Mergi la conţinutul principal

22 decembrie: Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii

22 decembrie e zi de aducere-aminte şi de cinstire a celor care în 1989 şi-au pus viaţa în pericol pentru ca România să treacă de partea cealaltă a baricadei: spre democraţie. La împlinirea a 26 de ani de la Victoria Revoluţiei Române, autorităţile din Brăila - oraş martir, în care au murit atunci zeci de tineri şi tot atâţia au fost răniţi -, organizează manifestări civile şi militare, în Piaţa Independenţei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, locul în care în decembrie 1989 s-a strigat, întâia dată şi la Brăila: "Libertate!" şi "Jos Ceauşescu!".
Conform programul stabilit de Primăria Brăila, la ora 9.50 se întâlnesc oficialităţile, iar la ora 10.00 începe Ceremonialul militar cu Semnalul Trompetului, Marşul de Întâmpinare, Prezentarea Onorului, Salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare.

Brăila, oraş martir

Moment solemn: Intonarea Imnului de Stat al României. Un sobor de înalţi prelaţi vor oficia serviciul religios, după care prefectul judeţului, Nicu Olteanu, va rosti o alocuţiune. Reprezentanţii Asociaţiei Revoluţionarilor din Brăila evocă momentele prin care a trecut, în acele zile, oraşul dunărean.
La ora 10.25 vor fi depuse coroane de flori la Troiţa Eroilor Revoluţiei de pe Platoul din faţa Palatului Administrativ, pe fundalul sonor "Imnul Eroilor". La 10.55 este programată defilarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare. Manifestările se încheie la ora 11.00.
Reamintim că Brăila a avut peste o sută de revoluţionari, între care câteva zeci de morţi. Oraşul poartă şi acum, pe alocuri, urmele gloanţelor ce s-au abătut asupra-i. Revoluţionarii, dar şi cetăţenii care n-au gândit vreodată să ceară statut de luptător în decembrie 1989, îşi amintesc cum a fost ocupat pe atunci sediul CC şi a fost arborat tricolorul cu stema decupată pe clădirea administrativă principală a oraşului. Un monument - troiţă ridicat în memoria celor căzuţi în acele zile stă mărturie şi lângă Palatul Agriculturii, unde numele celor decedaţi sunt scrise pe o cruce din piatră.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro