Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

159 ani de la naşterea sopranei Hariclea Darclée

anul acesta, Cursurile de Măiestrie Artistică “Master Classes” oferite de cunoscuta soprană Mariana Nicolesco, se vor desfăşura între 29 iulie - 4 august

 

Pe 10 iunie 2019, s-au împlinit 159 ani de când s-a născut la Brăila, într-o familie cu rădăcini elene, soprana Hariclea Darclée, personalitate marcantă a muzicii româneşti. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, născută Aslan, nepoată directă a domniţei Mavrocordat, păstra în totalitate amprenta originilor ei nobile, iar tatăl, Ion Haricli, era mare proprietar în Teleorman, la Turnu Măgurele, unde, de fapt, Haricleea a şi locuit până la vârsta de aproape 16 ani, când a fost  dusă de familie cu vaporul la Pensionul Lobkovitz de pe Augustinerstrasse din Viena. Aşa cum scria N. Carandino în cartea “Darclée. Viaţa de glorie şi de pasiune a unei mari artiste”, la naşterea ei, s-a prezis că “duduia va călători mult şi va fi mereu în sărbătoare”.

O sărbătoare pentru Brăila reprezintă şi celebrarea a 25 de ani de la crearea Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”. Anul acesta, Cursurile de Măiestrie Artistică “Master Classes” oferite de cunoscuta soprană Mariana Nicolesco, vor fi dedicate pregătirii ediţiei jubiliare 2020 şi se vor desfăşura între 29 iulie - 4 august 2019.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii