Mergi la conţinutul principal

45 de clase închise din cauza COVID-19 la Brăila

* inspectorul școlar general Cătălin Canciu susține că situația este ținută sub control, deoarece sunt doar 12 elevi confirmați, dintr-un total de 42.000 per total județ, însă îndeamnă la precauție * de miercuri a început vaccinarea profesorilor

 

Virusul COVID-19 încă pune piedici învățământului la Brăila. După apariția a 12 cazuri de elevi infectați cu noul coronavirus și a cinci cadre didactice, s-a luat măsura închiderii a 45 de clase din mai multe unități de învățământ din Municipiul Brăila și din județ. În acest context, este important că a început vaccinarea profesorilor în două centre: unul la Spitalul Județean de Urgență Brăila și altul în orașul Făurei. Contactat de redactorii ”Obiectiv-Vocea Brăilei” în legătură cu acest subiect, inspectorul școlar general  Cătălin Canciu a afirmat că deocamdată situația este ținută sub control. Acesta chiar a apreciat că 12 elevi testați și cu rezultate pozitive din totalul de 42.000 din tot județul, nu reprezintă un pericol deocamdată, însă a ținut să lanseze un îndemn la cât mai multă prudență. Un exemplu negativ a fost dat de o profesoară infectată cu Covid - 19, care a tratat situația cu superficialitate, provocând închiderea a nu mai puțin de 25 de clase.

”La ora aceasta avem: 12 elevi confirmați, cinci cadre didactice și 45 de clase. Aici este marea problemă. De exemplu, am avut o profesoară care are o disciplină pe care o predă în cinci școli. O disciplină care se predă de la clasa a V-a până la clasa a VIII. Deci dacă facem un calcul, cinci ori cinci, pur și simplu a bulversat 25 de clase, pentru că a avut COVID. De exemplu, a avut într-o zi la o școală, de la a V-a la a VIII-a. Pe toate le-am închis, apoi. Trebuie să fim foarte atenți, foarte vigilenți. Pentru că este păcat să ne întoarcem în online. Eu unul nu mai vreau! Sincer vă spun. Dar sunt puțini copii până acum, 12 din 42.000 per total județ. Eu zic că școala este un spațiu sigur din punctul ăsta de vedere”, a declarat Canciu.

Inspectorul școlar gneral ne-a precizat că unitățile de învățământ unde s-au închis clase ca o măsură preventivă, până în prezent, sunt: Liceul de Arte, Școala ”Mihu Dragomir”, Liceul ”Panait Cerna”, Liceul Pedagogic, Școala ”Ion Creangă”, Școala ”Radu Tudoran”. De asemenea, clase ale școlilor din localitățile Vișani, Făurei, Bărăganul și Traian.

 

Procentul angajaților din învățământul brăilean care vor să se vaccineze: peste 60%

Aceeași sursă a explicat că se iau totuși măsuri, dincolo de cele privind prevenția. Mai exact, de miercuri, profesorii brăileni au început să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2. Potrivit lui Canciu, în prima zi s-au vaccinat doar 6 profesori, deoarece s-a făcut un soi de test pentru a se vedea câte persoane pot fi vaccinate dintr-o doză, astfel încât să nu existe risipă. Ieri, după cum ne-a explicat inspectorul, până la ora 14:30 erau programați restul până la 164 de salariați din educație. Vaccinarea se face în două centre: unul de la Spitalul Județean de Urgență Brăila, iar altul la Făurei.

”Noi am început vaccinarea. Ieri (n.r. - miercuri) a mers foarte bine. Avem programați 164. Toți salariații din educație, de fapt. Pentru că sunt și profesori, învățători, dar și personal nedidactic și didactic auxiliar. Până la ora aceasta nu am niciun semnal că a intervenit ceva în planificare sau în bunul mers al lucrurilor. Ieri (miercuri n.n.) s-au vaccinat doar șase. Astăzi (joi n.n.), restul. La cele două centre: Spitalul Județean și la Făurei. Bineînțeles totul se realizează într-o înțelegere și într-un dialog permanent cu DSP”, a declarat Canciu.

Acesta a explicat că la centrul de la Spitalul Județean sunt programate la vaccinare 90 de persoane cu vârsta până în 56 de ani și alte 49 peste acest segment. De asemenea, alte 10 persoane de până în 56 de ani la Făurei, precum și alte 11 peste această vârstă.

Întrebat dacă s-a vaccinat, Cătălin Canciu a explicat că deja și-a făcut rapelul sâmbăta trecută. Potrivit acestuia, se pare că mai sunt și cadre didactice și personal auxiliar care nu s-au înghesuit la vaccinare.

”Cu cei programați și vaccinați, cred că ajungem undeva la peste 60% din totalul angajaților din învățământul brăilean. Este limpede că mai sunt care nu doresc să se vaccineze. Oricum, instrucțiunea privind vaccinarea prin această procedură prioritară funcționează până până în 10 martie. Acum, știți cum este... nu e foarte simplu, dar vom face tot ceea ce este posibil ca să se vaccineze toți cei care își doresc”, a conchis Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro