Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Achitaţi de judecători, după ce au fost acuzaţi că au furat motorină de 150.000 lei

• fraţii Ducu şi Vasilică Scarlat, din comuna Gropeni, au fost trimişi în judecată pentru furtul unei cantităţi uriaşe de motorină • şoferi la o societate brăileană, cei doi au fost acuzaţi că au sustras, în şase luni, 24 de tone de combustibil, firma prejudiciată solicitând despăgubiri de peste 150.000 lei • fraţii Scarlat au fost trimişi în judecată şi pentru proxenetism, după ce au dus tinere “la produs” în Grecia şi Spania

 

Anchetaţi de procurorii DIICOT pentru proxentism şi trafic de persoane şi trimişi în judecată pentru furtul unei cantităţi uriaşe de motorină, fraţii Ducu Daniel Scarlat, 35 de ani, şi Vasilică Scarlat, de 34 de ani, din comuna Gropeni, au fost achitaţi de judecătorii brăileni din lipsă de probe. Ca atare, instanţa a respins cererea de despăgubiri civile formulată de societatea prejudiciată de cei doi inculpaţi (prin administrator judiciar), însă procesul se va relua la Curtea de Apel Galaţi, întrucât părţile au declarat apel. La data la care au fost deferiţi justiţiei pentru furt de combustibil, expertiza tehnică stabilise un prejudiciu de 81.701 lei, faţă de peste 150.000 lei cât solicita societatea reclamantă.

Ducu şi Vasilică Scarlat au fost angajaţi cu carte de muncă la o companie locală, în funcţia de şoferi, începând cu 31 martie 2011. La acea dată, au primit în folosinţă o autoutilitară frigorifică, precum şi un card în vederea alimentării cu carburanţi. Procurorul care s-a ocupat de caz preciza la finalizarea cercetărilor: “În urma verificării foilor de parcurs şi a punctării facturilor (...) în legătură cu folosinţa vehiculului, s-a constatat că cei doi inculpaţi au depăşit consumul normal în perioada 1 septembrie 2012 - 20 martie 2013, cu cantitatea de 24.611 litri în valoare de 150.402 lei, conform sesizării”.

Pe 9 aprilie 2013, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sesizarea părţii civile, compania angajatoare din Brăila, îndreptată împotriva inculpaţilor Vasilică şi Ducu Daniel Scarlat, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

Fraţii Scarlat nu au recunoscut prejudiciul, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice. Potrivit expertizei, alimentările efectuate de cei doi în perioada sus-menţionată au depăşit cu mult consumurile reale. De altfel, cantitatea de carburanţi nici nu ar fi încăput în rezervorul autoutilitarei, ceea ce înseamnă că surplusul a fost externalizat, precizau reprezentanţii acuzării.

Prejudiciul dovedit de expertiză a fost de 81.701 lei, însă societatea prejudiciată le-a solicitat inculpaţilor să plătească despăgubiri de 150.402 lei. Mai trebuie precizat faptul că, pe parcursul urmăririi penale, atât la poliţie, cât şi la parchet, fraţii Scarlat au refuzat că dea declaraţii în legătură cu acuzaţiile de furt care li s-au adus.

 

Acuzaţi că au dus tinere “la produs” în Grecia şi Spania

În mai 2014, procurorii DIICOT - BT Brăila, cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO), SRI şi al IPJ Brăila, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vasilică Scarlat, zis “Sia”, Ducu Daniel Scarlat, Marian Zainea, Tudorel Sgîrcitu şi Fănel Brăgău, din comuna Gropeni, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de proxentism, trafic de persoane sau complicitate la aceste două infracţiuni (cel de-al cincilea inculpat a fost trimis în judecată în lipsă). Infracţiunile au fost comise în perioada 2006-2010, iar oamenii legii au identificat mai multe victime exploatate prin prostituţie. Potrivit anchetatorilor, “activitatea infracţională a avut şi o dimensiune transfrontalieră, desfăşurându-se şi în Spania, ţară în care câştigurile obţinute prin prostituţie erau mai consistente decât în România”.

Ofiţerii SCCO Brăila s-au sesizat din oficiu la data de 15 mai 2008, declanşând cercetări faţă de fraţii Ducu Daniel şi Vasilică Scarlat, care, în cursul anului 2007 “au racolat prin promisiuni false de căsătorie mai multe tinere (dintre care unele minore) şi le-au determinat să practice prostituţia în beneficiul lor” pe raza municipiului Brăila, în Grecia şi în Spania. Sentinţa în dosarul proxeneţilor din Gropeni a rămas definitivă la Curtea de Apel Galaţi.
Categorie articol: 

Comentarii