Mergi la conţinutul principal

Actiuni dedicate Zilei Mondiale fara Tutun

Pentru a marca Ziua Mondiala fara Tutun, celebrata in fiecare an pe 31 mai, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila in colaborare cu Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti si cu organizatia neguvernamentala Consiliul Local al Tinerilor va desfasura o serie de actiuni specifice. Astazi, incepind cu ora 10.00, tinerii si minorii de la Penitenciarul Tichilesti vor discuta cu reprezentantii centrului despre efectele nocive ale consumului de tutun si vor viziona un film referitor la tema abordata. De asemenea, persoanele private de libertate care au participat la concursul de desen cu afise antifumat vor primi diplome din partea Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, iar lucrarile de pe locurile I, II si III vor fi premiate de catre Consiliul Local al Tinerilor.
"La finalul intilnirii, va avea loc un meci de fotbal intre echipa CLT si o echipa a Penitenciarului de Minori si Tineri Tichilesti, sportul fiind considerat o alternativa de viata sanatoasa la consumul de tutun, alcool sau droguri", a declarat purtatorul de cuvint al P.M.T, Ionel Dinca.
Tot in acesta saptamina, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog a organizat o intilnire si la Casa Corpului Didactic, ce a avut ca tema "Educatia - factor de protectie pentru prevenirea fumatului la elevi". La eveniment au participat elevi, profesori, voluntari ai unor organizatii neguvernamentale si ai Centrului Antidrog, precum si reprezentanti ai unor institutii publice locale.
Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, psiholog Elena Nechifor, le-a prezentat elevilor aspecte legate de consecintele fumatului in plan personal si social, incercind sa ii faca sa inteleaga ca tutunul este un drog care creeaza toleranta si dependenta.
"Noi ne-am propus sa va aratam riscurile la care va supuneti, voi decideti daca alegeti sa fumati sau nu. Totusi daca sinteti fumatori, ginditi-va la sanatatea celor din jur, nu va expuneti colegii pentru ca si fumatul pasiv este foarte daunator. Este ingrijorator faptul ca in tara noastra a scazut virsta de debut a fumatorilor, vedem tineri si chiar copii care fumeaza", a precizat Elena Nechifor.
La rindul sau, responsabilul pe probleme de educatie-invatamint din cadrul centrului, Nicoleta Codrescu, le-a prezentat elevilor principalele motive pentru care fumeaza adolescentii, acestea fiind curiozitatea, informarea insuficienta, lipsa de supraveghere, modelul parintilor, influenta prietenilor, dorinta de a parea mai matur sau teama de a nu fi respinsi de prieteni.

Asistentii maternali se implica in campania antifumat

Asistentii maternali braileni au participat, ieri, la o instruire referitoare la combaterea fumatului in rindul copiilor. Actiunea a fost organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, cu prilejul Zilei Internationale impotriva Fumatului care se sarbatoreste astazi, 31 mai. Cei prezenti la actiune au aflat cum pot interveni in cazul in care cei mici ar fi tentati sa fumeze, cind poate incepe educatia antifumat la copii si care sint efectele nocive ale tutunului.
Potrivit studiilor efectuate, tigara contine nu mai putin de 40 de compusi cu efect cancerigen, cele mai importante fiind: nicotina, gudronul, monoxidul de carbon si substantele iritante. In lume, fumatul ucide 6 persoane in fiecare minut.

Fumatul pasiv poate produce cancer

Compartimentul de Promovare a Sanatatii din cadrul Autoritatii de
Sanatate Publica avertizeaza populatia ca spatiile fara fum de tutun
reprezinta singura cale sigura de a proteja in mod corespunzator
sanatatea tuturor persoanelor de efectele devastatoare ale
fumatului pasiv. La aceasta concluzie au ajuns specialisti in
domeniul sanatatii din mai multe tari, iar sute de autoritati nationale
si locale au aplicat cu succes legi care interzic in proportie de 100%
fumatul in spatiile inchise de la locurile de munca si in cele publice.
"Aceste reglementari au beneficii imediate asupra sanatatii,
dovedind ca spatiile fara fum de tutun constituie un obiectiv posibil
si realist intr-o varietate de contexte", ne-a informat dr. Sabina
Meirosu, sef compartiment Promovarea Sanatatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro