Mergi la conţinutul principal

39 de tineri institutionalizati se pregatesc pentru viata independenta

Nu mai putin de 39 de tineri care au fost pina nu demult in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au absolvit diferite forme de invatamint si se pregatesc acum sa-si inceapa viata independenta. Potrivit datelor furnizate de conducerea DGASPC, tinerii si-au gasit locuri de munca in domeniile confectii, agricol, industrie alimentara, reparatii si intretinere auto, dar si la institutia unde au crescut.
Dintre cei 12 absolventi de la complexele de tip familial I (copii clinic sanatosi), 2 au studii superioare, iar 10 au finalizat cursurile liceale sau ale scolilor profesionale. Acestia vor lucra in domeniile confectii, industrie alimentara, dar si la DGASPC Braila. Dintre cei 16 tineri care au absolvit scoala in acest an si au locuit in Complexele de tip familial II (copii cu diferite dizabilitati), 15 au locuri de munca si unul a refuzat orice oferta de cazare sau de angajare. La Centrul Social de Gazduire Temporara pentru Tineri cu Dizabilitati exista 11 absolventi dintre care doar 7 au slujbe, alti trei urmind a fi gazduiti la Centrul de Ingrijire a Persoanelor Adulte cu Handicap. Unul va fi reintegrat in familie.

Tinerii au invatat sa-si gestioneze propriul buget inca din timpul institutionalizarii

Printre firmele brailene care au colaborat cu DGASPC in vederea incadrarii in munca a tinerilor se afla: "Solo Textil", "Casido", "Fabian", "TAZ", "Caruz", "Suveica", "Valmet", "Invalizi", "Gebany", "TLSIT", "Confort 2000" , "Irmex", "Mavio", "Fanion", "Ratox", "Popas Dropia Insuratei" si ferma "Petroiu". "In ceea ce priveste cazarea va pot spune ca nu mai putin de 13 tineri vor fi cazati la Fundatia "Lumina", 4 vor fi reintegrati in familie. Despre alti 7 se stie deja ca vor fi gazduiti de familiile lor. Exista o parte dintre cei care si-au gasit slujbe care vor locui la gazda. Pot spune ca am avut o colaborare buna cu agentii economici braileni care au venit cu posturi vacante. In plus, majoritatea tinerilor au participat la cursurile organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca referitoare la insertia pe piata muncii, iar instructorii de educatie i-au invatat cum sa formuleze un CV sau cum sa redacteze o scrisoare de intentie. Absolventii au participat si la cursuri referitoare la familiarizarea cu diferite institutii brailene carora li se pot adresa daca intimpina probleme din punct de vedere social, al relatiilor de munca. Astfel, ei au aflat mai multe detalii despre Directia Muncii si Protectiei Sociale, despre Inspectoratul Teritorial de Munca si despre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cit timp au fost institutionalizati, am incercat sa le formam deprinderi de viata independenta. In acest context, ei au invatat sa-si gestioneze propriul buget, sa-si faca ordine in camere. Adolescentii primeau bani pentru hrana din 10 in 10 zile si erau liberi sa-si cumpere ce doresc, dar aveau si responsabilitatea de a-i cheltui chibzuit, astfel incit sa nu ramina fara bani dupa primele 3 zile. Am primit odata reclamatii ca intr-unul din amplasamentele noastre, copiii au cumparat 5 kilograme de capsuni. Nu mi s-a parut exagerat. Treptat, treptat au invatat sa se descurce, s-au maturizat. Din discutiile pe care le-am purtat cu ei, nu le e teama de aceasta noua etapa a vietii lor", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila. De altfel, in acest an a fost organizata si o bursa speciala de locuri de munca pentru tinerii din centrele de plasament. Angajatorii au oferit posturi vacante, motivati fiind si de faptul ca statul acorda facilitati pentru incadrarea in munca a tinerilor, dar prezenta celor orfani la actiune nu a fost prea numeroasa. Astfel, pentru cele aproximativ 100 de slujbe oferite, s-au prezentat doar 35 de persoane. Chiar daca in ultimii ani, institutiile statului au mai intervenit in ceea ce priveste insertia pe piata muncii a acestei categorii de tineri, exista inca destul de multi cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani care refuza sa se angajeze, traind de azi pe miine. Precizam ca la iesirea din sistemul de protectie, tinerii primesc un sprijin financiar in valoare de 390 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro