Mergi la conţinutul principal

Aberaţie. Primăriile puse în imposibilitatea de a elibera certificate de urbanism

• primarii din judeţul Brăila au primit, recent, o veste proastă de la conducerea Consiliului Judeţean • alături de arhitectul-şef al judeţului, Marian Rusu, preşedintele Francisk Chiriac a informat primarii că anumite modificări legislative îi obligă să aibă un arhitect-şef, un urbanist şi un  inginer constructor la Primărie, pentru a mai putea elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construire • la ora actuală, niciuna dintre cele 44 de UAT-uri ale judeţului Brăila nu îndeplineşte această condiţie, nici măcar Municipiul, deşi aici problema s-ar rezolva mai uşor

 

Primarii din judeţul Brăila se confruntă cu o problemă administrativă serioasă, care ar putea conduce la îngreunarea sau chiar blocarea eliberării de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţii. Cel puţin acesta este mesajul ce le-a fost transmis şefilor de comune şi oraşe din Brăila, recent, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, avându-l alături pe arhitectul-şef al judeţului, Marian Rusu, în cadrul unei întâlniri în Sala Mare a Palatului Administrativ, ce a avut loc după încheierea şedinţei extraordinare a CJ Brăila. Este vorba despre mai multe modificări consecutive petrecute la finele anului trecut şi începutul lui 2020, la Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care la nivel teoretic încearcă să pună situaţia Primăriilor din teritoriu pe un făgaş normal, însă nu se pot aplica foarte uşor în realitate. Pe scurt, după cum le-a fost explicat primarilor, în noile reglementări se precizează foarte clar că fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) trebuie să aibă o structură proprie care să cuprindă un arhitect-şef (funcţionar public), un urbanist şi un inginer constructor pentru a mai putea emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. Niciuna dintre cele 44 de UAT-uri din judeţul nostru nu îndeplineşte această condiţie, nici măcar Municipiul, care încă îşi caută un urbanist. Soluţia de avarie? Toate documentele să fie plasate Cosiliului Judeţean. Numai că asta înseamnă că oamenii din judeţ vor fi puşi pe drumuri pentru obţinerea documentelor necesare, iar banii din taxele aferente ar fi încasaţi de CJ şi nu de Primăriile din judeţ, aşa cum se întâmpla până acum, lucru deloc pe placul primarilor. Mai mult, procesarea tuturor acestor documente ar dura mult mai mult şi ar îngreuna activitatea Arhitectului-Şef al judeţului, motiv pentru care Chiriac le-a sugerat primarilor să nu mai elibereze certificate şi autorizaţii în această perioadă. În paralel, acesta le-a propus primarilor să semneze o scrisoare comună pe care să o trimită cel târziu joi, 23 ianuarie, la Guvernul Ludovic Orban în speranţa unei rezolvări.

“Aş avea rugămintea, să facem o scrisoare comună, şi către Guvernul României, şi către Parlament, Camera Deputaţilor/Senat, de a modifica legea. Pentru că dacă nu mai încasaţi taxele pentru certificatele de urbanism şi pentru autorizaţiile de construcţie o să vă afecteze bugetul dumneavoastră. E o paranoia, să spun aşa. Acum Unităţile Administrativ Teritoriale care nu au arhitect-şef, care nu au urbanist şi inginer constructor, nu mai au voie să elibereze certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie. Înainte, dumneavoastră ne trimiteaţi nouă, Consiliul Judeţean, să vă dăm un aviz că am verificat documentele. Vi-l dădeam şi dumneavoastră eliberaţi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie şi încasaţi taxele”, a declarat Chiriac, după şedinţa de marţi, arătându-se extrem de sceptic că toate UAT-urile din judeţul nostru şi-ar putea găsi atât de repede angajaţi în aceste domenii.

Joi, preşedintele CJ Brăila ne-a declarat că a semnat, alături de arhitectul-şef şi de reprezentanţii Direcţiei Juridice o primă scrisoare pe care a trimis-o către Guvern. Acesta susţine că odată ce va avea toate semnăturile primarilor din judeţ, va mai trimite o scrisoare.

Potrivit arhitectului-şef al judeţului, anul trecut, numai CJ Brăila a eliberat 267 de certificate şi autorizaţii, în timp ce din partea comunelor au venit la avizat 1.870. Echipa cu care lucrează este formată în prezent din patru oameni, după cum a explicat Rusu, indicând că lucrurile ar merge probabil ceva mai încet.

Chiriac a mai adăugat că situaţia a fost descoperită de Rusu abia în ianuarie, după analiza normelor de aplicare ale Legii 50. Mai mult, acesta a precizat că are de gând să i se adreseze şi prefectului pentru a înlesni dialogul cu Guvernul.

“Ne-aţi dat o veste proastă!”, au afirmat primarii la finele întâlnirii.

În ceea ce priveşte municipiul Brăila, primarul Marian Dragomir ne-a informat că, în prezent, Primăria are un arhitect şef şi un inginer constructor, însă îi lipseşte un urbanist. Pentru acest post s-au organizat deja două concursuri, însă fără succes, astfel că încă nu este ocupat. Cu alte cuvinte, dacă prevederea legislativă nu va fi clarificată cât de curând, chiar şi municipalitatea s-ar putea confrunta cu aceeaşi problemă.

Solicitat de jurnalişti să îşi spună punctul de vedere pe această chestiune, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a afirmat că este dispus să asculte doleanţele primarilor şi să ajute la rezolvarea problemei în măsura în care atribuţiile îi permit acest lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro