Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

15 ani, dupa 18 ani

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, miercuri, 15 octombrie, recursul generalilor in rezerva Victor Stanculescu si Mihai Chitac, astfel ca acestia trebuie sa execute 15 ani de inchisoare. Cei doi generali au fost condamnati in procesul Revolutiei de la Timisoara, in care au fost acuzati de omor deosebit de grav.
Consider oportuna, dar tardiva aceasta decizie a instantei. Condamnarea celor doi generali are darul de a da satisfactie sau macar liniste sufleteasca revolutionarilor ori urmasilor victimelor de la Timisoara, si-atit! Pe cine altcineva intereseaza ca doi bosorogi, fosti generali in armata romana (apropo, ei au fost si decazuti din drepturi, adica li s-a luat gradul) urmeaza sa faca puscarie, in legatura cu niste evenimente care s-au intimplat acum 18 ani?
Personal, nu m-am entuziasmat deloc la auzul acestei stiri. In conditiile in care Ion Iliescu nici macar nu a fost trimis in judecata in dosarul mineriadelor, procurorii dindu-i zilele trecute un NUP mare cit Casa Scinteii, condamnarile lui Chitac si Stanculescu nu schimba cu nimic nedreptatile care s-au facut in ultimii 18 ani, in Romania, cu privire la evenimentele din decembrie '89.
Este clar ca cei doi generali au pe constiinta mortii din Timisoara lui 1989. Ok, nu au apasat ei pe tragaci, dar au inlesnit ciuruirea a zeci de oameni nevinovati. Multi vor spune ca au actionat la ordin, la ordinul lui Ceausescu, Guse sau naiba mai stie cine si ca, militari fiind, nu puteau sa se opuna, sa refuze executarea ordinului. Cind vine vorba despre uciderea unor civili, oricit de militar ai fi, consider ca trebuie sa spui pas, indiferent de repercusiuni.
Miercuri, generalul Chitac a fost prezent in sala la verdictul dat de judecatorii ICCJ. Nu inteleg de ce nu a fost arestat pe loc (ci 8 ore mai tirziu), atita timp cit hotarirea instantei era definitiva, irevocabila si executorie. Asadar, omul trebuia sa mearga la puscarie, dar nu acum, ci mai incolo, mai pe dupa-amiaza. In ceea ce-l priveste pe Stanculescu, omu' parea atit de sigur pe el in momentul in care a fost ridicat de acasa, de ziceai ca se duce in vacanta.
Acum, cind Chitac si Stanculescu se afla dupa gratii, tinind cont si de virstele lor inaintate, cred ca este foarte probabil sa se indeplineasca dorinta urmasilor victimelor din Timisoara, care, mai mult ca sigur, i-au blestemat atunci, in 1989, sa moara in puscarie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii