Mergi la conţinutul principal

20 de brăilence au aflat că suferă de cancer, după testarea gratuită Babeş-Papanicolau

• în anul 2016, din cele 3.600 de femei aşteptate la control au venit să îşi facă testul doar 544 • în cazul a 20 de femei rezultatele analizelor au ieşit pozitive

 

Anul trecut, brăilencele nu s-au grăbit să se testeze gratuit prin Programul Naţional de Screening al Cancerului de col uterin. Potrivit unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, pe parcursul celor 12 luni au venit la control doar 544 de femei din cele 3.600 care s-au înscris iniţial să îşi facă testul Babeş-Papanicolau.

Din totalul pacientelor care şi-au făcut analizele, rezultatele au ieşit pozitive în cazul a 20 de brăilence.

“Acolo unde au ieşit rezultatele pozitive, pacientelor li s-a dat bilet de trimitere la medicul specialist. Totuşi, din cele 3.600 de femei estimate a fi testate au venit la control puţin sub 550. Motivul pentru care prezenţa a fost redusă îl reprezintă faptul că nu toate femeile sunt de acord să vină să îşi facă aceste analize. Multe sunt şi din mediul rural şi ar trebui să se deplaseze la oraş şi din cauza aceasta amână şi nu mai vin deloc. Femeile, inclusiv din mediul rural, dacă li se recomandă de către medic ar trebui să vină la control pentru că este spre binele lor”, ne-a declarat Gabriel Ciochină, director DSP Brăila.

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin a fost demarat de Ministerul Sănătăţii în 2012 şi s-a adresat femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Programul a vizat prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin şi întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional.

Statisticile arată că 2.000 de femei mor anual în ţara noastra din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul loc în Europa la mortalitatea provocată de maladie şi locul doi în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. În Europa, peste 60.000 de femei dezvoltă cancer de col uterin, iar 30.000 mor din această cauză în fiecare an. Mai mult de 225.000 femei trăiesc cu această boală, primind tratament sau nu. Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro