Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

„Zăpezile de altădată”, un spectacol la care se râde la replică

* spectacolul care se joacă duminică, 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti oferă perspectiva umoristică prin care poate fi privită o căsnicie obișnuită, ajunsă într-un moment de blazare

 

Duminică, 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti se joacă „Zăpezile de altădată,, Un spectacol cu un  titlu sugerat de un celebru vers al lui François Villon, care oferă perspectiva umoristică prin care poate fi privită o căsnicie obișnuită, ajunsă într-un moment de blazare, când tocmai cel care își declarase cu cel mai mare patos amorul, capitulează. „Zăpezile de altădată este un spectacol la care se râde la replică, întreg eșafodajul pe care a fost creat, sprijinindu-se pe un schimb  de cuvinte, spumos, comic, revigorant.

Textul, o comedie savuroasă, trimite la versul „Dar unde sunt zăpezile de altădată?“ din poezia lui François Villon. Dramaturgul Dumitru Solomon a fost pasionat de filozofii clasici, a mai scris despre Socrate, Platon și despre arma secretă a lui Arhimede, fiind influențat și de dramaturgia lui Camil Petrescu și a lui Henrik Ibsen, dar a îmbrățișat până la urmă teatrul de avangardă, experimentalist. În 2003, când a scris „Zăpezile de altădată“, se impusese printr-o scriitură cu nerv, cu replici acide și inteligente. În ultimii ani,  cea mai reușită montare a pieselor sale – „Identități“ – a fost realizată de regizorul Victor Ioan Frunză,  tot  la Brăila în anul 2009 .

Umor românesc de bună calitate, comedia „Zăpezile de altădată scrisă de Dumitru Solomon confirmă longevitatea râsului pe rețetă națională. Odată intrat în eterna poveste a certurilor între îndrăgostiți, fraternizând, după preferință, cu bărbatul pragmatic sau femeia care visează veșnic la romantism, singura provocare a spectatorului este să reziste cu sobrietate replicilor spumoase. Un spectacol cu o distribuție de excepție, în ordinea intrării în scenă: Nicholas Cațianis, Blanca Doba, Adrian Ștefan, Monica Ivașcu, Marcel Turcoianu, Elena Andron, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Dan Moldoveanu, Valentin Terente, Emilia  Mocanu și Silvia Tariq.

„Zăpezile de altădată este o  creație colectivă a trupei de actori coordonată  regizoral și scenografic de  Lucian Sabados, pe muzica originală  interpretată live de  Cornel Cristei la pian și  actrița Wanessa Radu -voce . Scenografia este semnată de Carmen Rus și Mariana Bogdan.

Textul a mai fost montat la Brăila în stagiunea 2001-2002 de Cristina Râpeanu - spectacol de absolvire , clasa profesor Tudor  Mărăscu și s-a bucurat de o distribuție de excepție: LilianaGhiță/Monica Zugravu , Lucian Ghimiși/ George Țoropoc, Bujor Macrin/ Costică Burlacu, Valentin Terente , Simona Cimpoaie, scenografia a fost semnată de Daniel Răduța, iar ilustrația muzicală a aparținut lui Cornel Cristei.
Categorie articol: 

Comentarii