Mergi la conţinutul principal

2005 - un an de zbucium, pentru politica locala

Anul 2005 a fost unul zbuciumat pentru principalele partide politice locale, carora, daca ar fi sa le contabilizam bilele albe si bilele negre, balanta ar inclina, in mod covirsitor, catre cele negre. Daca ultima jumatate a anului 2004, cea de dupa alegerile locale, a fost considerat un inceput, si o perioada de acomodare, in care populatia nu putea avea prea mari pretentii, cel putin teoretic, in 2005, lucrurile ar fi trebuit sa se miste, in Braila si, vorba unui slogan electoral, sa se faca "Lege si ordine". Din nefericire pentru braileni, la finele lui 2005 nu ne putem lauda ca s-a facut ordine in domenii care constituiau puncte fierbinti, in campania electorala, nici investitorii n-au dat buzna, si nici de o redresare economica nu se poate vorbi. Si daca n-ar fi decit astea, inca ar fi bine; problema este ca prea multi dintre alesii locali si sefii administratiei publice isi consuma energiile in dispute politice, in scandaluri uneori sordide, cu adversarii politici, dar chiar cu aliatii, sau cu colegii de partid. Luptele politice s-au mutat, la modul ostentativ, chiar in Consiliile Local Municipal si Judetean, transformind sedintele acestora, uneori, in circ ieftin.

PNL- Liberalii si-au facut opozitie unii, altora

Campionul circului politic de doi bani a ramas, in buna sa traditie, PNL-ul. Si in acest an, s-a continuat pe linia scandalurilor, a certurilor si a incercarilor de a-si pune talpi, liberali la liberali. Si in acest an, presedintele-senator-medic Dan Sabau a facut naveta intre Braila, Bucuresti si Sibiu, ajungind in circumscriptie doar uneori, la sfirsit de saptamina, si conducind prin intermediari. Si pentru ca drumurile acestea sint obositoare, Sabau a fost surprins de televiziunile centrale in timp de motaia, filosofic, in fotoliul sau din Parlament, gindind, probabil, la binele coumunitatii brailene.
Si in 2005, Sabau a reusit sa impiedice organizarea alegerilor interne, si sa-si continue interimatul de aproape patru ani.
Unul dintre scandalurile memorabile - in afara celor saptaminale, de la partid - s-a inregistrat la alegerile municipale din vara - aminate, de altfel - cind a iesit cu tipete si injuraturi, plus apelative de genul "magarilor" si "idiotilor". Un altul a fost episodul modificarii listelor cu membri, in chiar sediul partidului, pe care unii dintre membri au perceput-o ca fiind o masluire a convocatorului pentru alegerile municipale interne, din toamna. Acest scandal a generat altul, acela al excluderii unor membri ai partidului, printre care doi consilieri municipali (Petrica Popa si Vasile Varga) si citiva directori. Toti au facut contestatie, unul deja a revenit in partid, dar situatia este inca in disputa. Liberalii s-au facut de ris in ochii electoratului, in anul care se incheie, si cu decizia retragerii sprijinului politic pentru propriul primar, Constantin Cibu, dupa ce acesta si presedintele Sabau si-au spalat rufele murdare nu in familia PNL, ci in public, acuzindu-se unul pe altul si amenintindu-se in fel si chip. Nu a dat bine, pentru alegatori, nici faptul ca primarul liberal Constantin Cibu, care, in campania electorala, se prezenta ca o alternativa la PSD, se intelege acum mult mai bine cu presedintele CJ, PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu, decit cu viceprimarii Aliantei. La fel de ciudat este si faptul ca Cibu refuza cu obstinatie sa schimbe directorii din Primarie, cu care a facut echipa, 10 ani, Anton Lungu. Deloc de neglijat, la contabilizarea bilelor negre, este si faptul ca si in acest an, consilierii liberali au continuat sa respecte o traditie curioasa, in baza careia unii voteaza pro si altii contra aceluiasi proiect de hotarire. Ca sa nu mai vorbim despre replicile acide pe care le arunca primarul liberal Constantin Cibu, consilierilor liberali care voteaza altfel decit isi doreste el...

PD - Opozitie de genul "Gica Contra"

Nici PD nu incheie anul cu prea mari succese. Democratii continua si ei o traditie: aceea de a fi priviti drept Gica Contra, ce voteaza in CLM sau CJ altfel decit ceilalti, numai "de-ai dracu". Aceasta atitudine a fost acuzata, in mai multe rinduri, de reprezentanti ai PRM, PNL si PSD atit in cadrul sedintelor consiliilor respective, cit si in conferintele de presa. Prin pozitiile pe care le luau, mai ales in sedintele CLM, consilierii PD au facut in mai multe rinduri opozitie chiar partenerului lor de Alianta, primarul Cibu, in calitate de initiator al proiectelor de hotarire. De democrati se leaga, mai apoi, scandalul retragerii consilierilor PD dintr-o sedinta de Consiliu Local Municipal, pe motiv ca nu au fost convocati in scris, asa cum prevede legea. Asta, in conditiile in care, circa un an, consilierii PD s-au prezentat la sedintele CLM si au votat, desi fusesera convocati in acelasi fel: telefonic. O dezamagire pentru braileni in anul 2005 a fost si aceea legata de activitatea viceprimarului PD Daniela Vasioiu, perceputa ca un virf de lance al PD, de la care se astepta respectarea promisiunilor din campania electorala legata de problema transportului local si a salubritatii. Tot o dezamagire pentru braileni a fost si faptul ca, in tot acest an, viceprimarul PD nu a facut decit sa se plinga ca stie ce sa faca, vrea sa faca, dar nu este lasata sa faca, de catre primar. Un alt scandal a fost acela legat de declaratia de avere a viceprimarului PD Daniela Vasioiu, mai exact, de zvonurile privind faptul ca aceasta a lucrat, in perioada 2003-2004, la firma fostului prefect PSD Mihai Manea. Vasioiu nu a negat, dar nici nu a confirmat aceasta informatie, preferind sa dea in judecata ziaristii care au scris despre acest lucru. Un document transmis de Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a adus ceva lumina in acest caz, dat fiind ca in acesta se confirma ca Daniela Vasioiu a fost angajata, in anul 2003, la firma TCInd Constanta, in calitate de consilier marketing. Nici acest document nu a fost comentat de viceprimar, impotriva careia s-a inceput urmarirea penala.
Scandalul l-a atins, indirect, si pe deputatul Horia Vasioiu, dat fiind ca nici el nu si-a trecut in declaratia de avere veniturile obtinute de sotia sa, de la TCInd Constanta. Ca urmare a acestei situatii, Horia Vasioiu a stat cu sufletul la gura, in privinta alegerilor interne, si a primit in ultimul moment aprobare de la centru, pentru a candida pentru un nou mandat de presedinte al fililalei locale - si a fost, de altfel, unicul candiat pentru functia respectiva.
In final de an, Vasioiu mai vine cu o surpriza: aceea ca a cerut la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verificarea a 100 de persoane, pentru a vedea daca acestea au facut sau nu politie politica. Din exces de zel, probabil, Vasioiu a cerut, printre altii, verificarea propriei neveste si a citorva colegi de partid, printre care si tineri democrati care, in 1990 aveau 14 -15 ani.

PSD - Opozitie "constructiva", mai mult tacuta, decit activa

Nici PSD nu se poate lauda ca a avut un an prea bun in 2005, daca nu luam in calcul cresterea fanilor, prin simplul fapt ca este perceput ca opozant al Aliantei, iar greselile si gafele PNL-PD se contabilizeaza, uneori, in mod automat, in favoarea PSD. PSD-ul local nu si-a luat in serios rolul de opozitie, decit in ultimele patru-cinci luni, si a tacut luni de zile, stind in expectativa, fata de insuccesele sau chiar gafele Aliantei DA, pe motiv ca ii da acesteia timp sa dovedeasca ce poate. Reprezentantii PSD au atacat abia dupa ce consilierii proprii au fost atacati de viceprimarul Daniela Vasioiu, care a vorbit despre unii consilieri care "isi vind votul", pentru beneficii pentru ei sau rudele lor. De multe ori, criticile PSD-istilor vizeaza aspecte pe care ei insisi le-au tolerat, pe vremea guvernarii proprii, si care acum devin, dintr-o data, de nesuportat. Unul dintre aceste aspecte se refera la schimbarea directorilor serviciilor descentralizate, pe care PSD-ul a practicat-o fara nici o retinere in vechea guvernare, pe principiul "le gasim noi ceva bube in cap, nu se poate sa n-aiba!". Aceeasi reprezentanti ai PSD au criticat Primaria, ca nu achita restantele de miliarde catre Directia pentru Protectia Copilului, dar ei insisi nu au facut nici un demers, in acest sens, desi seful Directiei este coleg de partid cu ei. In plus, presedintele PSD are si el citeva bile negre, in calitate de presedinte CJ: modul in care a permis si a autorizat chiar autoatribuirea unui apartament de catre vicepresedintele CJ Gheorghe Chiru - ulterior, schimbindu-si atitudinea, dupa scandalul de presa creat - vinatoarea de vrajitoare pe care o practica, in ultima perioada, vizavi de acesta, dar si presupusa sa incompatibilitate, in calitate de actionar indirect al unei firme cu care CJ are relatii contractuale.

"Cei carora le e dor de mine, sa se uite la televizor, ca ma pot vedea acolo"

PRM -ul a avut un an mai linistit, in 2005, cu citiva consilieri municipali si judeteni, plus un post de vicepresedinte al CJ destul de activ, Niculina Moisescu. PRM a avut alegeri interne in acest an, in urma carora consilierul Danut Mihai a preluat presedintia organizatiei municipale. Acesta a dat un nou impuls activitatii filialei, incepind de la simpla reamenajare a sediului - de care era nevoie! - si terminind cu organizarea, periodic, a unor conferinte de presa, si exprimarea unor pozitii transante, legate de cazuri sau situatii controversate, de interes pentru comunitate. De altfel, Danut Mihai a fost singurul politician local care a comentat din primul moment informatiile privitoare la situatia fiscala a viceprimarului Vasioiu si, alaturi de colegii sai din PRM, a facut demersuri concrete, pentru a cere lamurirea acesteia. Cit o priveste pe deputatul PRM Daniela Buruiana, aceasta a stralucit prin absenta, de-a lungul intregului an, cu recomandarea expresa: "Cei carora le e dor de mine, sa se uite la televizor, ca ma pot vedea acolo".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro