Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

„Decât” un război politic

Nu știu dacă, la ora publicării acestui text, Carmen Dan mai este ministru de Interne. M-ar mira să nu mai fie. În mod cert, n-ar trebui să mai fie. N-ar fi trebuit să mai fie de mult ministru de Interne. De fapt, n-ar fi trebuit niciodată să ocupe această funcție. Nimic nu o recomanda pe fosta secretară de școală generală din Teleorman să ocupe o asemenea funcție, într-un minister vital pentru orice țară.

Ceea ce a recomandat-o, de fapt, pentru acest post, a fost cârdășia cu Dragnea. Incompetența și-a dovedit-o încă de la episodul „Balena albastră”. Cazul polițistului acuzat de pedofilie și modul în care a gestionat situația după prinderea polițistului a fost bomboana de pe coliva ministresei lui Dragnea. Mai ales încercarea de demitere a șefului de la Omoruri, un profesionist la nivelul căruia Carmen Dan nu se va ridica niciodată, în niciun domeniu. Nici măcar la dactilografiat.

În mod cert, premierul Mihai Tudose este conștient de incompetența ministresei. Iar prin faptul că nu a jucat așa cum a vrut Carmen Dan, de fapt Liviu Dragnea, premierul s-a pus, oficial, în dezacord cu liderul PSD. Ruptura s-a produs și, fără nicio îndoială, se poate spune că războiul Tudose - Dragnea a pornit. Referirile premierului la porcii pe care nu i-a tăiat în curtea SRI (așa cum se spune că a făcut Dragnea), declarația potrivit căreia Carmen Dan și-ar da demisia, dacă va fi lăsată (de cine altcineva, dacă nu de Dragnea?), asumarea proiectului de restructurare a Guvernului (pe care Dragnea nu-l agreează), aprecierile cu privire la pedepsele prea mici pentru infractori (și pe care aripa Dragnea le vrea și mai mici) – toate sunt semne ale rebeliunii lui Mihai Tudose în fața infractorului din fruntea PSD.

Este clar că Mihai Tudose nu vizează șefia partidului - sunt alții mult mai interesați de acest aspect, baroni locali supărați, care probabil că îl și susțin. Și este la fel de clar că pe actualul premier nu-l interesează scăparea penalilor – și asta din simplul motiv că, orice s-ar spune despre Tudose, în mod cert nu face parte din tabăra lor.

Nu știu cât de mare este gruparea anti-Dragnea din PSD în acest moment, dar șansele ca Mihai Tudose să aibă soarta lui Grindeanu sunt acum extrem de mici – mai ales că depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD-ALDE este exclusă. Cum și mai ales când se va termina însă războiul dintre cele două tabere din PSD este greu de spus. Nici nu e clar cine va câștiga cu adevărat, deși pierzătorii se știu deja: noi, toți ceilalți.

Cert este că nu s-ar fi ajuns aici dacă duduia Carmen Dan ar fi rămas „decât” o secretară, dacă Liviu Dragnea ar fi rămas „decât” un inginer auto și dacă niște alegători „decât” ar fi ieșit la vot.  
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii