Mergi la conţinutul principal

3 noi cazuri de rujeolă la Brăila. Alte 64 cazuri noi confirmate în ţară, într-o singură săptămână

• cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în judeţele Călăraşi şi Buzău, dar şi în municipiul Bucureşti • din 2016 şi până în prezent, numărul pacienţilor se apropie de 15.000 • 59 de persoane au decedat din cauza virusului periculos de la debutul epidemiei de rujeolă

 

Epidemia de rujeolă pare că nu se mai termină. În doar o săptămână, mai exact în perioada 23-27 iulie 2018, boala copilăriei extrem de contagioasă a îmbolnăvit 67 de persoane în toată ţara, dintre care 3 cazuri au fost confirmate în judeţul Brăila, conform ultimei informări publicate pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate, în perioada menţionată anterior, în judeţele Călăraşi (16 cazuri), Buzău (13 cazuri) şi municipiul Bucureşti (12). Urmează apoi judeţele Bihor (5), Iaşi (4), Brăila, Giurgiu şi Teleorman (câte 3 cazuri), Bacău şi Satu Mare (câte 2 cazuri), Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Vâlcea (câte 1 caz).

Din prima zi a anului 2018 şi până în prezent, la Brăila s-au înregistrat 203 cazuri, dintre care doar 170 au fost confirmate în laborator. Din fericire, trendul este descendent, aşa cum ne-a declarat Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Potrivit acestuia, cazurile sunt sporadice şi chiar au fost săptămâni în care nu s-au înregistrat nici măcar suspiciuni de boală.

De la debutul epidemiei de rujeolă, în 2016, şi până în prezent, la nivel naţional au fost raportate 14.825 cazuri de îmbolnăviri, din care 59 de persoane au decedat, cei mai mulţi fiind copii. Tot în acest timp, o campanie antivaccinare cu ROR (Rujeolă-Oreion-Rubeolă) s-a iscat în rândul părinţilor din ţară. Unii au refuzat să-şi imunizeze copiii, temându-se de efectele adverse ale substanţei injectate, mai ales că pe la televizor s-au tot perindat anumite persoane publice care au alimentat frica de ROR.

Mai trebuie menţionat faptul că, iniţial, vaccinul nu putea fi administrat copiilor cu vârsta sub un an. După declanşarea valului de îmbolnăviri, specialiştii în Sănătate au introdus o doză suplimentară de vaccin ce poate fi administrată bebeluşilor de 9 luni. Apoi, la 12 luni, copilul este din nou imunizat împotriva bolilor copilăriei, urmând ca ultima doză de ROR să fie administrată la vârsta de 5 ani, conform Schemei Naţionale de Vaccinare.

Statistica întocmită de CNSCBT arată că cele mai multe persoane care s-au îmbolnăvit de rujeolă nu erau imunizate. Potrivit tabelului publicat pe site-ul instituţiei, dintre cei 3.054 de pacienţi bebeluşi care au contactat acest virus periculos, niciunul nu era vaccinat, iar din 4.943 de copii între 1 şi 4 ani care s-au îmbolnăvit, doar 261 erau imunizaţi cu prima doză, la care se mai adaugă un copilaş ce avea administrată şi cea de-a doua doză. În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, din cei 2.384 de pacienţi, 122 au fost vaccinaţi cu prima doză de ROR şi alţi 62 aveau administrate ambele doze. Din cei 1.138 de minori de 10-14 ani care au contactat rujeola, 81 au primit prima doză de vaccin şi alţi 51 au primit-o şi pe cea de-a doua. Boala extrem de contagioasă a atins şi adolescenţii de 15-19 ani, însă într-un număr mai mic faţă de ce a arătat tabelul până acum: 745. Dintre aceştia, 28 fuseseră vaccinaţi doar cu prima doză, iar alţi 35 au fost imunizaţi de două ori cu ROR. În rândul tinerilor de 20-24 de ani, rujeola a îmbolnăvit doar 403 persoane, 12 fiind vaccinaţi cu prima doză şi alţi 14 cu ambele doze. Alţi 449 de români cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani s-au îmbolnăvit de rujeolă, iar foarte puţini dintre aceştia erau imunizaţi împotriva virusului: 6 vaccinaţi cu prima doză plus alţi 20 imunizaţi şi cu cea de-a doua doză.

În rândul persoanelor de 30-34 de ani, 352 au contactat boala, dintre care doar 7 erau imunizate (4 cu prima doză, 3 şi cu cea de-a doua), iar alte 355 de persoane care s-au îmbolnăvit de rujeolă aveau vârste cuprinse între 35 şi 39 de ani (8 vaccinate cu prima doză plus 3 vaccinate şi cu cea de-a doua doză). De asemenea, s-au mai înregistrat 290 de cazuri de îmbonăvire şi la persoanele trecute de 40 de ani, dintre care doar una singură era imunizată cu o singură doză de vaccin.

Judeţele “înroşite” pe harta CNSCBT în ceea ce priveşte distribuţia geografică a incidenţei rujeolei între anii 2016-2018, sunt Arad, Timiş, Caraş-Severin, Satu Mare, Braşov, Vaslui şi Călăraşi. Judeţul Brăila apare colorat cu portocaliu, ceea ce înseamnă că incidenţa a fost între 10 şi 99 de cazuri/100.000 locuitori. Judeţele cu cea mai mică incidenţă a rujeolei sunt Maramureş şi Vâlcea.

Reamintim că în Brăila s-a înregistrat un caz de deces din cauza rujeolei, în aprilie 2018. Este vorba despre un sugar de 3 luni, confirmat prin legătură epideomiologică. Copilaşul făcuse bronhopneumonie, boală cauzată de rujeolă, şi nu fusese încă vaccinat, deoarece nu era încă eligibil pentru prima doză de ROR. Mama bebeluşului fusese cea care a suferit de rujeolă, confirmată prin analize de sânge, iar copilul a fost identificat ca şi contact. Din punct de vedere serologic în cazul minorului, rezultatul a fost negativ, aşa cum ne-au explicat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, acolo unde bebeluşul s-a stins din viaţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro