Mergi la conţinutul principal

72 de miliarde de lei vechi alocaţi. Zeci de mii de persoane ajutate de Biserică

• la îndemnul Părintelui Arhiepiscop Casian, parohiile din Brăila şi Galaţi s-au implicat în ample proiecte filantropice şi cultural-educaţionale • beneficiarii acestui uriaş demers, care a angrenat sute de preoţi şi mireni, au fost circa 80.000 de persoane, inclusiv asistaţi ai celor 46 de aşezăminte bisericeşti, în special cantine ale săracilor • în 2020, vor fi demarate campanii de ajutorare a familiilor cu mulţi copii, a copiilor cu părinţi în străinătate şi a bătrânilor • Arhiepiscopia va organiza 17 tabere, va oferi burse lunare şi va iniţia o amplă campanie de donare de sânge  

 

Preoţii şi credincioşii din Brăila şi Galaţi, primii la dărnicie.

Sala de conferinţe “Episcop Melchisedec Ştefănescu” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a găzduit, zilele acestea, lucrările Adunării Eparhiale - forul deliberativ eparhial, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian. Au participat preoţi protoierei, stareţi de mănăstiri, preoţi cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, reprezentanţi ai asociaţiilor bisericeşti, oficialităţi din Brăila şi Galaţi, personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din cele două judeţe ale eparhiei.                

După slujba Sfintei Liturghii, săvârşită la Catedrala Arhiepiscopală, a fost oficiată slujba de Te-Deum, de către Părintele Arhiepiscop, timp în care au fost înălţate rugăciuni pentru pace socială, dragoste faţă de aproapele şi unitate. Lucrările Adunării Eparhiale au debutat cu rugăciunea ierarhului Dunării de Jos. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a prezentat, apoi, hotărârea Sf. Sinod prin care anul 2020 a fost proclamat “Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi “Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”. Ierarhul a vorbit, apoi, despre satul românesc, loc de plămădire a existenţei noastre, precum şi despre familie, evidenţiind, totodată, reperele educaţiei creştine şi programele derulate cu tinerii în anul 2019.

Potrivit părintelui Rareş Bucur, implicarea Eparhiei Dunării de Jos în activităţile filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale - prin Centrul eparhial, protoierii, parohii din Brăila şi Galaţi, mănăstiri şi aşezăminte bisericeşti - a fost una majoră, suma totală alocată în anul 2019 fiind de 7.260.064 lei. Beneficiarii acestui uriaş demers, care a angrenat sute de preoţi şi mireni din judeţele eparhiei, au fost de 79.166 de persoane, inclusiv asistaţi ai celor 46 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice, în special cantine ale săracilor (cum este cea de la parohia “Naşterea Domnului”, din Bariera Călăraşilor, unde iau masa, zilnic, 200 de nevoiaşi).

Propunerile pentru 2020 au vizat, de asemenea, ample acţiuni filantropice. Amintim: ajutorarea familiilor cu mulţi copii, prin acordarea de ajutoare (burse, îmbrăcăminte, încălţăminte etc); desfăşurarea de activităţi prin implicarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, a celor care provin din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice; organizarea de tabere pentru copii şi tineri, în 17 locaţii din Eparhia Dunării de Jos; continuarea campaniilor “Sănătate pentru sate” (deplasare cu echipe de medici în localităţi rurale) şi “O picătură de sânge salvează o viaţă!” (donare de sânge); continuarea ajutorării vârstnicilor din mediul rural (ajutoare pentru spitalizare, medicamente sau întreţinere), în special a celor care au copiii plecaţi la muncă în străinătate sau care nu au urmaşi; continuarea programelor de acordare a burselor lunare parohiale şi, nu în ultimul rând, atragerea elevilor de liceu, a studenţilor şi a masteranzilor teologi în activităţi de voluntariat cu caracter filantropic, educaţional şi nu numai.

În cadrul şedinţei Adunării Eparhiale, a fost prezentat volumul “Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimiri, mărturisitori”, volumul XX din seria “Biserică. Misiune. Slujire” şi ultimul număr al revistei eparhiale “Călăuză ortodoxă”, toate editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro