Mergi la conţinutul principal

45 pentru Braila

Mai sint trei zile pina la startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Dupa multe framintari, certuri, scandaluri, contestari, apoi si mai multe scandaluri si chiar amenintari, partidele interesate de obtinerea unor fotolii de senatori sau deputati au iesit intr-un final la rampa cu liste de candidati, chiar daca unele incomplete. Defilind cu nume mai mult sau mai putin sonore, toate formatiunile politice implicate in aceste alegeri vor incerca sa ii convinga pe braileni ca merita votul lor. Au la dispozitie o luna de campanie electorala pentru a face acest lucru, intr-un mod oficial si legal. Cit succes vor avea, avind in vedere istoricul care ii insoteste pe unii candidati sau modul in care au ajuns pe liste, ba chiar faptul ca unii nici nu prea ar fi nimerit Braila pe harta pina acum citeva zile, asta se va vedea dupa numararea voturilor.

Se bat pe cinci locuri de deputati si doua de senatori

In judetul Braila, mai precis in Circumscriptia Electorala nr. 9 Braila, se vor bate pe voturile alegatorilor nu mai putin de 45 de candidati. Acestia fac parte din formatiunile politice consacrate, daca se poate spune asa, in judetul nostru, adica PSD, PDL, PNL, PRM si PNG - CD, dintr-o alianta electorala nou infiintata - adica Partidul Verde Ecologist si dintr-un partid care, teoretic, nu prea ar avea ce cauta in zona noastra, dar care la alegerile europarlamentare de anul trecut a reusit sa stringa 226 de voturi - adica UDMR.
De remarcat e faptul ca, dintre toate, numai Partidul Verde Ecologist nu a reusit sa prezinte liste complete si asta din cauza faptului ca, asa cum prevedea alianta electorala intocmita intre Partidul Verde, Partidul Ecologist si Partidul Alianta Ecologista, fiecare dintre cele trei formatiuni ar fi trebuit sa isi desemneze candidati la Braila, insa numai Partidul Ecologist a avut de unde lua candidati, in concluzie celelalte locuri au ramas libere. Iarasi un fapt demn de remarcat, desi PSD s-a inscris la Biroul Electoral de circumpscriptie cu liste provenind, teoretic, din partea Aliantei politice PSD - PC, de fapt, pe lista cu pricina nu figureaza nici un reprezentant al PC. Amintim ca, de altfel, acesta a fost si obiectul unor contre intre presedintele PC Braila, Gheorghi Obreja si liderul social-democratilor, Gheorghe Bunea Stancu. La momentul in care s-a anuntat alianta politica dintre cele doua formatiuni, conservatorul a declarat ca i s-ar parea normal sa primeasca si el un colegiu in care sa candideze, precizind ca si-ar fi dorit Colegiul I pentru Deputati. In replica, Stancu i-a spus ca nu o sa vada nimic de la el, iar pentru Colegiul I pentru Deputati a fost desemnata o fosta deputata de Braila, din guvernarea 2000 - 2004, fost ministru al Sanatatii, Daniela Bartos. Raminind cu buzele umflate, Obreja s-a decis sa sprijine, totusi, PSD-ul, conform intelegerii de la nivel central, pentru ca asa i se pare "de bun simt".
Un alt aspect interesant este faptul ca dintre toate partidele, numai PDL si PNG - CD au reusit sa iasa la bataie doar cu candidati braileni, restul partidelor avind strecurati pe lista si cite unul sau mai multi venetici. Recordul il detine insa UDMR, a carui lista este formata in intregime din candidati domiciliati in Salaj, Cluj, Tirgu Mures si Sfantu Gheorghe - Covasna.

Colegiul I pentru Deputati

Colegiul numarul 1 pentru Camera Deputatilor cuprinde 44.514 locuitori din cartierele Viziru, Radu Negru, Soseaua Buzaului, Lacu Sarat si Colonia de la km. 10, iar cei sase candidati inscrisi in cursa electorala sint: Daniela Bartos (PSD) - 57 de ani, medic, fost ministru al Sanatatii in mandatul 2000 - 2004; Diana Adriana Tusa (PNL) - 30 de ani, jurist, sefa de cabinet a presedintelui Camerei Deputatilor; Florin Cirligea (PDL) - 45 de ani, inginer; Anghel Dencu (PRM) - 58 de ani, jurist; Tudorel Arbunea ( PNG-CD) - 41 de ani, jurist; Porcsalmi Balint Marton (UDMR) - 28 de ani, politolog.
Amintim ca, din acest colegiu, candidatura care a stirnit cele mai mari framintari este cea a liberalei Diana Tusa, perceputa ca un ghimpe in coasta de majoritatea colegilor de partid braileni. Desi s-a incercat, pe sistemul luptelor de guerilla, pina in ultima clipa scoaterea ei de pe lista, Tusa a facut ce a facut si a rezistat, reprezentind PNL Braila in Colegiul I pentru Deputati. O alta candidatura, care a venit de acesta data ca o surpriza pentru opinia publica, a fost cea a PDL-istului Florin Cirligea, care, cam pe ultima suta de metri, i-a luat locul lui Ion Stefan, cel care isi anuntase intentia de a candida inca de anul trecut. Explicatia oficiala a lui Stefan a fost ca a decis sa lase loc altor colegi mai tineri si de perspectiva.

Colegiul II pentru Deputati

Colegiul numarul 2 pentru Camera Deputatilor cuprinde 67.680 locuitori din cartierul Calarasi 4, zona centrala a orasului si o mica parte din cartierul Obor, iar candidatii sint: Doru Damian (PSD) - 45 de ani, jurist; Eugen Badalan (PDL) - 57 de ani, ofiter (r); Horia Vasioiu (PNL) - 53 de ani, inginer; George Moisescu (PRM) - 59 de ani, economist; Gheorghe Puscasu (PNG-CD) - 57 de ani, inginer - economist; si Szilagyi Robert Istvan (UDMR) - 28 de ani, politolog.
De departe, cea mai contestata candidatura din toata povestea cu alegerile parlamentare ii apartine unui protagonist din acest colegiu, mai precis fostului PD-ist Horia Vasioiu. Concret, dupa ce acesta si-a petrecut 3 ani si jumatate din viata facindu-i zile negre fostului primar liberal Constantin Cibu si criticindu-i aprig pe PNL-isti, dupa ce a refuzat sa isi continue cariera politica in sinul PDL care era dispus sa ii primeasca atit pe el cit si pe sotia sa (Daniela Vasioiu), Vasioiu si-a dat seama ca singurul partid in care merge sa se bage cu forta este PNL. Asa ca, dupa mai multe luni de pressing si negocieri, cu doua saptamini inainte de inceperea campaniei electorale, liberalilor braileni le-a fost bagat pe git fostul democrat Horia Vasioiu, pentru a candida in Colegiul II pentru deputati. Initial, in acest colegiu si-a anuntat candidatura Vasile Varga, insa pentru ca a fost ales vicepresedinte al Uniunii Notarilor Publici din Romania, Varga a decis sa se retraga din cursa electorala, recomandindu-l in locul sau pe directorul Spitalului Judetean, Stefan Mihailescu. Desi cei mai multi liberali au protestat pe toate caile impotriva venirii lui Vasioiu, spiritele au fost domolite, contestatarii fiind amenintati cu excluderea din biroul de conducere al partidului daca nu tac si inghit. Lucru pe care, se pare, l-au si facut.
Vasioiu se va bate in Colegiul II, printre altii, si cu fostul candidat PDL Braila la Primaria municipiului, generalul Eugen Badalan. Initial acesta nu intrunise votul colegilor de partid pentru a candida, dar dupa ce brusc cel care fusese desemnat pentru Colegiul II, Ionel Adetu, a considerat ca afacerile sint mai importante decit alegerile si s-a retras, Badalan a revenit in forta.

Colegiul III pentru Deputati

Colegiul numarul 3 pentru Camera Deputatilor cuprinde 80.095 locuitori din cartierele Chercea, Vidin, Apollo, Brailita, Hipodrom si cea mai mare parte a cartierului Obor, iar cei sase candidati sint: Viorel Balcan (PSD) - 55 de ani, inginer, fost senator de Braila; Grigore Potec (PD-L) - 54 de ani, inginer; Vasile Datcu (PNL) - 59 de ani, inginer, fost prefect de Braila; Mircea Constanda (PRM) - 55 de ani, avocat; Ionel Alexandru (PNG-CD) - 58 de ani, fost senator de Braila, profesor; si Szenegeto Attila (UDMR) - 30 de ani, economist.

Colegiul IV pentru deputati

Colegiul numarul 4 pentru Camera Deputatilor are 55.160 locuitori si cuprinde orasul Faurei si comunele situate in partea de nord a judetului: Cazasu, Galbenu, Gemenele, Gradistea, Jirlau, Maxineni, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Rimnicelu, Romanu, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Silistea, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Vadeni si Visani. Cei sase candidati sint Mihai Tudose (PSD) - 41 de ani, jurist, deputat de Braila; Gabriel Ciochina (PD-L) - 37 de ani, medic; Ionel Dan (PNL) - 62 de ani, inginer; Smaranda Ionescu (PRM) - 69 de ani, jurist, filolog; Adrian Dragan (PNG-CD) - 45 de ani, inginer; si Szabo Tamas (UDMR) - 29 de ani, economist.

Colegiul V pentru Deputati

Colegiul numarul 5 pentru Camera Deputatilor are 67.039 locuitori, cuprinde orasul Insuratei si comunele situate in partea de sud a judetului si pe cele din Insula Mare a Brailei: Baraganu, Bertestii de Jos, Bordei Verde, Chiscani, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Frecatei, Gropeni, Marasu, Rosiori, Stancuta, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufesti, Ulmu, Unirea, Victoria, Viziru si Zavoaia. Cei sapte candidati sint: Cristian Rizea (PSD) - 39 de ani, inginer; Neculai Zotoi (PD-L) - 62 de ani, profesor; Ion Sterian (PNL) - 49 de ani, inginer; Costel Turtoi (PRM) - 48 de ani, inginer mecanic; Adrian Raureanu (PNG-CD) - 41 de ani, inginer agonom; Relu Perianu (PVR) - 35 de ani, economist; si Gyarfas Zsuzsanna (UDMR) - 26 de ani, coordonator de programe.
Precizam ca PSD-istul Rizea a ajuns la Braila in ultimul ceas, parasutat de la centru in locul altuia, care dorea neaparat sa candideze undeva - nu conteaza unde - respectiv Mircea Stanescu.

Colegiul I pentru Senat

Colegiul numarul 1 pentru Senatul Romaniei este alcatuit din Colegiile 1, 2 si 4 pentru Camera Deputatilor, iar cei sapte candidati sint: Ion Rotaru (PSD) - 55 de ani, jurist, senator de Braila; George Dragu (PD-L) - 51 de ani, inginer, economist; Ion Susanu (PNL) - 66 de ani, inginer; Ilie Lascu (PRM) - 59 de ani, jurist; Zoita Beca (PNG-CD) - 55 de ani, economist; Gheorghe Marin (PVR) - 68 de ani, inginer agronom; si Barabasi Victor (UDMR) - 54 de ani, operator video.

Colegiul II pentru Senat

Colegiul numarul 2 pentru Senatul Romaniei este alcatuit din Colegiile 3 si 5 pentru Camera Deputatilor, iar candidatii sint Marian Viorel Dragomir (PSD) - 33 de ani, economist, jurist; Constantin Cibu (PNL) - 65 de ani, inginer, fostul primar al municipiului; Nicolae Mitroi (PD-L) - 65 de ani, arhitect, fost prefect de Braila; Valeriu Popa (PRM) - 73 de ani, inginer; Tudor Benedict (PNG-CD) - 52 de ani, economist; Dan Paun (PVR) - 44 de ani, inginer; si Papp Attila (UDMR) - 38 de ani, jurist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro