Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

23 de milioane de dolari din vărsatul unei găleţi de apă în cap

Provocarea găleţii cu apă şi gheaţă, devenită virală prin participarea a numeroase personalităţi din politică, sport şi entertainment, a ajutat fundaţia ALS să strângă până acum donaţii de aproximativ 23 de milioane de dolari, de 12 ori mai mult decât suma strânsă în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din luna iunie, mii de oameni din toată lumea s-au filmat în timp ce îşi turnau în cap găleţi cu apă cu gheaţă şi transmiteau provocarea mai departe, donând în acelaşi timp 100 de dolari sau mai mult fundaţiei americane ALS. De atunci, asociaţia a strâns un total de 22,9 milioane de dolari, de 12 ori mai mult decât suma strânsă în aceeaşi perioadă a anului 2013, informează thehealthsite.org.
Steven Spielberg, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Jon Bon Jovi sunt doar câteva dintre personalităţile care s-au alăturat provocării şi au ajutat la strângerea de fonduri pentru lupta cu scleroza laterală amiotrofică, potrivit mediafax.ro.

De ce face lumea asta?

Provocarea presupune să îţi torni o găleată cu apă cu gheaţă deasupra capului pentru a creşte nivelul de conştientizare şi a lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice (ALS). Persoana provocată are 24 de ore la dispoziţie pentru a o duce la îndeplinire sau să doneze 100 de dolari. Chiar dacă provocarea este dusă la capăt, donaţiile sunt binevenite din partea oricui.

Ce este ALS?

ALS este o boală fatală care duce la pierderea controlului din muşchi, inclusiv a abilităţii de a vorbi, de a mânca sau chiar respira. Speranţa deviaţă după diagnosticare este între 2 şi 5 ani, iar tratamentul actual poate extinde acest interval doar cu câteva luni.

Cum a început?

Potrivit asociaţiei americane ALS , Pete Frates, un fost jucător de baschet la Boston College, este responsabil pentru popularizarea provocării. Frates trăieşte cu această boală din 2012, iar fenomenul găleţilor cu gheaţă a luat naştere de când el însuşi a acceptat provocarea la sfârşitul lunii iunie.
Printre cei care au acceptat provocarea de a se uda cu apă rece s-au numărat Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, dar şi fotbaliştii Cristiano Ronaldo, David Beckham sau tenismenul Novak Djokovici.

George Bush a intrat şi el în joc

Provocarea duşului cu gheaţă în scop caritabil a ajuns şi la fostul preşedinte american George W. Bush, care l-a nominalizat să îi urmeze exemplul pe un alt ex-locatar al Casei Albe, Bill Clinton, informează Huffington Post.
Într-un clip postat pe internet, George W. Bush declară, cu un aer sobru, că nu crede că duşul cu apă îngheţată este un gest indicat pentru un preşedinte şi că, prin urmare, va completa un cec pentru fundaţia ALS. În acel moment apare însă doamna Bush care aruncă pe el apa rece dintr-o găleată. „Acest cec este pentru mine. Nu mi-aş distruge coafura", comentează ea, atingându-şi cochet o şuviţă de păr. „Ieri a fost ziua de naştere a lui Billl (Clinton), iar cadoul meu pentru el este o găleată cu apă rece", spune, în final, George W.Bush, predând astfel ştafeta celui care i-a urmat la preşedinţia SUA.
Lista celebrităţilor din toate domeniile care acceptă această inedită provocare creşte vertiginos în fiecare zi. În prezent, pe lista de nominalizări au apărut preşedintele rus, Vladimir Putin, şi chiar Papa Francisc, după cum relatează presa internaţională.
Nu toţi cei nominalizaţi aleg însă varianta duşului rece. De exemplu, preşedintele american Barack Obama a mulţumit pentru invitaţie şi a anunţat că va face o donaţie pentru fundaţia care încearcă să combată ALS.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii