Mergi la conţinutul principal

In 2007, angajatorii au cautat cu lupa personal calificat

Anul trecut, mai mult ca niciodata, angajatorii s-au plins de lipsa acuta de personal. Desi generalizat, fenomenul a fost resimtit mult mai intens in plan local, angajatori de talie mare din diferite domenii de activitate acceptind pentru prima oara sa discute deschis despre efecte, cauze si eventuale solutii. Pina acum 7-8 ani, angajatorii aveau lejeritatea de a alege forta proaspata de munca din sutele de someri care le bateau la usile intreprinderilor. Acum situatia s-a schimbat: numarul somerilor este mult mai mic in municipiu unde se concentreaza activitatea economica, iar in al doilea rind, gradul de calificare este cu mult sub pretentii. Chiar si asa, agentii economici si-au aratat disponibilitatea de a investi puternic la capitolul pregatire profesionala si calificare atit pentru propriii angajati, cit si pentru viitorii salariati. Exemple in acest sens sint multiple, la prima "strigare" putind fi nominalizati aici "Promex" SA, "Tracon", "Aker Braila" si "Concivia".
Daca unii dintre angajatori au umblat la capitolul salarizare pentru a-si fideliza salariatii, in confectii textile, de exemplu, desi criza este acuta, modificari majore nu s-au inregistrat. Aceasta, in contextul in care toti actorii din piata au fost de acord ca cea mai buna solutie de motivare este cresterea salariilor. Extinderea pietei muncii odata cu integrarea Romaniei in UE, a pus angajatorii locali in fata unui fenomen fara precedent: migrarea muncitorilor calificati si supercalificati catre zone geografice prospere din punct de vedere economic. Multi dintre patronii romani au recunoscut ca nu pot concura cu salariile din Vest si au mizat pe o solutie rezonabila in urma negocierilor cu sindicatele.
Fenomenul a fost semnalat cu insistenta catre forul legislativ, cu tinta directa: Parlamentul. In mod punctual, patronatele au propus solutii pe care forta politica sa le valideze legislativ, astfel incit criza sa fie ameliorata. Slabe sanse, intrucit o serie de propuneri care vizau reintoarcerea in tara a lucratorilor romani au ramas fara ecou in sfera politica.

Campanie agresiva de recrutare de personal pentru "Promex"

Zeci de anunturi de angajari au ramas anul trecut fara raspuns din partea brailenilor. Penuria de muncitori a determinat multe firme sa acorde o atentie mult mai mare politicii de personal atit pe termen mediu si lung, dar si pe termen scurt. Conducerea uzinei brailene "Promex" a cautat anul trecut sa acopere un deficit de circa 200 de salariati, motiv pentru care a derulat impreuna cu AJOFM o campanie de recrutare in mediul rural. "De doua ori in fiecare luna am postat anunturi de angajari, ba chiar au fost realizate si difuzate clipuri de recrutare la posturile locale insa rezultatul nu a fost cel scontat", a explicat Elena Liliana Rosculet, specialist in domeniul Resurse Umane din cadrul SC "Promex".
Concret, a fost organizata "Caravana ocuparii fortei de munca" care a constat in actiuni de informare, consiliere si ocupare direct in mijlocul comunitatii. In primele 11 luni ale anului 2007 au fost realizate nu mai putin de 68 deplasari in toate comunele judetului Braila. Cit priveste motivarea pecuniara, trebuie spus ca salariul mediu brut pe unitate a ajuns la 1.000 lei, ceea ce nu este putin, plus alte drepturi salariale, inclusiv bonuri de masa", a completat Rosculet. In plus, ea a mai spus ca mirajul salariilor din occident este foarte mare si ca tinerii prefera sa munceasca in strainatate ca necalificati decit sa invete o meserie in "Promex".

Criza fara precedent in confectii

Una dintre fabricile de confectii cele mai mari din Braila este "Braiconf". Potrivit conducerii companiei in acest domeniu exista o criza fara precedent, o fluctuatie de 16% fiind de natura sa traga un puternic semnal de alarma in departamentul de Resurse Umane. Media de virsta la "Braiconf" este de aproximativ 40 de ani. Numarul salariatilor s-a redus insa progresiv, date statistice din 2007 indicind o descrestere de la 3.250 la 2.900 de muncitori. Cistigul din acest domeniu ramine, insa, unul de subzistenta. "Problema de fond in confectii, in acest moment, este resursa umana. Cred ca aceasta lipsa de forta de munca va fi resimtita si mai mult", ne-a declarat Anica Nisioi, director general al "Braiconf".
Pe parcursul anului trecut, compania a organizat in colaborare cu AJOFM cursuri de formare profesionala pentru propriii salariati. Concret, 95 de persoane s-au calificat in meseria de confectioner asamblor articole din textile.

"Tracon" a investit 5 milioane euro in recalificarea propriilor salariati

Si conducerea SC "Tracon" SA s-a aratat deschisa unei discutii pe tema penuriei de forta de munca. Astfel, directorul general Gheorghe Cioaca, a subliniat inca de anul trecut ca unitatea se confrunta cu lipsa muncitorilor calificati in meserii specifice domeniului. "Societatea noastra a facut in ultima perioada eforturi pentru fidelizarea angajatilor cu experienta, fiind acordate majorari salariale importante. De exemplu, in ultimii doi ani, nivelul salariilor a crescut cu 60%", ne-a declarat Gheorghe Cioaca. In plus, el a explicat ca o alta solutie aplicata cu succes a fost aceea de reorientare profesionala a propriilor angajati catre meserii de care compania avea nevoie. Numai in 2006, la acest capitol s-au cheltuit circa 5 milioane de euro, potrivit datelor prezentate de conducerea "Tracon".
La rindul sau, conducerea "Concivia" a facut eforturi deosebite pentru a-si reintregi schema de personal. In acest sens, anul trecut a initiat atit actiuni pe cont propriu cit si in colaborare cu AJOFM, dar dintre persoanele calificate cu sprijinul acestei institutii au ramas efectiv la lucru doar jumatate. "Am incercat sa suplinim lipsa fortei de munca prin achizitionarea unor roboti industriali. Astfel, am achizitionat din import o masina de fasonat otel beton care inlocuieste munca a 30 de oameni, fierar-betonisti. De asemenea, am achizitionat aparate de zugravit care suplinesc munca zugravilor, dar munca dulgherilor sau a zidarilor nu poate fi inlocuita", a mai precizat Ionel Avram.
Si conducerea santierului naval a intimpinat greutati la acelasi capitol. "Ne-am autorizat ca formator de servicii de formare profesionala si avem deja mai multe clase de tineri care sint pregatiti in centrul propriu in astfel de meserii", declara anul trecut Florinel Flor, directorul general al SC "Aker Braila". De mentionat este ca si santierul naval si-a intensificat colaborarea cu AJOFM participind activ la "Caravana ocuparii fortei de munca" actiune prin care a fost "periat" intreg judetul in cautare de salariati.

In caseta

Romania, amenintata de un grav blocaj economic

Paul Pacuraru, ministrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prezent la finele anului trecut la Braila la o sesiune de informare a tinut sa precizeze ca in viitorul apropiat ne vom confrunta cu o grava criza de forta de munca. Mai mult, oficialul ministerial a subliniat ca in maxim 2 ani Romania va avea un soc.
In acest context, ministrul Pacuraru a precizat ca lipsa fortei de munca poate duce la un blocaj economic. "Nu mai avem somaj mare in tara. In mare parte somerii sint din mediul rural. Aceste persoane sint dificil de adus pe piata muncii deoarece nu au pregatire. Pe de o parte, sindicatele spun ca nu au nevoie de forta de munca din afara, in timp ce patronatele vin la minister si cer contingent dupa contingent de salariati. Avind in vedere aceste lucruri, prioritatile noastre incepind din 2008 vor fi: stoparea migratiei si corelarea dintre oferta scolara si piata muncii. Scoala nu se leaga, din pacate, de solicitarile pietei. Se pune problema sa aducem forta de munca din strainatate, dar o alta tema pentru autoritati va fi legata de integrarea culturilor straine in cea a societatii autohtone. Vor fi probleme de cultura, de religie. Ca sa fim cu un pas inainte si sa preintimpinam aceasta criza trebuie sa iesim din schema clasica de aplicare a masurilor active de ocupare a fortei de munca si sa devenim foarte activi in ceea ce priveste absorbtia fortei de munca. Din pacate, doar 4% din personalul organismelor pentru ocuparea fortei de munca se ocupa de masurile active, restul au altceva de facut", a subliniat Paul Pacuraru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro