Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

27 de ore

Despre sistemul de sanatate, cadre medicale, spitale si maternitati, in general, si despre maternitatea braileana si medicii de aici, ceva mai in particular, s-au spus si se mai pot spune o gramada de lucruri. De regula, lucruri rele. Rele, pentru ca se intilnesc prea multe cazuri revoltatoare, asa cum este cel al tinerei insarcinate din Gulianca, lasate sa astepte mai bine de o zi in salon, pentru a i se face o operatie de cezariana. O tinara careia i-a venit sorocul sa nasca, dupa ce, pe perioada sarcinii, nu a avut nici un fel de problema, a fost adusa la Maternitate si care, operata in cele din urma prin cezariana, a dat nastere unui copil mort.
Intr-adevar, nu se pot emite inca judecati de valoare privind o eventuala culpa medicala, din moment ce rezultatele autopsiei nu au sosit inca. Certe sint urmatoarele fapte: tinara a fost internata cu dureri specifice, preluata de un medic care, dupa consult, i-a spus ca totul este in regula, a fost apoi nebagata in seama timp de 27 de ore, desi acuza dureri, perioada in care pe turele de garda s-au perindat alti medici, dupa care, intr-un final, a fost operata de medicul care o internase. La operatie, s-a constatat ca fatul era mort. Explicatia medicilor: copilul era deja mort in momentul internarii, dar mamei nu i s-a spus acest lucru pentru a o proteja. La fel cum nu i s-a spus nici unui membru al familiei, tot din acest motiv. "Sensibilitatea" deosebita a medicului in cauza s-a dovedit ceva mai tirziu, dupa cum povesteste logodnicul tinerei. "Baiatule, esti tinar, lasa ca mai faci copii, nu te plinge de asta", a fost consolat acesta, dupa aflarea rezultatului nasterii. Simplu ca "buna ziua", de parca tatal in cauza pierduse un telefon mobil. De ce nu a fost tinara operata imediat dupa internare, ci abia dupa mai bine de o zi? "Pentru ca pe fat mort nu se face, deoarece exista risc de hemoragie, tulburari de coagulare, etc", spune directorul Maternitatii. "Pentru ca nu am dat bani pentru operatia de cezariana. Ar fi trebuit sa ne spuna cit costa si dadeam oricit, 10-15 milioane, cit cerea pentru cezariana, numai sa nu lase copilul sa moara", spune familia tinerei in cauza. Si nu e prima data cind se spune ca, de regula, daca nu esti "atent" atunci cind ajungi in spital, nu te baga nimeni in seama. Mai ales in cazul maternitatilor, si in special in situatia in care o pacienta vrea sa nasca prin cezariana. Graitoare in acest sens sint si comentariile cititorilor nostri postate, ieri, pe site-ul www.obiectivbr.ro. Da, nu a dovedit nimeni aceste acuzatii pina acum. Nimeni nu a avut curajul sa se joace atit de extrem cu viata sa ori a copilului sau. In cazul tinerei din Gulianca, familia spune ca nu a dat bani din simplul motiv ca nu a stiut. Trebuia doar sa i se fi spus cit costa si ar fi platit. Deh, oameni simpli, de la tara, care isi inchipuiau ca asistenta medicala la stat e gratuita! Pai, teoretic chiar e gratuita, dar poate ca unii medici confunda, uneori, din greseala, tarifele de la cabinetele particulare cu prestatia de la spitalul de stat.
Revenind insa la cazul in discutie, pina la aflarea rezultatelor autopsiei nu se poate trage o concluzie clara. Curios, rezultatele vor veni abia peste o luna, trebuind sa treaca, probabil, prin cine stie ce laboratoare secrete, pentru doua chestiuni destul de simple de regula, cum sint ora si cauza decesului. Cazul in sine insa e revoltator chiar si prin alte doua aspecte: ca familiei nu i s-a explicat de la bun inceput ca fatul e deja mort (daca intr-adevar asa au stat lucrurile) si ca nici macar dupa operatie nu li s-a spus nimic despre copil, nici macar sexul lui. Comportamentul in sine al cadrelor medicale dovedeste clar lipsa de sinceritate. De ce a trebuit sa dea unei familii sperante desarte timp de 27 de ore, cum ca totul este in regula, daca lucrurile nu stateau asa? Cel putin in cele 27 de ore, a fost vorba de minciuna. Asta daca nu cumva minciuna a aparut abia dupa operatie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii