Mergi la conţinutul principal

„Este momentul să ne implicăm și să nu mai așteptăm ca alții să o facă în locul nostru. Sunt un om dintre oameni care se dedică pentru oameni”

* declară Doru Iorga, numărul 1 pe lista PMP Brăila pentru Senat * candidatul popularilor la Brăila este un antreprenor de succes într-un domeniu extrem de important pentru România

 

- Cum vă numiți, ce studii aveți și în ce domenii aveți competență?

- Doruleț Iorga mă numesc, Doru Iorga pentru cei care mă cunosc, sunt un brăilean get-beget, candidez dinspre Brăila pentru că pentru orașul natal fiecare avem o afinitate. Ca studii, sunt licențiat și masterand în științele Comunicării, absolvent al Universității Ecologice, București. De peste 25 de ani sunt antreprenor, de peste 15 ani sunt specializat prin intermediul companiilor pe care le conduc în domeniul managementulului integrat al deșeurilor, la nivel național, cu accent pus asupra preluării responsabilității producătorilor și importatorilor privind atingerea obiectivelor asumate de România față de Uniunea Europeană,  în ceea ce privește reciclarea.

România are nevoie de un sistem de colectare a deșeurilor, la fel ca în orice alt stat european. Ne chinuim din 2006 prin legislația în vigoare să ajungem la standardele impuse de Uniunea Europeană și asumate de România și cum n-am ajuns nici după 13, 14, 15 ani  acum suntem, într-adevăr, într-o postură nu tocmai convenabilă, pentru că după această pandemie se va declanșa procedura de infringement dinspre Uniunea Europeană către România. Acel plan de amenzi pentru nerealizarea obligațiilor asumate și care înseamnă câteva sute de milioane de euro... Consider că este momentul să ne implicăm și să nu mai așteptăm ca alții să o facă în locul nostru. Sunt un om dintre oameni care se dedică pentru oameni.

-Ce impact a avut munca dumneavoastră asupra cetățenilor?

- Impactul este major, numai că nu este atât de vizibil pentru că ceea ce facem ca activitate profesională în compania noastră este practic de a oferi servicii altor companii, companii producătoare și importatoare care au obligații în acest domeniu al gestiunii deșeurilor. Prin activitatea noastră, practic extragem deșeuri reciclabile și le ducem către industria de reciclare. Informăm populația prin acele campanii de conștientizare, realizate asupra cetățenilor, privind importanța colectării selective. Acolo putem într-adevăr să vorbim despre munca noastră. Acest domeniu, după cum spuneam, este motivul pentru care am intrat în sfera politică.

-Cum interacționați dumneavoastră cu mediul politic sau cum ați interacționat până acum?

- În politică sunt debutant. N-am interacționat la nivel de interes de afaceri sub nicio formă pentru că profilul companiilor pe care le am sunt în această zonă și nu au, n-au avut niciodată tangență cu bugetul statului. Deci, contrar tuturor așteptărilor, nu intru în politică doar pentru a ajunge mai aproape de o finanțare la bugetul statului. Nu, noi lucrăm doar cu companii private, foarte puține companii de stat, care iarăși, nu au nicio treabă cu finanțarea de la stat, de la bugetul statului, sub orice formă ar fi.

- Cum reușiți să vă împărțiți între business și familie pentru că de obicei oamenii de afaceri sunt destul de ocupați?

- Da, este foarte adevărat, dar Dumnezeu m-a fericit pentru că băiatul meu cel mare m-a urmat în pasiunea mea pentru mediu și a ales, nu i-am impus eu, același drum. După terminarea facultății a stat pe lângă mine, i-am dat de lucru în cele mai diverse roluri operaționale și oricând, fără să am niciun fel de teamă, sunt convins că ar manageria cu iscusință frâiele companiei și managementul companiilor în general, grupului de companii pe care le dețin. Poate chiar să o facă și mai bine ca mine.

-De ce ar trebui să voteze brăilenii cu d-voastră?

- Ar fi un vot de încredere. Vreau să vorbesc puțin înainte, aș vrea să vorbesc după și între timp aș vrea să demonstrez.

 

“Aș vrea să lămuresc investitorii să investească în Brăila”

-Spuneți-ne principalele proiecte pe care doriți să le implementați în județul Brăila?

- Da, în primul rând, în județul Brăila, datorită conexiunilor de afaceri cu atâtea companii cu care am avut de-a lungul anilor o bună relaționare, aș vrea să lămuresc investitorii să investească în Brăila. De exemplu, podul de la Brăila este o imensă oportunitate, dar investițiile trebuie multiplicate, pentru că acest pod trebuie să aibă drumuri; pentru ca drumurile respective să facă într-adevăr legătura și să dea utilitate acestei investiții, trebuie dezvoltată capacitatea locului, capacitatea portuară, oportunitatea zonei metropolitane Brăila-Galați care poate să descarce, care poate să fie o poartă de intrare economică în România, în zona de est.

Cu alte cuvinte aceste drumuri care vor lega podul de la Brăila vor trebui completate cu investiții economice, și aici împreună cu administratorii locali, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să ne așezăm la masă și să decidem ce oportunități să oferim în general mediului de afaceri din România și nu numai, astfel încât să dezvoltăm investițiile. Dezvoltând investițiile, oamenii au o preocupare, au venituri, oamenii având venituri, se simt din nou aparținând locului și poate cei care au plecat se vor întoarce sau poate că fenomenele sociale, să le spunem așa, negative vor dispărea.  Trebuie să punem administrația pe de-o parte și cei care au de gând să investească, pe de altă parte. Cererea și oferta. 

-Ce garanții puteți oferi că odată ajuns în postul de senator o să susțineți aceste proiecte?

- Garanții nimeni nu poate să ofere niciodată, dacă cineva se hazardează să ofere garanții o face populist. Nu poți garanta, ci poți într-adevăr promite că te străduiești să faci orice îți stă în putință. Atunci când te străduiești și faci tot ce îți stă în putință e imposibil să nu realizezi ceva.

-Ce industrii credeți că s-ar putea dezvolta concomitent cu agricultura?

- Având în vedere poziția geografică, care deschide multe oportunități de investiții, domeniile sunt vaste. Se pot dezvolta orice fel de industrii, important este să ne punem de acord, decidenții locali și antreprenorii, pentru a crea facilități pentru antreprenori și a dezvolta parcuri industriale.  Să nu uităm, suntem la Dunăre, dar asta nu înseamnă că e un avantaj dacă nu îl punem în valoare. Aici este nevoie de o strategie națională. Brăila are avantajul de a fi ultimul pod maritim de pe Dunăre, navele care ajung în portul Constanța pot ajunge la fel de bine și în portul Brăila. Este vorba de nevoia unui masterplan.

Aș vrea să cred că voi avea șansa din această postură de senator să fac parte din comisiile economice și să susțin din punctul de vedere al unui antreprenor nevoile și oportunitățile pe care le are zona metropolitană Galați-Brăila.

-Ce v-a motivat să vă depuneți candidatura prin PMP și nu prin alte partide?

- Simplu, calitatea oamenilor. Am găsit, spre suprinderea mea, că în zona politică există oameni de cuvânt.

 

“În alte state dezvoltate există niște punți de legătură între decidentul politic și mediul de afaceri”

-Din punctul d-voastră de vedere, unde au greșit sau unde greșesc partidele și politicienii?

-Ca să poți oferi rezultate, trebuie să se întâmple ceva din punct de vedere economic, ori dacă mediul de afaceri, cel care produce banii nu este întrebat, ci este pus în fața faptului împlinit, abordarea aceasta este principala deficiență pe care a avut-o și încă o are mediul politic. Nu întreabă ce dezavantaje au, cum sunt companiile, este abordarea care de fapt este specifică României.

În alte state dezvoltate există niște punți de legătură între decidentul politic și mediul de afaceri. Dacă schimbăm puțin atitudinea și nu mai facem declarații fără acoperire și să ne dăm cu părerea despre tot și toate fiind păreolologi, cred că e de fapt primul pas și cel mai important.

-Mediul de afaceri ar trebui să relaționeze în mod direct cu politica?

- Oamenii de afaceri nu intră în politică pentru că nu au această resursă de timp, business-ul spre deosebire de politică este necruțător. Dacă nu ți-ai administrat afacerea, nu ai bani, dacă nu ai bani duci business-ul în faliment. În zona politică, atunci când dai chix cu o decizie, poți să întinzi mâna spre instituția superioară să te ajute financiar. Atunci nu ai nicio motivație să îți spui întrebarea: unde am greșit?

Al doilea aspect ar fi că dacă vrem să avem o societate performantă atitudinea amândurora trebuie să se schimbe. De aceea, efortul trebuie să fie comun, să fie unul agregator, oameni ca mine, prin puterea exemplului putem arăta că se poate să vii și din mediul de afaceri și din zona politică și să faci lucruri, să aduni lângă tine alți oameni, poate reticenți, astfel încât să coagulezi o nouă atitudine pe care să o propagăm în societate.

Niciun om de afaceri nu vrea neapărat locul politicianului, niciun politician nu vrea neapărat locul omului de afaceri, pentru simplul motiv că fiecare se pricepe pe domeniul lui și învățăm fiecare din experiența celuilalt.

-În general, românii au implementată ideea că indiferent de persoana pe care o votează, au de ales între rău și rău sau între rău și mai rău. Cum puteți dumneavoastră crește transparența mediului politic în relația cu alegătorii?

- Senzația că este din ce în ce mai rău este adevărată, dar pentru că avem și o atitudine pesimistă. Eu nu cred că există un om care face numai rău sau un om care face numai bine. Nu cred că au existat doar guvernări care au făcut numai rău, cum nu există nici guvernare care a făcut doar bine. Când suntem la extreme nu reușim să vedem și părțile bune, să vorbim despre ce a făcut bun un partid la guvernarea lui, pentru că aici este o mare problemă: nu se preiau lucrurile bune de la un partid la altul, de la o guvernare la alta.

-Vorbind despre oportunități, în prezent brăilenii reclamă lipsa locurilor de muncă și salariile foarte mici. Ce le puteți transmite?

- Exact ceea ce le-am transmis mai devreme. Avem nevoie de o administrație locală care să creeze facilități, oportunități de investiții, să existe un lobby către antreprenoriat care să își îndrepte privirea și, în definitiv, investițiile către Brăila. Aceasta este treaba mea și consider că am toate instrumentele pe care să le folosesc. Noua postură de senator mă va pune la masa discuțiilor cu administratorii locali, indiferent de culoarea lor, astfel încât această nevoie a brăilenilor să fie îndeplinite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro