, astfel incit Fondul sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului.
Potrivit presedintelui Fondului Proprietatea, in cursul lunii februarie va incepe procedura de preschimbare a titlurilor de proprietate in actiuni si distribuirea acestora.
Fondul are un capital social initial de 3,8 miliarde de euro (14,2 miliarde lei noi) si120.000 de actionari.
Pentru inceput, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, participatiile urmind sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incit structura de actionariat a Fondului sa fie, la final, in totalitate privata.
Numarul participatiilor la Fond va fi suplimentat in cazul in care suma necesara despagubirilor va depasi valoarea actiunilor. Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire.
CEC se afla in proces de privatizare, dar, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor Publice, acesta ar putea fi aminat cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sint posibile si fara atragerea unui investitor strategic.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, ca este analizata varianta ca privatizarea CEC sa se deruleze pe baza strategiei folosite in cazul BCR, unde in lipsa unor oferte acceptabile s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.
CEC a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro si o cota de piata in functie de active de 4,3 - 4,4%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro