Mergi la conţinutul principal

102 taxe, eliminate de la 1 februarie. Iată care sunt acestea

• şi persoanele fizice beneficiază de pe urma legii eliminării celor 102 taxe, un exemplu în acest sens fiind taxa radio-tv

 

De la 1 februarie, contribuabilii persoane juridice şi firmele, precum şi persoanele fizice vor scăpa de obligaţia de a achita o serie de taxe. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat zilele trecute legea care elimină 102 taxe, aceasta urmând să fie publicată în următoarele zile în Monitorul Oficial şi, cel mai probabil, să între în vigoare începând cu prima zi a lunii care urmează. Dacă în cazul persoanelor fizice, ar fi de reliefat faptul că se elimină, de exemplu, taxa de mediu şi taxa radio-tv, în cazul antreprenorilor lista este ceva mai lungă şi poate începe cu taxa de înregistrare la Registrul Comerţului, precum şi taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Vă propunem în cele ce urmează să parcurgem împreună lista principalelor taxe de pe urma scutirii cărora vor beneficia antreprenorii.

Începem cu taxele legate de Registrul Comerţului: discutăm aici despre taxa pentru înmatriculare persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; înscrierea  de  menţiuni; înscrierea de menţiuni complexe şi alte  operaţiuni; taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice şi în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat.

Dacă trecem în sfera taxelor extrajudiciare de timbru, putem aminti aici, de exemplu, înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui şi sexului; preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţeni români, precum şi înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români; taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1; taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din anumite categorii şi subcategorii; taxe de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neinmatriculate permanent sau temporar; eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare; înregistrarea unor cereri privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare; eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu excepţia celor pentru terenurile agricole şi forestiere; certificarea transmisiunii proprietăţii asupra animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani.

Mai departe, la capitolul taxe consulare vor fi eliminate taxele privind acordarea sau redobândirea a cetăţeniei române; supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial; supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor; înregistrarea cererii de eliberare a unei cărţi de identitate sau a unei cărţi electronice de identitate; eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie; legalizarea semnăturii traducătorului; legalizarea unei copii de pe înscrisuri; legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

De asemenea, sunt eliminate şi o serie de taxe aferente procedurilor pe parte de insolvenţă.

Cu privire la eliminarea acestor taxe, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea a explicat că “în principiu, orice scutire de taxe este benefică, discutând strict din punct de vedere al costurilor. Dincolo de asta, cel mai important beneficiu ar fi acela al reducerii birocraţiei şi a timpului pierdut de antreprenori pe la ghişee şi la diferite instituţii. În altă ordine de idei, noi, mediul privat, aşteptăm cu interes măsurile prin care se compensează această creştere semnificativă a salariului minim pe economie, creştere care este clar făcută pe spatele mediului privat, mai cu seamă a întreprinzătorilor mici şi mijlocii, puternic afectaţi de măsura creşterii salariului minim”.

Reamintim că proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost adoptat în toamna trecută de către Parlament şi a fost contestat de către preşidntele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională. În final, judecătorii de la CCR au decis că legea este constituţională, astfel încât preşedintele a promulgat legea.

 

Conţinutul complet al Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative poate fi consultat AICI

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro