Mergi la conţinutul principal

4.000 miliarde de lei vechi, subventii pentru zootehnie in 2006

Persoanele fizice sau juridice care detin, cresc si exploateaza animale de productie, inscrise in Registrul Agricol, beneficiaza in 2006 de subventii din partea statului in valoare totala de 400.000.000 RON (4.000 miliarde de lei vechi). Primesc acest sprijin financiar crescatorii de bovine, porcine, ovine si caprine, crescatorii de pasari, detinatorii de familii de albine, crescatorii de viermi de matase si piscicultorii. Toate subventiile din 2006 se vor derula prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (API). Fata de anul trecut, noutatea este ca ajutorul se acorda pe cap de animal. In plus, animalele trebuie sa fie individualizate in sistemul national, conform legislatiei in vigoare. Suma destinata sprijinirii sectorului animalier este cu 1.000 miliarde de lei mai mare decit anul trecut, dar aceasta nu ii multumeste pe crescatori, deoarece, spun ei, conditiile ce trebuie indeplinite sint, anul acesta, mult mai drastice. In plus, s-a renuntat la orice alt gen de alocatie sau prima, ceea ce, sustin fermierii, nu mai incurajeaza calitatea, ci cantitatea, fapt ce defavorizeaza crescatorii de animale de elita.

Subventii in doua transe pentru vacile de lapte

Crescatorii de bovine, care detin vaci de lapte, insamintate artificial sau natural cu tauri autorizati, primesc anul acesta urmatoarele subventii: 200 RON/cap, la fatare, daca produsul este urmare a unei insamintari artificiale, sau 100 RON/cap, la fatare, daca este produsul unei insamintari naturale autorizate. Prima transa se plateste In termen de 60 de zile de la fatare. Dupa 6 luni, pentru vitelul pastrat in exploatatie, statul mai acorda 200 RON daca provine din monta artificiala sau 100 RON daca provine din monta naturala cu taur autorizat. Suplimentar, crescatorii mai pot primi subventii de 300 RON/cap daca animalul este cuprins in controlul oficial al performantelor, 100 RON/cap, daca animalul este inscris in Registrul Genealogic si 200 RON/cap daca este certificat ecologic. De subventii beneficiaza vacile care fata si/sau ai caror vitei implinesc virsta de 6 luni in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2006.

La porci, din martie, subventiile se vor acorda conform Sistemului de Clasificare a Carcaselor

Daca pina anul trecut, subventiile acordate crescatorilor de porcine au fost calculate in functie de greutatea animalului, respectiv pe kilogramul de carne, in 2006 sistemul este cu totul altul - sprijinul financiar se acorda pe cap de animal. In plus, anul acesta, se va lucra diferentiat. Astfel, in perioada 1 ianuarie - 1 martie, crescatorii primesc o subventie de 100 RON/cap animal, cu conditia ca acesta sa cintareasca 90-110 kg. Subventia este de 120 RON/cap, daca animalul este certificat ecologic.
Incepind cu 1 martie, crescatorii beneficiaza de subventie pentru animalele in greutate de 90-120 kg/cap, dar numai daca sint abatorizate in unitati de sacrificare care lucreaza dupa Sistemul de Clasificare a Carcaselor - EUROP. Dupa 1 martie, sprijinul este conditionat si de intocmirea si implementarea programului cadru privind normele de biosecuritate in unitatile autorizate. Valoarea subventiei este de 120 RON/cap pentru clasa de calitate "E" si 100 RON/cap, pentru clasa de calitate "U", rezultate in urma clasificarii conform sistemului EUROP. Nu se acorda subventie pentru clasele de calitate "R", "O" si "P", dar nici pentru porcii proveniti din import indiferent de calitate. In cazul animalelor certificate ecologic subventia este de 140 RON/cap, atit pentru clasa "E" cit si pentru "U".
Operatiunea de clasificare va fi executata in abator de agenti calificati, persoane juridice, care trebuie sa dispuna de echipamente omologate in Romania si sa aiba angajati clasificatori atestati. Clasificatorii sint persoane cu pregatire medie sau superioara care au absolvit un curs de instruire organizat de Comisia de clasificare a carcaselor. Clasificarea se va face in functie de continutul de carne macra in carcasa.
Pentru asigurarea livrarii porcilor la abatoare autorizate in conditiile de calitate prevazute de Sistemul EUROP, se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli individuali, persoane fizice, in valoare de 50 RON/cap, daca achizitioneaza minim 2 purcei, intarcati, castrati, in greutate de pina la 20 kg/cap, obtinuti printr-o schema de incrucisare industriala, din unitati specializate. Pentru a putea beneficia de subventii, crescatorii particulari trebuie sa obtina o autorizatie de functionare sanitar-veterinara. In plus, ei trebuie sa fie inregistrati ca exploatatie agricola.

Pentru oi si capre, sprijinul se solicita dupa 1 octombrie

Crescatorii de animale care detin minim 50 capete ovine si/sau 10 capete caprine, inscrise in Registrul Agricol la data de 31 decembrie 2005, beneficiaza anul acesta de subventii pentru oile/caprele care intre 1 ianuarie - 31 decembrie 2006, fata cel putin o singura data si pentru reproducatori. Valoarea sprijinului este de 20 lei RON/cap oaie sau capra si de 50 RON/cap berbec sau tap inscris in Registrul genealogic. Pentru oile/caprele certificate ecologic, subventia este de 30 RON/cap. In acest caz subventiile se solicita dupa 1 octombrie 2006.
Pentru crescatorii de pasari, subventiile stabilite de Guvern sint de 1,40 RON/cap pui broiler, cu o greutate minima de 1,75 kg/cap, livrati la abatoare autorizate sanitar-veterinar si licentiate. De la 1 martie, acordarea de subventii crescatorilor de pasari este conditionata de intocmirea si implementarea programului cadru privind normele de biosecuritate in unitati autorizate.

Si albinele, viermii de matase si pestii beneficiaza de subventii

Detinatorii de familii de albine care, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2006, livreaza miere catre unitatile procesatoare autorizate primesc din partea statului o subventie de 20 RON/familie, pentru familiile de albine elita si pentru familiile de albine de productie, sau 30 RON/familie, daca este certificata ecologic. Pentru a beneficia de aceste sume, detinatorul trebuie sa livreze minim 10 kg de miere pentru fiecare familie pentru care solicita subventia.
Si crescatorii de viermi de matase vor fi sprijiniti de stat anul acesta. Valoarea subventiei pentru ouale de viermi de matase este de 120 lei/cutia de 10 grame si se acorda producatorilor care, in 2006 vor livra unitatilor specializate minim 20 kg de gogosi crude, pentru fiecare cutie achizitionata.
O alta categorie de subventie este cea acordata pentru productia de peste de consum, realizata in ferme de amenajari pisciole sistematice (helestee) si ferme de crestere intensiva si superintensiva. Valoarea sprijinului este de: 1 RON/kg pentru speciile crap indigen cu o greutate minima de 2 kg/buc si stiuca de minim 1 kg/buc; 1,2 RON/kg, pentru salau de minim 1 kg/buc si somn de minim 2 kg/buc; si 4 RON/kg pentru speciile cega, de minim 1 kg/buc, pastruga si nisetru de minim 2 kg/buc si morun cu o greutate de minim 5 kg/buc. Pentru a beneficia de aceste subventii producatorii trebuie sa livreze catre unitati autorizate minim 100 kg/specie/producator la fiecare livrare.

Sanctiuni drastice

Acordarea subventiilor de la bugetul de stat se face in ordinea depunerii cererilor, pina la utilizarea in intregime a plafonului alocat pentru fiecare specie in parte. Plafonul pe specii va fi aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii. O alta noutate este aceea ca din 2006 nu se va mai lucra decit prin transfer bancar, motiv pentru care producatorii care solicita subventii trebuie sa detina un cont. Solicitantii persoane juridice trebuie sa aiba cont deschis in trezorerii, iar persoanele fizice in bancile comerciale sau CEC. Achitarea sumelor in mod necorespunzator, prin inscrierea sau atestarea de date ori situatii nereale constituie contraventie si se sactioneaza cu amenda de la 10.000 - 30.000 RON (100 - 300 milioane lei vechi), precum si cu obligarea la restituirea stimulentelor incasate necuvenit, majorate potrivit indicelui de inflatie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro