Mergi la conţinutul principal

160.000 de euro pentru un pumn

Aflat după gratii din 2 august 2014, brăileanul Viorel Chelu, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Potrivit sentinţei Tribunalului Brăila, Chelu va rămâne în continuare în arest preventiv, fiind obligat, totodată, să plătească rudelor celui pe care, într-un fel sau altul, l-a trimis pe lumea celalaltă, suma totală de 160.000 de euro (daune morale) şi 10.000 de lei (despăgubiri civile). Autorul agresiunii e obligat să plătească, de asemenea, contravaloarea serviciilor medicale oferite victimei Dragoş-Daniel Goidescu, înainte de a muri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi. Nu în ultimul rând, inculpatul va plăti cheltuielile de judecată. Întrucât Viorel Chelu a declarat apel, sentinţa judecătorească nu este definitivă.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Chelu l-a agresat pe Dragoş-Daniel Goidescu fără niciun motiv, pe fondul consumului de alcool. Cei doi, victimă şi agresor, aveau aceeşi vârstă, 28 de ani. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a declarat că nu a vrut să-l ucidă pe Goidescu şi că intenţia sa a fost doar aceea de a-l îmbrânci.
Agresiunea s-a petrecut în seara zilei de 2 august 2014, în comuna Zăvoaia. Aflat în vizită la socri, Viorel Chelu l-a lovit (cu podul palmei, se pare) în bărbie pe localnicul Dragoş Goidescu, victima dezechilibrându-se şi căzând cu capul de caldarâm (un drum pietruit de ţară). Pe 6 august, imediat după moartea victimei, Chelu a fost ridicat de acasă şi arestat preventiv.

O moarte stupidă, două familii distruse

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara zilei de 2 august 2014, Viorel Chelu se afla în vizită la Ion Achim, socrul său din comuna Zăvoaia. În jurul orei 21:00, în aceeaşi gospodărie se mai aflau doi săteni, Marius Bercu şi Sorin Catană, care veniseră să potcoveacă un cal.
La ora 21:30, Bercu şi Catană au plecat către casă, conducând căruţa pe strada Milcovului şi îndreptându-se către strada Drumul Gării. Concomitent, din sens opus se apropia cu viteză căruţa în care se aflau Cătălin Stoica şi Dragoş Goidescu, tânărul care avea să moară. Catană a tras dreapta, ca să evite impactul dar, cu toate acestea, căruţa în care se afla a fost lovită în zona roţilor de celălalt atelaj hipo, zgomotul produs fiind auzit de Chelu şi Achim, care se aflau în acel moment pe stradă.
După coliziune, Cătălin Stoica a pus mâna pe un băţ şi, nervos, a încercat să-l lovească pe Marius Bercu. Catană, însă, i-a smuls băţul din mână, coborând, totodată, din căruţă, ca să-l înveţe minte. De frică, Stoica a fugit. În acel moment, aflând despre altercaţie, Achim l-a condus pe Stoica până acasă, apoi s-a întors şi i-a spus lui Dragoş Goidescu să plece acasă, ca să evite scandalul. Acesta, însă, a refuzat, întrocându-i pur şi simplu spatele. Scena a fost observată de inculpatul Viorel Chelu, care s-a decis să intervină în cel mai brutal mod posibil.
"În acest moment, a venit în fugă, din spatele victimei Goidescu Dragoş, inculpatul Chelu Viorel, care i-a aplicat acesteia o singură lovitură cu podul palmei sau cu pumnul în zona inferioară a feţei (bărbie - n.r.), moment în care victima s-a dezechilibrat, căzând pe spate şi lovindu-se cu capul de drumul pietruit. Urmare a leziunilor grave suferite la impactul puternic cu solul, victima a rămas în stare de inconştienţă", precizează procurorul criminalist.
După agresiune, Chelu l-a abandonat pe muribund şi s-a dus la domiciliul socrului său, apoi acasă, în Brăila, unde a stat timp de 5 zile, până a fost luat pe sus de Poliţie. În acest răstimp, nu s-a interesat de soarta victimei şi nu a sesizat Poliţia în legătură cu altercaţia din seara zilei de 2 august 2014.
Dragoş Goidescu a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi, de aici, la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Af. Apostol Andrei" Galaţi, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale. În dimineaţa zilei de miercuri, 6 august 2014, la ora 5:10, Dragoş Goidescu a decedat, iar personalul medical de la "Sf. Apostol Andrei" a sesizat IPJ Brăila. În urma necropsiei cadavrului (făcută la morga din Galaţi), s-a concluzionat că moartea victimei a fost violentă şi că a survenit în urma multiplelor leziuni suferite la cap.
Tot pe 6 august, la nivelul IPJ Brăila a fost constituită o echipă operativă formată din ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale care, sub coordonarea procurorului criminalist, a declanşat cercetările în acest caz.
Iniţial, agresiunea din comuna Zăvoaia a fost încadrată juridic în infracţiunea de "loviri sau alte violenţe". Ulterior, după decesul tânărului, procurorul a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în infracţiunea de "loviri sau vătămări cauzatoare de moarte" (art. 195 din noul Cod Penal).
Dosarul penal va pleca, zilele acestea, la Curtea de Apel Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro