Mergi la conţinutul principal

56 de liceeni braileni se lupta cu SIDA

Situatia precara a sistemului sanitar din Romania din perioada 1989 - 1992 a facut ca un numar mare de copii sa se infecteze cu HIV/SIDA. Copiii din institutiile de ocrotire au fost primii depistati si cei mai numerosi. Explicatiile au fost legate de faptul ca, avind probleme de sanatate, fiind distrofici, de exemplu, ei au fost principalii primitori ai transfuziilor de singe si derivate din singe, dar dupa cum se stie, in acea perioada nu existau facilitati de testare pentru ei. De asemenea, in foarte multe cazuri, copiii s-au infectat in cadrul unor interventii medicale, prin folosirea acelorasi ace de seringa in timpul vaccinarilor sau in perioada internarilor. Asa au aparut cazuri in care cea mai mare parte a nou-nascutilor infectati in acea perioada sa fie dintr-un cartier sau chiar de pe o strada intreaga.
In Romania exista, in prezent, aproximativ 7.000 de adolescenti infectati cu SIDA. In ceea ce priveste judetul Braila, potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), exista 56 de liceeni aflati in aceasta situatie. Inca din 2006, de cind adolescentii au devenit activi din punct de vedere social, Fundatia Romanian Children's Appeal (RCA) constituita din voluntari irlandezi a demarat un proiect de informare si consiliere in aceasta problema. In cadrul acestuia sint instruite atit familiile adolescentilor, cit si cadrele didactice, instructorii de educatie, autoritatile in legatura cu comportamentul adecvat in asemenea situatii. In aceasta saptamina a avut loc la Braila unul dintre seminariile de informare finantat de Guvernul Republicii Irlanda prin departamentul Developement Cooperation Ireland. "Scopul acestei actiuni a fost de a permite Inspectoratului Scolar, autoritatilor locale si societatii civile sa dezvolte si sa implementeze in cadrul sistemelor lor un program educational participativ care va asigura o intelegere practica, adecvata a problematicii HIV/SIDA in scopul prevenirii acesteia", a precizat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.

Foarte putini au crezut ca acei copii vor trai

Primele incercari de a integra in scoala copiii seropozitivi au avut loc in perioada 1994 -1995 si s-au lovit de reactia dura a comunitatii si de lipsa de informatii despre aceasta boala. Multi copii au abandonat scoala. Atit familiile, cit si medicii nu credeau ca micutii vor ajunge adulti sau ca vor trai prea mult. Cei mai multi spuneau: "Cit mai are de trait, sa traiasca fara griji". Acum s-a ajuns la situatia in care ei invata alaturi de copii fara probleme, in colective mixte.
"Vorbim despre acea generatie de copii care s-au imbolnavit si care a fost foarte numeroasa. Tinerii trebuie sa se protejeze atit pe ei, cit si pe ceilalti. In general, sint responsabili. Nu am fost in situatia in care sa propovaduiesc niste principii si sa nu am cu cine vorbi. Am facut consiliere psihologica si le-am spus copiilor diagnosticul atunci cind am considerat ca pot face fata situatiei. Nu am putut discuta cu toti profesorii, cu toti dirigintii. Cu cei pe care i-am instruit am vorbit despre ultimele noutati in domeniu", a precizat psiholog Catalina Constantin.
Reprezentantii DGASPC au spus ca au existat parinti care nu au spus copiilor ca sint seropozitivi, ceea ce a ingreunat situatia acestora. Acesta a fost motivul pentru s-au realizat activitati de consiliere nu numai pentru copii, dar si pentru parinti, cadre didactice, autoritati si instructori de educatie. In Braila au avut loc de asemenea, sesiuni de informare si in cadrul liceelor brailene. Adolescentii din Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci au ascultat cu atentie informatiile si au fost de parere ca parintii nu ar fi trebuit sa ascunda diagnosticul copiilor deoarece acestia aveau dreptul la a fi informati.
Exista 5 etape prin care trec cei care sint seropozitivi atunci cind afla diagnosticul: negarea, furia, negocierea (pacientul ia in considerare proiecte de viitor si ia decizii), depresia, acceptarea. Persoana in cauza constientizeaza ca si-a pierdut sanatatea si odata cu aceasta aspiratiile, interesul pentru viata, speranta. Cei mai multi se retrag din planul social din cauza starii de anxietate si a iminentei mortii.

"E clar ca nu putem obliga oamenii sa ne accepte", spun tinerii

Tinerii fac fata foarte greu acestei situatii, dar consilierea ii ajuta foarte mult. "Ne este greu sa luptam impotriva bolii, dar luptam pentru ca viata nu asteapta. Discriminarea ne ingreuneaza si mai mult situatia pentru ca trebuie sa ducem doua lupte deodata. Este clar ca nu putem obliga oamenii sa ne accepte, dar ii putem face sa inteleaga, oferindu-le informatiile corecte, ca boala nu se transmite atit de usor. Informatiile incorecte, rautatea, teama si indiferenta oamenilor construiesc ziduri de care se lovesc planurile, sentimentele si visele noastre. Este important ca oamenii sa inteleaga ca nu de mila avem nevoie, ci de intelegere", considera A.C., 18 ani. Pentru unele persoane care nu au taria de a trece peste aceasta situatie, de cele mai multe ori discriminarea duce la un comportament anormal in care solutiile pe care le gasesc sint izolarea sau chiar sinuciderea. ( A.I.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro