Mergi la conţinutul principal

80 de copii din toată ţara trec prin probe de supravieţuire

Sub bagheta directorului Ghiţă Nedelcu, profesor al Cercului de Orientare Turistică, Palatul Copiilor din Brăila organizează, în aceste zile, de pe 29 iunie până pe 4 iulie, o competiţie inedită destinată elevilor şi tinerilor. Prezenţi în acest moment la competiţie sunt 80 de copii de la 19 palate şi şcoli din toată ţara, cum ar fi: Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe, Şcoala Gimnazială "Tudor Gheorghe", Palatul Copiilor Aiud, Botoşani, Iaşi, Prahova, Dolj, Călăraşi, Mehedinţi, Strehaia, Bihor, Comăneşti, Cercetaşii Brăilei, Şcoala Gimnazială 21 Sibiu, Liceul Tehnic "Dr. Alexandru Bărbat" Victoria- Braşov.
Probele Concursului Naţional de Ecoturism "Danubius" 2015, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, constau în Ecoturism, Orientare Sportivă, Supravieţuire, Îndemânare/ Perspicacitate, Parcurs aplicativ-utilitar, Creaţie literară, Concurs foto, Probă de Ecologie/antidrog, Prezentarea unui moment artistic, Parcurgerea unui minicurs teoretic şi practic de supravieţuire.
"Toate probele sunt solicitante, importante şi definitorii pentru concurs, dar şi socio-educative pentru participanţi, cultivând, deopotrivă, spiritul de echipă, fair-play-ul, respectul pentru natură şi coechipier ş.a.m.d. De exemplu, la Ecoturism, echipajele vor fi mixte, formate din patru copii (doi băieţi şi două fete) şi vor concura cu însoţitor.
Echipajele se vor deplasa pe un traseu cu o durată de 4 ore, pe parcurs vor întâlni puncte de control cu şi fără arbitru, folosind marcajele, harta şi busola în zona Parcului Natural Balta Mică a Brăilei", ne-a declatat profesorul Ghiţă Nedelcu, directorul Palatului Copiilor din Brăila.

Un altfel de Facebook

Ieri, în jurul orelor 14.00, cei 80 de copii participanţi erau la cea mai provocatoare probă a concursului, aceea de supravieţuire. "Proba constă în confecţionarea unor materiale necesare traiului în condiţii de izolare, confecţionarea unei mese şi a două bănci, confecţionarea unei undiţe pentru a pescui cu aţă pescărească, ac şi plută improvizate, aprinderea focului în mai multe moduri, confecţionarea unei afumători, confecţionarea unei praştii , a unei suliţe şi a unui arc (cu care se va participa la proba de tir), confecţionarea unui/unor filtre pentru apă, traversarea unui curs de apă a echipamentului şi a rucsacului din dotare cu ajutorul unei plute construite cu mijloace din teren, amenajarea unui adăpost improvizat pentru întreg echipajul", ne-a povestit un alt membru al echipei organizatoare de la Palatul Copiilor Brăila.
Copiii recunosc că pe lângă efort fizic, distraţia e la mare rang. "Am aşteptat cu mare interes concursul din acest an, am fost şi anul trecut şi pot spune că sunt multe avantaje pe lângă eforturile făcute: mi-am făcut mulţi prieteni, ne-am cunoscut, ne-am sprijinit, am făcut schimb de informaţii, am stabilit preocupări comune...E un altfel de Facebook, unul în viaţa reală", ne-a spus Gabriel P., un băiat de 13 ani. Din program, după încheierea probelor din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, spre care participanţii au mers cu vasul de patrimoniu Borcea - ultima navă cu zbaturi şi aburi din Europa-, amintim: vizitarea Parcului Monument, a Grădinii Publice şi a Centrului Istoric din municipiu, dar şi a staţiunii Lacu Sărat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro