Mergi la conţinutul principal

2016, anul educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox

Potrivit bilanţului activităţii bisericeşti pe anul 2015 al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Universitatea "Dunărea de Jos" - Galaţi studiază, la cele trei programe acreditate, 115 studenţi şi 52 masteranzi, coordonaţi de 12 cadre universitare, iar la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi studiază 220 elevi, înscrişi la specializările „Teologic" şi „Patrimoniu", la care se adaugă şi 92 de elevi ai ciclului primar. Aceşti tineri sunt coordonaţi şi educaţi de 25 profesori - opt clerici şi 17 laici şi trei pedagogi.

După cum reiese din bilanţul pe anul trecut al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la orele de religie în şcolile de stat, în anul şcolar în curs, în Eparhie activează 268 profesori -166 în judeţul Galaţi şi 102 în judeţul Brăila, cu 36 clerici şi 232 mireni, dintre care 187 - titulari şi 81 suplinitori şi asociaţi.
Urmare a deciziei Curţii Constituţionale din noiembrie 2014, care punea semnul întrebării asupra orei de religie, în cursul anului 2015, în baza Hotărârilor Sfântului Sinod, în Eparhia Dunării de Jos au fost înfiinţate trei filiale ale Asociaţiei "Părinţi pentru Ora de Religie", cu un număr total de 360 subfiliale parohiale şi 2.580 membri.
Astfel, Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor" a fost derulat în 374 parohii, cu 5.256 copii implicaţi în activităţile specifice: cateheze, concursuri, pelerinaje, excursii, programe recreative, iar la concursul naţional de mini-proiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu" au participat 1.966 de copii, din 101 parohii.

Proiecte pentru anul 2016

Pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos, principalul proiect pe anul în curs îl reprezintă aplicarea la nivel eparhial, protopopesc, parohial şi mănăstiresc a Hotărârii Sfântului Sinod cu privire la proclamarea anului 2016 ca "Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox" şi "Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română", dar şi demararea unui program de cercetare şi valorificare a rezultatelor acestuia prin publicaţii de marcă, privind personalitatea, slujirea şi opera episcopului Melchisedec Ştefănescu la Dunărea de Jos, în parteneriat cu Academia Română.
Pe lista priorităţilor se mai numără şi generalizarea sistemului de burse lunare -de excelenţă sau sociale, acordate de parohii elevilor, astfel: 50 lei/lună/elev în parohiile rurale şi 100 lei/lună/elev pentru parohiile urbane; probarea onestităţii ştiinţifice a lucrărilor de licenţă şi masterat -pentru studenţi şi a cursurilor şi lucrărilor ştiinţifice -pentru cadrele didactice de la Departamentul Teologic, prin supunerea lor la analiza programului universitar acreditat de depistare a fraudelor ştiinţifice; reorganizarea practicii de specialitate pentru studenţii teologi, pe baza unor parteneriate scrise cu instituţiile gazdă, cu programe cât mai aplicate, cu profesori - responsabili de program şi cu evaluări lunare;
implicarea mai exigentă a Asociaţiei "Părinţi pentru Ora de Religie" - ţinând cont de "Acordurile de parteneriat" dintre toate parohiile din Eparhie şi şcolile de pe teritoriul lor - în susţinerea orei de religie, a profesorului de specialitate şi a proiectelor comune biserică - şcoală.
De asemenea, un rol important îl reprezintă înfiinţarea şi administrarea, de către fiecare centru social, a unei pagini de internet/site, în vederea promovării şi popularizării lucrării Bisericii;
necesitatea desfăşurării unor activităţi coerente privind susţinerea parohiilor sărace prin sprijinirea unităţilor bisericeşti cu venituri reduse, de către cele cu posibilităţi economice mai mari;
dinamizarea activităţilor sociale, prin implicarea, mult mai activă, a membrilor care fac parte din Serviciul Social al Comitetului Parohial, precum şi a componentei voluntariatului, prin identificarea şi atragerea, în special, a tinerilor studenţi sau elevi care vor să se implice în acţiunile şi demersurile Bisericii.
Totodată, se va avea în vedere desfăşurarea unor programe socio-educaţionale, în cadrul celor trei penitenciare, prin activităţi creative şi recreative, cu implicarea şi sprijinul preoţilor de parohie care au enoriaşi în unităţile de detenţie, a studenţilor şi a masteranzilor, atragerea de fonduri structurale pentru restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice din cadrul Eparhiei.
Toate acestea se constituie în teme şi coordonate ale vieţii bisericeşti de la Dunărea de Jos pentru anul 2016, an proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca "An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox" şi "An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română", se precizează în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro