Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

14 socluri pentru statui amplasate pe bulevardul Independenţei

• acestea vor fi folosite pentru expunerea operelor de artă realizate în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură “Nicăpetre” • lucrările ar trebui să înceapă de joi, 26 iulie, deşi contractul cu firma care va realiza cele 14 postamente a fost semnat încă din luna martie a anului în curs

 

Primăria Brăila a semnat, în sfârşit, ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a soclurilor necesare pentru expunerea în condiţii normale a statuilor realizate în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”. Potrivit respectivului ordin emis de Primărie, lucrările ar trebui să înceapă din data de 26 iulie. Asta deşi licitaţia pentru atribuirea acestui contract s-a ţinut încă din luna martie a acestui an! După cum v-am mai informat, la începutul lunii martie a.c., SC “Mladimar” SRL Brăila a câştigat procedura de achiziţie directă organizată de Primărie, pe criteriul preţului cel mai mic. Astfel, firma în cauză s-a angajat să realizeze 14 platforme expoziţionale, contra sumei de 71.120 lei, fără TVA. Platformele vor fi făcute din beton şi placate cu plăci de granit, urmând să fie amplasate pe bulevardul Independenţei, pe tronsonul cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. 1 Decembrie 1918. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a declarat că a durat atât de mult de la semnarea contractului până la emiterea dispoziţiei de începere a lucrărilor deoarece au existat anumite neconcordanţe legate de modul cum au fost proiectate viitoarele socluri.

În luna august, se vor împlini trei ani de la prima ediţie a a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”, timp în care Primăria Brăila s-a tot chinuit să expună în condiţii decente operele de artă realizate de sculptori veniţi din mai multe ţări. După ediţia din 2015, a mai avut loc una în 2016, însă anul trecut simpozionul a fost anulat, din cauză că nu prea au fost artişti interesaţi să participe la tematica aleasă de organizatori: statui ale personalităţilor brăilene - eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Anul acesta, manifestarea va fi reluată, la începutul lunii august, fiind găzduită tot în curtea fostului Liceu de Chimie de pe Şos. Buzăului. Vor fi realizate patru opere de artă pe tema centenarului Marii Uniri, una dintre acestea urmând a fi expusă pe raza municipiului Brăila, iar celelalte trei în oraşele Ianca, Însurăţei, respectiv Făurei.

 

14 statui lăsate să mucegăiască

Reamintim că, în 2015, sculptorii participanţi au avut de realizat opere de artă pe tema mitului pescarului brăilean, iar în 2016 statuile au trebuit să se încadreze în tema legendei Chirei Chiralina. În total, s-au făcut 14 statui, care au fost transferate din patrimoniul Consiliului Judeţean - principalul finanţator al simpozionului - în cel al Municipiului Brăila. Aşadar, Primăriei îi revine sarcina de a expune operele de artă respective pe domeniul public. Deocamdată, însă, bietele sculpturi, unele evaluate de un expert al Ministerului Culturii la o valoare de patrimoniu de câteva miliarde de lei vechi, stau tot în curtea Colegiului Tehnic “Neniţescu”, acolo unde s-au derulat cele două tabere de sculptură în care au fost realizate. Cu alte cuvinte, în aproape trei, respectiv doi ani de zile, autorităţile locale nu au reuşit să le aducă în faţa publicului. În primăvara anului 2016, doar patru statui cu tema mitului pescarului au fost amplasate pe bulevardul Independenţei. Amplasarea acestora s-a făcut, însă, în regim provizoriu, fără a exista socluri corespunzătoare. De altfel, şi în momentul de faţă respectivele statui stau tot direct pe pământ sau pe porţiunea asfaltată a aleilor, unele dintre ele fiind folosite pe post de bănci de brăilenii insensibili la valoarea lor artistică, sau poate doar prea obosiţi ca să le privească şi altfel decât un loc de aşezat cu fundul. Mai rău este că, din cauza umezelii, pe suprafaţa celor patru statui au început să se dezvolte microorganisme care le dau o tentă verzuie.

Restul statuilor realizate în timpul primei şi celei de-a doua ediţii a Simpozionului “Nicăpetre”, din 2015, respectiv 2016, încă se mai află depozitate în curtea Colegiului “Neniţescu” de pe Şos. Buzăului (fostul Liceu de Chimie n.n.), acoperite cu folii de plastic pentru a fi ferite de intemperii. Asta în contextul în care pentru fiecare ediţie s-au cheltuit câte 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi n.n.), bani cu care au fost plătiţi artiştii participanţi, materia primă folosită şi utilităţile necesare pe perioada de desfăşurare a taberelor de sculptură.
Categorie articol: 

Comentarii