Mergi la conţinutul principal

„Lista ruşinii" se întoarce împotriva ANAF

Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat după publicarea de către ANAF a listei datornicilor. Autoritatea, instituţie care funcţionează pe lângă Guvern, va verifica dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor, potrivit TVR.
Autoritatea va face aceste verificări după ce mai mulţi datornici au criticat faptul că li s-au publicat datele personale pe o listă la care are acces toată lumea.
Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu.

Au apărut şi erori

Reprezentanţii ANAF au confirmat pentru Digi24 că în cazul Elenei Băsescu şi în cazul lui Cătălin Predoiu s-au strecurat erori. Deşi aceştia şi-au plătit datoriile către bugetul de stat, ei apăreau în continuare ca fiind datori la Fisc.
Reprezentanţii ANAF spun că vor remedia aceste erori cât se poate de repede. De altfel, actualizarea/corectarea listei a început deja. De pildă, în cazul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care deşi luni seară apărea cu o datorie totală la Fisc de peste 500.000 de lei, marţi după-amiază apărea cu o datorie totală de 350.000 de lei, deci cu o treime mai mică.
Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară, iar cei de la ANAF promit că datele şi contestaţiile vor fi verificate, iar lista permanent actualizată.

Două cazuri

Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu figurează cu o datorie de aproape 20 de mii de lei. Elena Băsescu susţine însă că este vorba despre o eroare şi publică pe pagina sa de Facebook o dovadă a plăţii către Fisc.
„În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1. Mai mult, cu circa 30 de zile în urmă, am fost personal la ANAF Sector 1 şi ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligaţiilor. Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor", a scris Elena Băsescu pe Facebook.
Tot despre o greşeală vorbeşte şi candidatului PNL la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu apare în evidenţa Fiscului cu datorii de peste 24 de mii de lei.
„Îi rog să citească chitanţa pentru încasare de impozite, taxe şi contribuţii şi să rectifice eroarea. Nu pretind scuze, ştiu cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari", a transmis Cătălin Predoiu.

Ministrul Finanţelor explică

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat ieri de ce au apărut erori în listele datornicilor publicate de ANAF: „Publicarea datelor de către ANAF s-a făcut în baza Codului Fiscal, deci ANAF nu a făcut decât să aplice Codul Fiscal. Sunt situaţii în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar sunt şi situaţii în care noi am anunţat că vom publica datoriile existente la 1 mai. La 15 mai au fost efectiv publicate, între timp unii au mai plătit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro