Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

2021, declarat Anul pastorației românilor din afara României

* anunțul a fost făcut de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul * „Avem şansa, în acest an, de a spori rugăciunile pentru românii noştri credincioşi şi harnici, plecaţi peste hotarele țării”, a spus ierarhul Dunării de Jos

 

 

 

La o zi după marea sărbătoare a Bobotezei, credincioșii creștin-ortodocși au prăznuit Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. A fost hramul bisericii „Sf. Ioan”, de pe Calea Galați - ctitorie brăileană veche de mai bine de una secol - și al bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din orașul vecin, Galați, lăcaș de rugăciune unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie și unde s-a rugat pentru sănătatea și pentru izbăvirea credincioșilor din toată Eparhia, brăileni și gălățeni deopotrivă. Ierarhul a vorbit apoi despre îndemnul la pocăință al Sfântului Ioan Botezătorul și a precizat că anul 2021 a fost declarat, oficial, Anul omagial al pastorației românilor din afara României.   

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața aleasă a celui care a pregătit calea Mântuitorului Iisus Hristos și despre îndemnul la pocăință pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a făcut conaționalilor săi, dar și nouă, celor de astăzi. De asemenea, în contextul anului 2021, proclamat drept «Anul omagial al pastorației românilor din afara României» , ierarhul Dunării de Jos a precizat că avem şansa de a spori rugăciunile pentru românii noştri credincioşi şi harnici, plecaţi peste hotarele ţării, şi a ne arăta recunoştinţa şi iubirea faţă de aceştia”, a precizat părintele consilier Rareș Bucur, prezent la slujba de hram.

Ierarhul a mai arătat că, tot în anul 2021, în toată Patriarhia Română vor fi comemoraţi semenii noştri trecuţi la Domnul, fiind, totodată, evidenţiată valoarea liturgică și culturală a cimitirelor - locul de odihnă al celor adormiți.

„Darurile Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, revărsate asupra tuturor creştinilor, se odihnesc acum sufleteşte aici lângă Dunăre - Iordanul României (...). Sfântul Ioan Botezătorul ni s-a descoperit ca profetul răstignirii Mântuitorului pentru iertarea păcatelor noastre, dar şi al Pogorârii Duhului Sfânt, pentru a primi Botezul. Evlaviosul popor de la această parohie ne-a ajutat, astăzi, să începem comemorarea celor adormiţi prin pomenirea lor şi, în acelaşi timp, împreună cu slujitorii şi credincioşii, evaluarea liturgică, sufletească, dar şi culturală a mormintelor - cealaltă locuinţă în drumul nostru spre veşnicie. Nu uităm, însă, că bisericile vii ale Sfântului Ioan Botezătorul sunt cei mulţi care au primit la botez numele Sfântului Ioan Botezătorul, marelui profet, dascăl al pocăinţei şi ajutător al nostru, al tuturor, pentru a-L găsi pe Domnul”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

ÎPS Părinte Casian a săvârșit apoi o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la cele veșnice și i-a stropit cu Agheasma Mare pe credincioșii prezenți.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii