Mergi la conţinutul principal

Abuzaţi şi amendaţi

O parcelă generoasă de teren, situată într-o zonă destul de bună a municipiului - nici ultracentrală, dar nici periferică - este, de ani de zile, un maidan plin de buruieni şi gunoaie. Este vorba despre terenul situat pe Şos. Buzăului, vizavi de supermarketul "Billa". Într-un articol publicat zilele trecute în cotidianul nostru, vă informam că terenul în cauză este deţinut, pe parcele, de 10 proprietari. Aceştia au fost amendaţi în repetate rânduri de Poliţia Locală, fiindcă nu menţin curăţenia, fiecare pe propria parcelă. Este vorba de persoane care locuiesc atât în Brăila, cât şi în Bucureşti sau Constanţa. Există chiar şi o societate comercială ce deţine în proprietate o porţiune din terenul respectiv, fiind amendată, alături de ceilalţi proprietari, pentru că nu face igienizări periodice.
În general, poliţiştii locali aplică sancţiuni nu doar pentru neîngrijirea unui spaţiu deţinut în proprietate, ci şi pentru neîngrădirea acestuia, astfel încât să fie ferit de cetăţenii care sunt tentaţi să arunce deşeuri acolo. Poliţiştii locali ne-au declarat, însă, că terenul de pe Şos. Buzăului are un statut diferit, iar proprietarii nu au voie să-l îngrădească, astfel că sunt sancţionaţi doar pentru neîntreţinerea curăţeniei. "Chiar dacă terenul respectiv are un regim special şi nu poate fi îngrădit, proprietarii au obligaţia de a tăia buruienile crescute pe el. Fiindcă nu şi-au onorat această obligaţie, au fost amendaţi, iar dacă vor continua să nu se conformeze, vor primi şi alte sancţiuni", ne informa, zilele trecute, Marian Moise, de la Compartimentul Ordine Publică, din cadrul Poliţiei Locale Brăila.
Proprietarii consideră, însă, că poliţiştii locali au făcut un abuz când au aplicat aceste sancţiuni. "Noi ne aflăm într-o situaţie oarecum bizară. Am fost împroprietăriţi în această zonă ca o compensare pentru terenul care ne-a fost naţionalizat pe vremea comuniştilor. Suprafaţa expropriată de vechiul regim este ocupată în prezent de o grădiniţă pentru copii, astfel că, în urmă cu patru ani, am primit această parcelă aflată pe Şoseaua Buzăului. Ni s-a spus la vremea respectivă că un mare investitor intenţionează să cumpere tot terenul viran din această zonă. Pe acest considerent, am acceptat să fim împroprietăriţi aici, cu intenţia de a vinde lotul nostru acelui potenţial investitor. Numai că au trecut anii şi nu s-a mai arătat nimeni interesat să cumpere. Când am încercat să scoatem lotul la vânzare, printr-o agenţie imobiliară, am avut surpriza să aflăm că pe terenul viran unde avem proprietatea nu se poate construi nimic, fiindcă Primăria nu eliberează certificat de urbanism. De ce nu eliberează Primăria certificat de urbanism? Fiindcă zona este trecută în Planul de Urbanism General la capitolul "spaţii verzi", iar aici nu se poate face decât un parc sau ceva similar, nicidecum construcţii", ne-a declarat Argentina Stanciu, coproprietar al unei parcele situate pe terenul de pe Şos. Buzăului. Aceasta spune că este anormal din partea autorităţilor locale să aibă pretenţia ca zona să fie salubrizată de cei care au fost împroprietăriţi acolo, din moment ce nu sunt lăsaţi să facă nimic pe terenul lor, nici să construiască şi nici măcar să îngrădească. "Adică ar trebui să merg în fiecare zi eu, care locuiesc în altă zonă a oraşului, să adun gunoaiele aruncate pe parcela mea de pe şoseaua Buzăului... Păi, atât timp cât n-am voie să îmi pun un gard acolo, cum aş putea să ţin această situaţie sub control? De ce nu montează Primăria camere de supraveghere, să îi prindă şi să îi sancţioneze pe cei care aruncă gunoaie?", se întreabă Argentina Stanciu.

Noul PUG ar putea rezolva problema

Potrivit sursei citate, Primăria i-a informat pe proprietari că tot ce pot face este să aştepte adoptarea noului Plan de Urbanism General, unde terenul de pe Buzăului are tot destinaţie de spaţiu verde. "Practic, ni s-a spus că, abia după ce va fi gata noul PUG vom putea primi un fel de despăgubiri din partea municipalităţii, fiindcă pe terenul nostru urmează să se facă un parc sau ceva de genul acesta. Când va fi gata noul PUG nu ştie nimeni. Poate să fie la anul, poate peste cinci ani... Deci, noi trebuie să aşteptăm pe termen nedefinit, ca să vedem ce compensaţie putem primi de la Primărie. Iar în acest timp, primim amenzi de la Poliţia Locală, pentru că nu avem grijă de un teren pe care nici măcar nu avem voie să îl împrejmuim. Avem de-a face, după părerea mea, cu un abuz, o nouă naţionalizare, după cea făcută de comunişti pe vechiul teren deţinut de familia noastră", ne-a mai declarat Argentina Stanciu.
Arhitectul şef al Primăriei Brăila, Marian Ion, recunoaşte că s-a făcut o eroare, în urmă cu 3 - 4 ani, când s-au făcut împroprietăririle pe terenul de pe Şos. Buzăului, însă are o veste bună pentru proprietari. "În 2009 - 2010, s-au eliberat certificate de urbanism cu destinaţia «curţi - construcţii», deşi, în Planul de Urbanism General adoptat în anul 2000, terenul are destinaţie exclusivă de spaţiu verde. A fost o greşeală făcută pe vremea când funcţia de arhitect şef era ocupată de altcineva. În prezent, eu nu pot să dau certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, fiindcă aş intra în contradicţie cu prevederile actualului PUG. Situaţia se va schimba, însă, odată cu adoptarea noului PUG, când terenul ar putea primi destinaţie de «curţi - construcţii», plus «zonă mixtă», ceea ce înseamnă că acolo vor putea fi făcute inclusiv blocuri de locuinţe, spaţii comerciale sau birouri. Acest aspect va ridica foarte mult valoarea zonei. Proprietarii trebuie, deci, să aştepte adoptarea noului PUG", ne-a declarat arhitectul şef al municipiului.
În varianta cea mai optimistă, noul Plan de Urbanism General ar putea intra în vigoare la jumătatea anului viitor. Pentru adoptarea acestuia au fost parcurse, până acum, trei etape, dintr-un total de patru. PUG-ul este realizat de experţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, iar după etapele preliminare, aceştia trebuie să vină cu propunerile finale, în etapa a patra. Deocamdată, însă, lucrurile sunt blocate, fiindcă Primăria Brăila încă nu a achitat factura pentru etapa a treia, în valoare de circa 130.000 lei. După ce specialiştii de la Bucureşti vor veni cu propunerile finale, PUG-ul va trebui avizat de Consiliul Local Municipal. În total, realizarea noului Plan de Urbanism General va costa 1,7 milioane de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro