Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

12 spitale din România nu mai fac avorturi la cerere. Spitalul brăilean nu se află printre ele

• lista acestor unităţi sanitare a fost făcută publică de Hotnews.ro • doctorii refuză să facă întreruperi de sarcină la cererea pacientelor, din diverse motive • la Brăila, momentan, nu este cazul, aşa cum ne-a declarat dr. Alina Neacşu, spunând că medicii brăileni fac avorturi la cerere, conform legii

 

Cel puţin 12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgenţe medicale, scrie Hotnews.ro. Deşi legislaţia românească prevede că gravidele care au până în 14 săptămâni de sarcină pot face avort, chiar dacă totul decurge bine, în ultima perioadă apar din ce în ce mai mulţi medici ginecologi care refuză să ajute femeile să facă acest lucru, dacă sarcina nu le pune viaţa în pericol. Această situaţie nu se regăseşte însă şi la Brăila.

Directorul medical şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Alina Neacşu, ne-a declarat că, până la momentul documentării acestui articol, nu a primit nicio hârtie oficială din partea medicilor de la cele două secţii de obstretică-ginecologie pe care le are spitalul în corpul D, cum că ar refuza să mai facă întreruperi de sarcină la cererea pacientelor. “Se urmează calea legală, nimic altceva. Nu am ştiinţă şi niciun act din partea medicilor despre aşa ceva”, ne-a precizat dr. Neacşu.

Cele 12 spitale care au confirmat oficial pentru Hotnews că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie “Cuza Vodă” Iaşi, Spitalul Municipal de Urgenţă din Roman, Spitalul Municipal Orăştie, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Municipal Adjud.

“În alte spitale, doar o parte dintre medicii ginecologi oferă acest serviciu, în timp ce alţi medici îl refuză (cazul Spitalului Judeţean din Botoşani, al Spitalului Clinic de Obstretică Ginecologie «Dr. Dumitru Popescu» Timişoara sau al Spitalului Municipal de Urgenţă din Timişoara). De asemenea, în unele spitale nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în ajunul şi în perioada marilor sărbători religioase (Paşte şi Crăciun): Spitalul Judeţean din Constanţa sau Spitalul de Obstretică-Ginecologie Galaţi”, mai scrie Hotnews.ro.

Unele dintre motivele pentru care unii medici refuză să facă avort la cerere sunt din sfera religiei şi a moralităţii. Alţi doctori susţin că s-au specializat pe zona de medicină reproductivă/fertilizare in vitro, iar avortul ar reprezenta o contradicţie cu convingerile lor. Pe de altă parte, există metode contraceptive, dar şi cabinete de planning familial care pot ajuta cuplurile să evite o sarcină nedorită.
Categorie articol: 

Comentarii