Mergi la conţinutul principal

2006, anul scumpirilor in lant la utilitati

Acest an se anunta a fi unul deosebit de greu pentru consumatorii casnici. Asta pentru ca vor fi operate importante scumpiri atit la energia electrica, cit si la gazul metan, modificari preconizate la fiecare inceput de trimestru. Nu este lipsit de importanta faptul ca scumpirile la capitolul utilitati, pe linga lovitura data bugetului consumatorilor casnici, induc in mod automat si alte majorari, in avalansa, in principal in cazul preturilor si tarifelor la produsele si serviciile de baza care au o componenta de costuri legata direct de utilitati.
In cazul gazului metan, de exemplu, pretul livrat populatiei va mai creste, in trei rinduri, in acest an, prima majorare fiind anuntata pentru 1 aprilie. Asa cum a explicat conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN), principalul motiv il constituie alinierea etapizata a pretului la gazele din productia interna la cele din import. Concret, Gabriel Sirbu, director la directia de tarife din cadrul ANRGN a declarat presei centrale ca, daca la acest moment "Romgaz" si "Petrom" primesc pentru gazul extras 110 dolari /1.000 mc, de la 1 aprilie vor primi 120, la 1 iulie 125, iar la 1 octombrie 145 USD/1.000 mc. De altfel, autoritatea a trimis o informare Guvernului, care va trebui sa decida daca, la data aderarii, gazul extras din tara va costa 145 de dolari sau mai mult, asta in contextul in care pretul ar trebui sa ajunga la nivelul celui al gazului din import, adica 280 de dolari/1.000 mc, in prezent. "Estimam o stabilizare a preturilor gazului din import la 280-300 de dolari. Depinde, evident, de ce se va intimpla cu pretul la petrol. Daca aici nu avem parte de variatii, preconizez o scumpire de 8% in aprilie, urmata de una de 5,5-6% in iulie. Pe ansamblul anului 2006, scumpirea pentru populatie ar fi cam de 32% plus/minus citeva procente, in care este inclusa si majorarea de 17%, de la inceputul anului", a declarat Sirbu unui cotidian central. Cu alte cuvinte, actualul pret va cunoaste o evolutie in sensul unei scumpiri estimata la cel putin 15 procente.

Viciile taxate si accizate suplimentar

O alta scumpire este preconizata si la capitolul energie electrica livrata populatiei insa abia anul viitor, dupa cum sustine Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, autoritatea a admis ca ar fi posibila o modificare daca producatorii vor inregistra costuri suplimentare justificate, acestea urmind a fi introduse in tarif mai devreme. "Este posibila o majorare de tarif la jumatatea anului, care va fi acordata producatorilor, in cazul in care vor creste costurile cu achizitia de combustibil, dar este prematur de avansat acum un procent. Vom vedea ce vor cere operatorii la 1 iulie si daca cererile lor sint justificate", a declarat presei centrale Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE.
Reamintim ca cea mai recenta scumpire a energiei electrice livrate populatiei s-a produs la inceputul acestui an, cind tariful a crescut cu aproximativ 2%.
Mult mai clara este insa problema accizelor: de la1 iulie, acciza la alcoolul etilic se va majora de la 465,35 de euro pe hectolitru la 550 de euro pe hectolitru, in timp ce acciza la tigari va ajunge la 11,47 euro plus 20% din pretul de vinzare cu amanuntul, situatie care va conduce la o majorare rapida a pretului tigarilor ieftine. In afara de aplicarea unor accize majorate, in cazul viciilor va intra in vigoare o alta taxa - taxa pe viciu - prevedere inclusa in pachetul legislativ privind Sanatatea, pentru care Guvernul si-a asumat deja raspunderea in fata Parlamentului. Taxa pe viciu este de 10 euro/1.000 de tigari, adica 20 eurocenti/pachetul de tigari si 200 euro/hectolitrul de alcool rafinat. Asadar pretul unui pachet de tigari din grupa 3,5 RON (35.000 lei vechi), de exemplu, adica L&M, Pall Mall, Winston, Monte Carlo va fi mai mare cu circa 0,8 RON (8.000 lei vechi), situatie in care un fumator va plati 4,3 RON (43.000 lei vechi) pentru un pachet de tigari din gama.
In concluzie, calendarul preconizatelor scumpiri din acest an va arata astfel: 1 aprilie - 8% pentru gaz metan; 1 iulie - 5,5-6% gaz metan, energie electrica, coroborat cu majorarea accizelor la tutun si alcool; o diferenta de 1-2 procente la gaz metan aferenta trimestrului IV.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro