Mergi la conţinutul principal

20.000 euro daune morale pentru motociclistul spulberat în faţa Primăriei

• Costel-Ionuţ Ghiviciu, tânărul care l-a accidentat pe un motociclist pe Calea Călăraşilor, în urmă cu trei ani, a fost condamnat la 1 an şi 7 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere • judecătorii au obligat firma de asigurări să plătească daune morale de 20.000 euro, în condiţiile în care victima ceruse 100.000 de euro • motociclistul spulberat de Ghiviciu a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale • sentinţa nu este definitivă, pentru că şoferul, dar şi Euroins SA, parte responsabilă civilmente, au declarat apel

 

Sentinţă în cazul motociclistului accidentat grav în aprilie 2014, pe Calea Călăraşilor, chiar în vecinătatea Primăriei Brăila.

Zilele trecute, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Costel-Ionuţ Ghiviciu, în vârstă de 24 de ani, originar din oraşul Ianca, la o pedeapsă de 1 an şi 7 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere (termen de supraveghere de 3 ani), pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Aceeaşi instanţă de judecată a obligat SC Euroins Romania SA, parte responsabilă civilmente, la plata sumei de 2.307 lei daune materiale şi 20.000 de euro daune morale către tânărul rănit în accident, Alexandru M. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă, pentru că inculpatul şi societatea de asigurări au declarat apel, iar procesul se va relua la Curtea de Apel Galaţi.

În aprilie 2014, Costel-Ionuţ Ghiviciu l-a accidentat grav pe un motociclist care se deplasa regulamentar pe Calea Călăraşilor (potrivit expertizei tehnice auto). Victima, în vârstă de 27 de ani, a avut nevoie de 95-105 zile de îngrijiri medicale şi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro. Anchetatorii spun că vinovat de producerea accidentului a fost şoferul, care nu i-a acordat prioritate motociclistului. La finalizarea cercetărilor, însă, Ghiviciu a negat acuzaţiile care i s-au adus.     

 

Motociclist spulberat în faţa Primăriei Brăila

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în ziua de 22 aprilie 2014, în jurul orei 14:00, inculpatul Costel-Ionuţ Ghiviciu conducea autoturismul marca Opel. Şoferul, la acea dată în vârstă de 21 de ani, circula pe Bulevardul Independenţei, către intersecţia cu Calea Călăraşilor (zona Palatul Telefoanelor).

“Inculpatul s-a angajat în traversarea intersecţiei cu Calea Călăraşilor, a pătruns pe banda de la axul drumului, apoi pe cea de-a II-a bandă. Autoturismele care veneau pe direcţia de mers pe care dorea şi inculpatul s-o urmeze, deşi aveau prioritate, l-au lăsat să treacă, dar când a intrat pe banda I, inculpatul l-a lovit şi accidentat pe M. Alexandru, care se deplasa regulamentar cu motocicleta marca «Yamaha», pe care inculpatul nu a observat-o”, explica procurorul de caz la finalizarea anchetei penale.

Trebuie precizat faptul că motociclistul implicat în accident circula dinspre Piaţa Concordia către Centrul Vechi al oraşului, iar conducătorul auto intenţiona, se pare, să ajungă în parcarea din zona Primăriei Brăila (unde se află statuia slt. erou Ecaterina Teodoroiu).

În urma impactului deosebit de violent, motociclistul a fost aruncat peste autoturismul Opel, lovindu-se, în cădere, la mâini şi la picioare. Imediat după accident, Alexandru M. a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru investigaţii medicale, fiind diagnosticat cu “fractură epifiză distală radius stâng”. Conducătorul auto implicat în accident precum şi motociclistul rănit au fost testaţi cu aparatul etilotest “Drager”, rezultatul fiind, în ambele cazuri, negativ. Nici şoferul, nici motociclistul nu consumaseră  alcool. 

Potrivit certificatului medico-legal eliberat în primă fază a anchetei penale de Serviciul de Medicină Legală Brăila, leziunile suferite de Alexandru M. urmau să necesite 50-55 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Pe 8 august 2014, însă, a fost eliberat un al doilea certificat medico-legal care preciza că leziunile produse în accidentul rutier necesită un număr de 95-105 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Procurorul de caz preciza, în momentul sesizării instanţei de judecată: “În cauză, s-a efectuat o expertiză tehnică auto prin care s-a stabilit că inculpatul nu putea evita accidentul prin frânare, întrucât nu s-a asigurat, ci doar dacă dădea dovadă de diligenţă în încadrarea pe banda I, făcându-se astfel vinovat de producerea accidentului (...) în ceea ce priveşte acordarea priorităţii de trecere, aspecte ce reies şi din înregistrarea video ataşată, reţinându-se că persoana vătămată conducea cu o viteză în limita legală şi nu putea evita impactul”. Cu alte cuvinte, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din faţa Primăriei Brăila au fost considerate probă la dosar. 

Audiat pe parcursul urmăririi penale, Costel-Ionuţ Ghiviciu, tânărul cercetat pentru vătămare corporală din culpă, a afirmat că vina producerii accidentului i-ar aparţine motociclistului, în condiţiile în care acesta, precizează anchetatorii, circula regulamentar iar şoferul trebuia să-i acorde prioritate. Mai trebuie precizat faptul că tânărul rănit în accident s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 100.000 de euro, reprezentând cheltuieli materiale (20.000 euro) şi daune morale (80.000 euro), însă instanţa de judecată a considerat că suma cerută drept despăgubiri este prea mare. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro