Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

20 de oameni ai străzii, găzduiţi în regim de urgenţă

Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă din cartierul Vidin, unde sunt găzduite persoane adulte fără adăpost, cu precădere cele dependente de stradă, afectate fizic şi psihic, este, în aceste zile, loc de adăpost pentru 134 de persoane, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila. Din numărul total, 60 de persoane sunt găzduite pentru o perioadă de maxim 2 ani, iar 74 beneficiază de găzduire pe timpul sezonului rece. Această situaţie de supraaglomerare se poate schimba oricând, mai ales că cei aflaţi în cămin se pot externa oricând la cerere, aşa cum se întâmplă cu cei adunaţi de pe străzi. Cel mai probabil, aceştia părăsesc centrul, deşi afară temperaturile sunt extrem de scăzute, dintr-un singur motiv: nu au voie să consume alcool. Această regulă este ca o povară pentru unii din ei, aşa că preferă să-şi petreacă nopţile sub cerul liber ori în scări de bloc, decât să se abţină de la băuturile spirtoase. Ulterior, ei sunt din nou adunaţi din stradă de ambulanţe şi poliţişti, pentru că intră în şoc hipotermic.
"În perioada 15 ianuarie - 20 ianuarie 2016, la centrul social au fost aduse 20 de persoane fără adăpost. O parte dintre persoanele fără adăpost refuză găzduirea şi părăsesc centrul la cerere", ne-au comunicat reprezentanţii DAS Brăila.
Faţă de anul trecut, acum au fost duşi la căminul din Vidin mult mai mulţi oameni. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au fost identificate doar 6 persoane în stradă şi internate la centru.
"Persoanele fără adăpost găzduite pe sezonul rece sunt identificate în stradă de echipaje ale Poliţiei sau ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean sau persoane despre care instituţia noastră este sesizată că locuiesc în scări de bloc, imobile dezafectate sau în gara CFR", au mai precizat cei de la Direcţia de Asistenţă Socială.
Persoanele aflate în centru beneficiază de servicii minimale, cum ar fi adăpost de urgenţă, hrană, apă caldă, îmbrăcăminte şi asistenţă medicală.

 
Categorie articol: 

Comentarii