Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

„Partidul” care va decide următoarele alegeri

2019 va fi un an electoral şi unul de referinţă în actuala conjunctură politică. Se fac deja planuri pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, alianţe, strategii... Se iau decizii, se definitivează listele. Apar tensiuni, neînţelegeri, acuze.

Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante, nu doar prin faptul că alegem parlamentarii care să ne reprezinte în forumul legislativ al Uniunii Europene – uniune în care vrem şi ar trebui să rămânem. Vor reprezenta, de fapt, un mare şi cât se poate de credibil sondaj de opinie în privinţa nu doar a intenţiilor de vot ale populaţiei, cât şi în privinţa gradului de implicare a românilor cu drept de vot. Rezultatele finale vor fi un preambul  pentru ceea ce va urma. Vom şti şi noi, dar şi partidele politice, cum stau lucrurile şi ce a învăţat - ori dacă a învăţat ceva - populaţia din experienţele ultimilor doi ani.

Sondajele „clasice” din ultimele zile arată că tot PSD se află în topul preferinţelor românilor, deşi a scăzut semnificativ şi constant în ultimul an până la 30,3% din intenţiile celor care spun că vor vota. Ai crede că lumea s-a prins ce-i poate capul găştii Dragnea-Dăncilă, că românii au înţeles de ceea ce este în stare actuala putere, că şi-au dat seama că guvernarea aceasta este una toxică pentru România. Dar de fapt nu este aşa.

O parte semnificativă din electoratul pierdut de PSD s-a dus către ALDE (creditat cu 11,55%), celălalt partener de guvernare, la fel de iubitor de infractori. O parte mai mică s-a îndreptat către Pro-România, partidul lui Victor Ponta – tot de stânga -, iar Opoziţia actuală de centru-dreapta nu a câştigat mare lucru. De fapt, PNL cu USR şi Plus (partidul lui Cioloş) abia totalizează 43% din intenţiile de vot, cu mult sub voturile actualei coaliţii de la Putere PSD-ALDE-UDMR, care ar aduna împreună circa 47%. Cu alte cuvinte, dacă acum ar avea loc alegeri, actuala coaliţie va guverna în continuare, cu sprijinul UDMR, ca să nu mai vorbim de celelalte minorităţi, complicii uitaţi ai dezastrului actual.

Da, până la alegerile europarlamentare mai este timp, dar nu foarte mult. Lucrurile se mai pot schimba, dar nu atâta vreme cât opoziţia actuală încă e pusă pe ceartă şi se lasă măcinată din interior de mici scandaluri care, în mod normal, ar fi putut şi ar fi trebuit fi evitate. Decidenţii vor fi, în continuare, cei care nu au votat la ultimul scrutin; cei care stau deoparte. Şi aceştia sunt mai mulţi decât toţi alegătorii PSD-ALDE la un loc! Ei reprezintă, de fapt, „partidul” cu cei mai mulţi membri.
Categorie articol: 

Comentarii