Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

177 de milioane de euro pentru puşcăriaşii de lux

Într-o ţară din ce în ce mai săracă, în care sute de copii sau de bătrâni trăiesc pe străzi şi cerşesc o bucată de pâine, Guvernul României împrumută o sumă colosală, de 177 de milioane de euro pentru a construi două închisori la standarde europene şi două şcoli de pregătire pentru personalul din sistemul de detenţie. Zilele trecute, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acordat această sumă fabuloasă nu pentru construirea unor şcoli, a unor cămine pentru bătrâni sau a unor spitale, ci pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru cei care sunt sau care vor fi în spatele gratiilor. Hoţii, violatorii, criminalii, toţi cei care au încălcat legile acestei ţări şi şi-au bătut joc de tot ce înseamnă cinste şi corectitudine, vor fi răsplătiţi pentru faptele lor de Guvernul României cu o vacanţă prelungită într-o locaţie de cinci stele. Fiecare deţinut se va relaxa singur, într-o cameră de cel puţin 4 metri pătraţi, care trebuie să aibă fereastră, sistem de ventilaţie, lenjeria de pe patul cu saltea din materiale rezistente la uzură şi ignifuge trebuie să fie curată, iar “chiriaşul” trebuie să aibă o baie separată, lipită de cameră, care să conţină wc, duş, chiuvetă, oglindă, săpun şi hârtie igienică, cât şi un spaţiu de depozitare, scaun şi cuier. Dacă, uneori, din lipsă de ocupaţie, deţinutul simte nevoia de a socializa, reprezentanţii penitenciarului, şcoliţi în acest sens pe bani europeni, se vor transforma într-un fel de Lampă a lui Aladin şi îi vor îndeplini orice dorinţă şi, dacă solicitările sunt în favoarea deţinutului, îi vor permite acestuia să doarmă în aceeaşi încăpere cu mai multe persoane.

O astfel de închisoare-hotel, cu o capacitate de o mie de locuri, urmează să fie construită în localitatea Berceni din judeţul Prahova, iar alta, cu 900 de locuri pentru deţinuţi se va construi în localitatea Unguriu, din judeţul Vrancea.

Pentru deţinuţii de lux ai României, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei  a aprobat zilele trecute un împrumut de 177 de milioane de euro guvernului condus de marioneta lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi va sprijini şi unele  facilităţi pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare, inclusiv pentru formare şi dezvoltare profesională. Altfel spus, dacă puşcăriaşii vor beneficia de camere de lux şi de tot confortul, ar trebui să se bucure şi de un comportament adecvat din partea angajaţilor din penitenciare, care vor fi un fel de majordomi, pregătiţi în următoarea perioadă în două şcoli, pentru care guvernul a luat deja bani împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Dincolo de aceste aspecte, în România pesedistă şi a ministrului Tudorel Toader, puşcăriaşii s-au bucurat într-adevăr de cele mai multe drepturi. Pentru aşa-zisa reducere a supra-aglomerării din închisori, în ultimul an, peste 9000 de deţinuţi au beneficiat de recursul compensatoriu. Dintre cei care au plecat, peste 4.500 s-au întors deja la condiţiile de detenţie oferite de sistemul penitenciar. La condiţiile existente în momentul de faţă. Dar, când vom avea puşcării la standarde europene, din ce în ce mai mulţi români îşi vor dori să trăiască dincolo de gratii, acolo unde se poate trăi fără grija zilei de mâine, acolo  unde te poţi bucura de toate condiţiile unui trai decent. Încet-încet, gratiile se ridică tot mai aproape de noi, iar Justiţia acestei ţări îi va sluji doar pe cei ce ştiu să jongleze cu legea. Cel puţin asta-i principala preocupare a actualei puteri.
Categorie articol: 

Comentarii