Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

29 iulie, Ziua Imnului Naţional al României

• manifestările se vor desfăşura în Piaţa Independenţei, începând cu ora 9.00

 

Din anul 1998, ziua de 29 iulie a fost declarată Ziua Imnului Naţional al României. Interzis după instaurarea regimului comunist timp de aproape o jumătate de secol, a fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, “Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic “Răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată pe 21 iunie 1848 în suplimentul “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Începând din 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei.

Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania. A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial, la Marea Unire din 1918 şi în cel de-al Doilea Război Mondial.

La Brăila, pe 29 iulie 2018, Ziua Imnului Naţional al României se va desfăşura în Piaţa Independenţei, începând cu ora 9.00, cu Ceremonialul militar, constând în: Semnalul Trompetului; Marşul de întâmpinare; Salutul Drapelului de Luptă şi va continua cu Rugă şi închinare pentru poporul român şi o alocuţiune privind semnificaţia evenimentului rostită de George-Adrian Paladi, Prefectul Judeţului Brăila.

De la ora 9.15, va avea loc un spectacol susţinut de Muzica Militară şi Corul Armonia al Casei de Cultură a Municipiului Brăila, intonarea Imnului Naţional al României de către Muzica Militară, corul Armonia şi întreaga asistenţă şi se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare, la ora 9.35.
Categorie articol: 

Comentarii