Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Abramburica a modificat schimbarea!

Aflată pentru a patra oară la cârma Ministerului Educaţiei, Ecaterina Andronescu     a reuşit din nou să bulverseze sistemul de învăţământ românesc. Cu doar câteva ore înainte de prima probă (aptitudini) pentru admiterea la liceu, Abramburica a provocat un adevărat haos printre elevi, părinţi şi profesori, care nu mai ştiau dacă examenul la muzică, desen sau limbi străine urma să se mai ţină sau nu în aceste zile. Asta după ce Ecaterina Andronescu, un om al şcolii, de altfel, a semnat un ordin de ministru, prin care preciza că testările din 15-17 mai urma să fie mutate în 10-12 iunie, modificând astfel calendarul de admitere, iar la doar  câteva ore s-a răzgândit, a renunţat la idee şi l-a retras.  

Schimbările făcute peste noapte şi deciziile luate de ministrul Educaţiei în aceste zile au reuşit să pună iar pe jar întregul sistem de învăţământ, dar şi să ridice mari semne de întrebare din partea cadrelor didactice sau a sindicatelor din învăţământ, cu privire la logica, sau lipsa de logică a Ecaterinei Andronescu în luarea unor astfel de decizii.

Luni, pe 13 mai, Federaţia “Spiru Haret” a făcut public ordinul emis de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, referitor la calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, iar sindicaliştii reclamau faptul că, prin acel act, care nu a fost discutat în prealabil cu partenerii sociali, se amână cu o lună desfăşurarea probelor de aptitudini şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale.

“Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, adăugând că sindicaliştii solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019 şi că, în caz contrar, se vor demara acţiuni de protest.

De teama unui scandal mai amplu sau a unor proteste în pragul alegerilor europarlamentare, sau, din alte cauze încă neelucidate, Abramburica s-a trezit brusc la realitate şi a început să joace alba-neagra cu ordinele emise.

Marţi, după ce scandalul a luat amploare şi sindicatele din educaţie au ameninţat cu proteste, Ecaterina Andronescu a declarat senină, că s-a răzgândit, că  admiterea la liceu merge mai departe, fără modificări şi că elevii trebuie să fie pregătiţi să arate ce ştiu.

“Avem o lege, avem o regulă. Probele vocaţionale merg mai departe...Se modifică doar durata de apariţie a broşurii cu oferta educaţională, se prelungeşte o săptămână... Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem şi nu am fost într-o asemenea situaţie. Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil”, a fost singura explicaţie pe care a putut să o dea Ecaterina Andonescu.

Să auzi, să vezi şi să nu crezi...Cele două ordine au fost semnate de ministru, dar nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, prin urmare nu au intrat în vigoare... Abramburica a modificat schimbarea!
Categorie articol: 

Comentarii