Mergi la conţinutul principal

Acordul privind Scutul ar putea fi făcut public în 10 zile

"Acordul nu are nimic secret în el. Vreau să îndepărtez din capul locului orice specualţie legată de anexe secrete. Eu sper că în următoarele 10 zile vom conveni cu Departamentul de Stat să fie făcut public, atât în România, cât şi în SUA", a spus preşedintele, într-o declaraţie susţinută la întoarcerea din vizita efectuată la Washington.
Traian Băsescu s-a folosit de ocazie pentru a-i ironiza pe cei care au încercat să minimizeze importanţa vizitei sale în SUA. "Sigur, nu este un Acord care să permită luminaţilor analişti să modifice clauze", a spus el, afirmând că este de datoria statului român să facă publice informaţiile conţinute în Acord, urmând ca apoi el să fie ratificat de Parlament.
Informaţiile privind Acordul vor fi făcute publice de secretarul de stat Bogdan Aurescu, negociatorul-şef în acest caz, a mai spus Băsescu, precizând însă că Aurescu a acţionat în baza unui mandat al şefului statului şi nu doreşte să îl facă "unic responsabil" în cazul în care vor apărea critici la adresa Acordului. "Îmi asum alături de el viitoarele critici, atâtea câte vor fi. Dacă vor fi. S-ar putea să am şocul să constat că îl aplaudaţi", a comentat Băsescu râzând.

"A fost o vizită ce va rămâne în istorie", a declarat Traian Băsescu

Pe de altă parte, preşedintele a ţinut să explice importanţa încheierii acestui Acord, afirmând că nivelul de securitate al României va fi cel mai înalt din toată istoria acestei ţări, iar cetăţenii, instituţiile şi economia vor fi "în deplină siguranţă".
"Amplasarea sistemului de apărare antirachetă balistică pe teritoriul României nu este doar în folosul României, ci este în egală măsură o valoare câştigată pentru securitatea naţională a SUA, dar şi pentru statele europene", a conchis Traian Băsescu.
"A fost o vizită ce va rămâne în istorie şi care a marcat o nouă etapă în relaţiile bilaterale cu SUA", a declarat Traian Băsescu. Liderul de la Bucureşti a avut o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu Barack Obama. La final, cei doi preşedinţi au adoptat o declaraţie comună privind parteneriatul strategic între România şi Statele Unite ale Americii. Anterior, ministrul român de externe Teodor Baconschi şi secretarul american de stat Hillary Clinton au semnat acordul privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american în Europa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro