Mergi la conţinutul principal

"Absentul " - prima campanie de luptă împotriva etnobotanicelor

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila derulează campania denumită generic "Absentul", având sloganul "Este mutarea ta. Fără etnobotanice". Campania a fost lansată la nivel naţional de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, marcată în fiecare an pe 26 iunie. Campania se derulează în perioada 26 iunie - 31 decembrie, fiind prima centrată pe acest gen de substanţe care, deşi la prima "testare" păreau inofensive, au trimis sute de tineri în spital, iar unii chiar şi-au pierdut viaţa.
Programul de prevenire se adresează, în primul rând, categoriei de vârstă 15-24 ani, însă, prin difuzarea unui spot video se adresează populaţiei în general. "Obiectivul principal al campaniei îl reprezintă sensibilizarea şi conştientizarea adolescenţilor şi tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani din unităţile de învăţământ, sistemul rezidenţial de protecţie a copilului şi comunitate, cu privire la riscurile consumului de substanţe noi, cu proprietăţi psihoactive", a precizat psih. Olga Condrat, coordonator al CPECA Brăila.
Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională Antidrog, s-a demonstrat că în produsele de tip "Spice", constituenţii cu efect psihoactiv nu sunt plante declarate ci doar aditivi sintetici, care mimează efectul unor compuşi din cannabis. Plantele conţinute reprezintă doar "vehiculul" unor substanţe chimice periculoase care mimează efectul cannabisului. Utilizarea produselor de tip "Spice", duce rapid la dependenţă. Întreruperea consumului duce la simptome precum: nelinişte generalizată, tremor, palpitaţii, dureri de cap, greaţă, vărsături, stări de depresie, disperare, episoade de delir paranoid şi atacuri de panică. În timp, creşte toleranţa la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari, pentru a obţine efectul scontat, cât şi pentru a combate simptomele de sevraj.
Produsele de tip "Special Gold", "Magic", "Charge", conţin substanţa chimică numita «mephedrone», care este un derivat din substanţe de tip amfetaminic, considerate ilegale. Deşi, la nivel declarativ, substanţa "nu este recomandată consumului uman", se utilizează prin inhalare, îngurgitare sau chiar injectare (ducând la afectarea gravă a venelor). Ca şi manifestări, apar halucinaţii, anxietate, palpitaţii, logoree, tremor, frison puternic, transpiraţie intensă, insomnie, tulburări de memorie de scurtă durată, dureri la nivelul pielii şi nasului. Ca şi efecte imediate, creşte frecvenţa cardiacă, pupilele se dilată, se usucă gura şi scade pofta de mâncare. "Populaţia cea mai vulnerabilă la consum este cea tânără. Este foarte adevărat că nu toţi tinerii consumă, deşi toţi sunt supuşi aceloraşi tentaţii. În faţa drogurilor nu suntem egali. Dependent devine cine este predispus!", precizează specialiştii ANA.
Astfel, în anul 2010, la nivel naţional funcţionau 373 "magazine de vise", la sfârşitul lunii aprilie, în urma controalelor efectuate în baza unui ordin comun, mai funcţionau doar 99 unităţi, iar în luna mai erau înregistrate doar 55. În perioada februarie-aprilie 2011, a fost suspendată activitatea a 101 unităţi de desfacere şi au fost închise 84 magazine. În aceeaşi perioadă, organele de cercetare penală au înregistrat un număr de 225 dosare penale în care au fost cercetate 313 persoane, din care pentru 22 persoane a fost aplicată măsura reţinerii. Au fost aplicate de către echipele de control amenzi de peste 2,4 milioane lei, fiind confiscate peste 10.800 plicuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro