Mergi la conţinutul principal
Un an agricol de excepție

2017: Producții record pentru județul Brăila

* recoltele adunate de pe câmp au totalizat aproape 1,7 milioane tone, față de 1,2 milioane tone în 2016, după cum raportează Direcția pentru Agricultură Brăila * "Este meritul fermierilor, care aplică tehnologie și genetică avansată în procesul de producție, dar a contribuit enorm și sprijinul Ministerului Agriculturii prin programul «Apă gratuită pentru irigații»", punctează șeful DJA Brăila, Traian Cișmaș * programul "Tomate" dar și subvenția de 1 leu/kg pentru lână au stârnit interesul producătorilor agricoli brăileni care au beneficiat de plăți de circa 1,3 milioane lei

 

 

Agricultorii brăileni au strâns de pe câmp, în 2017, producții record, potrivit datelor centralizate la Direcția Județeană pentru Agricultură Brăila: aproape 1,7 milioane tone de produse agricole, din care aproape 1,3 milioane tone numai cereale. Ca termen de comparație, în anul 2016 producția totală raportată a fost de circa 1,2 milioane tone. "Ultimii 5 ani prezintă un trend ascedent din toate punctele de vedere în ce privește rezultatele obținute de agricultorii brăileni. Dar anul 2017 este net superior. Este, în primul rând, meritul fermierilor care aplică tehnologie și genetică avansată în procesul de producție. Dar este și meritul Guvernului și al Ministerului Agriculturii care au achitat la timp principalele forme de sprijin financiar, directe și indirecte în agricultură, pe de o parte, iar pe de altă parte, a fost de foarte mare ajutor acel sprijin financiar în ce privește irigațiile. Și vorbim aici atât despre investițiile de reabilitare și modernizare a rețelei de irigații, cât și facilitatea către producătorii agricoli de a beneficia de apă gratuit până la stațiile de punere sub presiune, cheltuiala până la acel nivel fiind susținută de bugetul de stat. De altfel, programul va fi continuat și în anii următori, așa că producătorii agricoli ar trebui să irige în continuare, cel puțin la același nivel ca în 2017. (...) Îmi aduc aminte că în primăvară, când a venit la Brăila ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru o întâlnire cu producătorii agricoli locali, în timpul discuțiilor a început să ningă, iar fermierii s-au arătat îngrijorați ca nu cumva culturile să aibă de suferit. În acel context, oficialul le-a spus celor prezenți că ninsoarea va face mai mult bine decât rău culturilor și s-a dovedit că a avut dreptate", ne-a declarat directorul DJA Brăila, Traian Cișmaș. Drept dovadă, el a prezentat producțiile agricole raportate instituției, aferente întreg anului 2017, pe principalele tipuri de culturi. De exemplu, la grâu, au fost înființate culturi pe suprafață totală de 64.126 ha rezultând o producție medie de 5,48 tone la hectar (to/ha), la orz au fost 20.952 ha cu o producție medie de 6,3 to/ha, la rapiță - 21.874 ha cu o producție medie de de aproape 3 to/ha, la floarea soarelui, de pe cele 82.581 ha cultivate s-a obținut o producție medie de peste 2,8 to/ha, la porumb, în cazul celor aproape 95.000 ha, producția medie înregistrată a fost de 7,9 to/ha. "S-au obținut în 2017 producții totale de 1,669 milioane tone de produse agricole din care numai cereale, 1,276 milioane tone, față de 1,193 milioane tone producția totală din 2016. Este practic un record istoric de producție al ultimilor ani", a mai spus sursa citată, adăugând că au fost irigate anul acesta aproape 204.000 ha din care circa 170.000 ha la udarea I.

În ce privește însămânțările de toamnă, aceleași date arată că fermierii brăileni au raportat finalizarea lucrărilor pentru o suprafață de 63.225 ha la grâu, 20.573 ha la orz și 21.497 ha la rapiță. "Starea de vegetație a acestor culturi în faza de răsărire este bună spre foarte bună. Să sperăm că vom avea și un strat protector de zăpadă care va feri culturile de vicisitudinile iernii", a punctat Cișmaș.

În sectorul zootehnic, rezultatele pe întreg anul arată un efectiv total de 37.828 capete la specia bovine, majoritatea în gospodăriile populației, la porcine un efectiv total de 722.690 capete (majoritatea în flux industrial și doar circa 88.000 capete în gospodăriile populației), de 436.043 capete la specia ovine (toate în gospodăriile populației), 1,311 milioane de păsări (puțin peste jumătate în gospodării, restul în ferme industriale) și 14.142 familii de albine (numai la populație).

 

Programele "Tomate" și "1 leu/kg de lână" au fost intens "vânate" de fermierii brăileni

 

Conducerea DJA Brăila a prezentat rezultatele pe întreg anul 2017 și în cazul a două programe recent implementate și promovate de Ministerul Agriculturii. Astfel, pentru ajutorul de minimis în susținerea produsului tomate în spații protejate, pe ambele cicluri de înscriere au reușit să intre în program 39 de fermieri, care au beneficiat de plăți în cuantum total de 390.461 lei, pentru o producție totală de aproximativ 85 tone. Așa cum a explicat directorul DJA Brăila, Traian Cișmaș, 6 dintre fermieri, care aveau și tarabe în piețele din municipiu, și-au valorificat singuri marfa, ceilalți preferând să valorifice producția obținută în regim engross către cumpărători din județul nostru și din județele limitrofe. "Programul continuă în următorii 8 ani și îi așteptăm pe fermieri să se reînscrie", a punctat sursa citată.

În ce privește subvenția de 1 leu la kilogramul de lână, la nivelul județului au fost declarați eligibili 1.061 de beneficiari pentru o cantitate totală de aproximativ 936.605 kilograme de produs. "Am reușit să identificăm 6 potențiali fermieri interesați de construirea a tot atâtea centre de colectare a lânii, în contextul în care acum avem un singur astfel de centru funcțional pe raza comunei Siliștea, dar acolo este vorba despre un punct de lucru al unei companii dintr-un alt județ", a mai spus Cișmaș.

Tot pentru realizarea de centre, însă pe sectorul legume-fructe, DJA Brăila a identificat 4 potențiali beneficiari pentru accesarea programului special dedicat acestui obiectiv, singurul centru funcțional acum fiind la Însurăței, cu o capacitate de doar 300 tone.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro