Mergi la conţinutul principal

14 primării din Brăila s-au înscris în cursa pentru Wi-Fi gratuit de la UE

• în cadrul proiectului comunitar european vor fi acordate „bonuri de cumpărături” în valoare de maxim 20.000 euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless în spaţii publice din localităţile acceptate în program • regula jocului: “primul venit - primul servit”, iar până acum sunt deja peste 14.000 de candidaţi înscrişi din întreaga Europă • numărul de aplicanţi admişi în program minim 6.000, maxim 8.000

 

Peste 14.000 de autorităţi publice locale din întreaga Europă s-au înscris deja în portalul WiFi4EU al Uniunii Europene prin care se vor implementa reţele de WiFi gratuit, potrivit paginii web dedicate acestui program al CE. Dacă luna trecută erau înscrise doar 4 primării din România, după mediatizarea proiectului european care asigură, după cum spuneam, finanţare pentru implementarea de WiFi gratuit în spaţii publice, numărul pretendenţilor la fondurile europene a crescut exponenţial ajungând la aproape 1.300 de solicitanţi. Printre ei se numără şi 14 primării din judeţul nostru: Brăila, Bărăganul, Bordei Verde, Cazasu, Dudeşti, Galbenu, Gropeni, Jirlău, Măraşu, Ianca, Însurăţei, Romanu, Stăncuţa şi Surdila-Greci.

Programul, al cărui principiu a fost anunţat încă din 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de maxim 20.000 euro (15.000 euro dacă numărul de beneficiari va fi de 8.000), care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless. În total, bugetul alocat pentru acest proiect de Uniunea Europeană este de 120 milioane euro. Banii vor fi alocaţi pentru instalarea unor puncte de acces public şi gratuit la Internet wireless în parcuri, spitale, muzee, pieţe şi biblioteci. Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet. Mai trebuie spus că finanţarea este disponibilă pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut şi un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă şi uniformă pe teritorul comunitar a viitoarelor puncte cu WiFi gratuit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro